Pauline Flipo-Boucontet

Ova mlada Francuskinja u svom znanstvenom fokusu ima Cres, Unije i Silbu

Walter Salković

Pauline Flipo-Boucontet / Foto Walter Salković

Pauline Flipo-Boucontet / Foto Walter Salković

Zanimljivo predavanje u palači Moise održala je doktorandica iz Limogesa Pauline Flipo-Boucontet.Francuskinja Pauline Flipo-Boucontet, doktorandica na Fakultetu za književnost i humanističke znanosti Sveučilišta u Limogesu, održala je u palači Moise predavanje »Svakodnevni život na francuskim otocima« s podnaslovom »Bretonski otoci: daleke zemlje, bliski problemi?«.


Predavanjem, kao i raspravom koja je uslijedila, željela je dobiti odgovor na pitanje omogućuju li postojeći modeli javnog djelovanja učinkovit odgovor na izazove otočnih područja, a posebno se fokusirala na politike očuvanja krajolika i njihovu usklađenost s razvojem poljoprivrede.


Pitanja su to kojima se Pauline Flipo-Boucontet bavi u svom doktorskom radu iz geografije kroz usporedni pristup između otoka Ouessant i Île-aux-Moines u Bretanji te hrvatskih otoka Cresa, Unija i Silbe koje je upoznala tijekom svoje magistarske prakse koju je 2017. godine provela u Otočnoj razvojnoj agenciji na Cresu.
Na Cresu joj se toliko svidjelo da je tu ostala živjeti gotovo dvije godine.


Ovom prilikom na Cresu će boraviti nekoliko tjedana u sklopu svog daljnjeg istraživanja doktorske teze, te je Cresanima predstavila otoke Bretanje, kao što je prethodno francuskoj publici predstavila hrvatske otoke.


Svoje predavanje obogatila je videosvjedočenjima Bretanaca koji su govorili o vlastitim iskustvima.


– Na otocima koje proučavam boravim kako bih bolje razumjela lokalne stvarnosti i mogla preispitati sustav javnog djelovanja, ali i upoznala inovativne inicijative koje se provode na otocima.


Zato ću obaviti niz intervjua sa stanovnicima, lokalnim izabranim dužnosnicima, udrugama, ali i predstavnicima regije, države ili mreža poput Pokreta Otoka, rekla je Pauline na kraju svog predavanja.


Nakon razgovora sa stanovnicima pet izabranih otoka Pauline Flipo-Boucontet analizirat će sličnosti i razlike života na otocima u Hrvatskoj i Francuskoj i svoje zaključke izložiti u doktorskom radu.