Županijska ustanova

Otvorenje rapskog Doma za starije početkom ljeta

Mirjana Grce

S lanjske primopredaje novouređenog Doma za starije osobe / Snimio Hrvoje HODAK

S lanjske primopredaje novouređenog Doma za starije osobe / Snimio Hrvoje HODAK

Dom koji je u zgradi bivšeg Doma zdravlja uredio i opremio Grad Rab, bio je spreman za prijem prvih korisnika već uoči početka pandemije, no zbog koronavirusa otvorenje je odgođenoRIJEKA/RAB  Primorsko-goranski domovi za starije osobe uspjeli su se sačuvati od prodora koronavirusa, naravno velikim naporima, odgovornošću i dosljednošću. Popuštanje mjera prevencije zbog pandemije u županijskim se domovima za starije osobe također odvija se s velikim oprezom, i postupno.


Dragicu Marač, pročelnicu županijskog socijalnog odjela, pod čijom ingerencijom djeluju sva četiri županijska doma, pitali smo je li s relaksacijom došlo vrijeme za konačno otvaranje dugo čekanog doma za starije osobe na otoku Rabu? Naime, uoči početka pandemije dom je bio spreman za prijem prvih korisnika, no zbog koronavirusa je otvorenje odgođeno. Ovaj novi dom će biti podružnica krčkog Doma Mali kartec, moći će imati 35 korisnika, a za smještaj se već prijavilo 40-ak osoba.


Rapski dom već tjednima spreman za svoje prve stanare / Snimio Hrvoje HODAK

Rapski dom već tjednima spreman za svoje prve stanare / Snimio Hrvoje HODAK


 


Postepeno popunjavanje
– Radimo u dogovoru s gradonačelnikom Raba, Gradom Rabom. To je zajednički projekt. Kad sve pomalo popusti, moći će početi prijem prvih korisnika, a nadam se da će to biti početkom ljeta. Nećemo odmah dom popuniti u cijelosti, već će, zbog predostrožnosti, to ići polako, a korisnici će biti primani uz pridržavanje epidemioloških mjera koje u tom trenutku budu aktualne. Vodit ćemo računa o svim zdravstvenim preporukama, tim više što je Rab bio dobro sačuvan od koronavirusa, poručuje Marač.


Oprezna relaksacija mjera

– S relaksacijom mjera zbog pandemije, u našim smo domovima počeli oprezno, jer naši su korisnici rizična skupina, posebno oni nepokretni i teško pokretni. U županijskim domovima su posjeti članova obitelji korisnika mogući dva puta tjedno po dva sata, a svaki dom je sam odredio kojih dana i u koje vrijeme. Posjetitelji se moraju najaviti i doći s propisanom zaštitnom opremom, maskom i rukavicama, te potpisati propisanu izjavu. Za korisnike koji su pokretni posjete organiziramo na otvorenom, u natkrivenoj okućnici domova. A za osobe koje nisu pokretne smo broj posjetitelja ograničili samo na jednog ili iznimno na dva, i to u slučaju da u posjet dolazi i malo dijete, unuk ili unuka. Vrijeme tih posjeta ograničili smo na 20 minuta, tako da nakon toga možemo potrebno dezinficirati kako bi u sobu mogao doći sljedeći posjetitelj. Načelno, tako ćemo raditi do kraja svibnja, dok ćemo kasnije, ovisno o povratnim informacijama, mogućnost posjeta još povećati. Za sada nemamo loših povratnih informacija, a posjetitelji su odgovorni i disciplinirani. Naravno, u početku je svima bilo teško, no uvidjeli su da su sve mjere zaštite imale smisla. Naši su domovi sačuvani, a obitelji korisnika su zadovoljne – objasnila je pročelnica Marač.

 


Grad Rab je za svoj Dom za starije osobe dao upravo sve, počeviši od zgrade nekadašnjeg Doma zdravlja koja je u vlasništvu Grada, financirao je zahtjevnu adaptaciju i potpuno opremanje ustanove. Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić izražava zadovoljstvo što je Grad Rab uspio u potpunosti dom završiti i opremiti, što je ishodovao uporabnu dozvolu i takvog ga predao Domu Mali kartec na korištenje i upravljanje.


Moderno i funkcionalno opremljene sobe / Snimio Hrvoje HODAK

Moderno i funkcionalno opremljene sobe / Snimio Hrvoje HODAK


 


Podružnica Karteca


– Željno očekujemo početak rada doma i prijem prvih stanara. Samo do 2015. godine Grad Rab je uložio gotovo deset milijuna kuna za završetak doma i njegovo potpuno opremanje. Na našu inicijativu dom će djelovati kao podružnica Doma Mali kartec, a sve s ciljem smanjenja troškova za krajnjeg korisnika, stariju osobu i njenu obitelj. Očekivali smo da će se obroci za korisnike doma spravljati u Psihijatrijskoj bolnici Kampor, budući da je to županijska ustanova. Nije došlo do tog dogovora, no našli smo drugo rješenje. Svi obroci za rapski dom za starije osobe pripremat će se u rapskom Dječjem vrtiću Pahuljica, pa je i to još jedan doprinos Raba da ovaj dom profuncionira. Rab nije mogao učiniti i dati više. Suradnja sa Županijom bila je dobra i uspješna, i radujemo se i budućoj suradnji – poručuje gradonačelnik Grgurić.Otvorenjem ovog doma na otoku Rabu kapacitet županijskih domova za starije osobe povećat će se sa sadašnjih 750 na 785 mjesta.