Klasika

Pag Art Festival zatvara mladi gitarist Luka Lovreković

Hrvoje HodakPAG – Već 24. godinu zaredom Pag je domaćin PagArtFestivala (PAF), koji se održava u produkciji i organizaciji Umjetničke organizacije i Kazališne družine »Lovro&Nina«. Ove godine traje od 1. do 17. kolovoza, a u programu festival je ostao vjeran konceptu ozbiljne glazbe u ozbiljnoj izvedbi za ozbiljnu publiku, uz jedan umjetnički događaj druge vrste – kazališnu predstavu.


Ovogodišnji PagArtFestival otvorio je Lovro Pogorelić tradicionalnim blistavim recitalom u prepunoj crkvi sv. Frane, gdje je odsvirao Transcendentalne etide Franza Liszta i oduševio publiku. Osim koncerata, PAF je uspješno predstavio i pretpremijeru predstave »Iluzije« Ivana Viripajeva. U atriju Kneževog dvora izveli su ju Ana Pogorelić i Teodor Vinčić, a originalnu glazbu i klavirsku izvedbu, koja je u predstavi igrala podjednaku ulogu s glumcima, izvela je Katarina Ranković. U prekrasnom ambijentu crkve sv. Frane sjajni albansko-francuski violončelist Vlorent Xhafaj izveo je rijetki program koji se sastojao od dvije suite za violončelo solo Johanna Sebastiana Bacha te izbora iz 12 Capriccia za violončelo solo Rudolfa Matza. U crkvi Marijinog Uznesenja sinoć je održan koncert u kojem su nastupili naši proslavljeni glazbenici, orguljašica Ljerka Očić i oboist Branko Mihanović, koji su izveli program s djelima baroknih majstora – Musica affettuosa. U nastavku programa festivala slijedi još jedan koncert, kao i prethodni na posebnoj lokaciji, koji spajaju kulturu i znamenitosti grada Paga s glazbom. Naime, svake godine PagArtFestival predstavlja i jednog mladog glazbenika, a takav koncept je zadržao i ove godine, stoga se 17. kolovoza očekuje koncert gitarista Luke Lovrekovića u prekrasnom otvorenom prostoru Starog grada Paga.


Potporu festivalu pružaju Zadarska županija, Grad Pag, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Turistička zajednica grada Paga te brojni sponzori i donatori, među kojima se posebno ističu donacije Vina Prelac, Roto svijeta pića, Paške sirane i Solane Pag.