Eko otok

Otok Krk posjetili veleposlanici Njemačke i Francuske, oduševili se sortirnicom, obišli LNG

Mladen Trinajstić

Foto Igor Gržetić

Foto Igor Gržetić

Krčki sustav gospodarenja otpadom prikazali su obilaskom sortirnice i kompostane na TreskavcuOtok i grad Krk posjetili su Gaël Veyssiere i dr. Christian Hellbach, veleposlanici Republike Francuske i Savezne Republike Njemačkoj u Republici Hrvatskoj.


Komunalno društvo Ponikve eko otok Krk, poznato po svom sad već višegodišnjem sustavu odvojenog prikupljanja otpada zahvaljujući kojemu se otok Krk prometnuo u jednog od hrvatskih predvodnika na planu gospodarenja otpadom, tom je progodom njemački veleposlanik posebno obišao, detaljnije se upoznavši sa svim aspektima njegova djelovanja.


Visokog njemačkog gosta krčki su komunalci, kao dobri domaćini, u toj prigodi upoznali tako sa svim posebnostima spomenutog sustava, ali i ostalim djelatnostima otočnog komunalnog društva, s naglaskom na gospodarenje otpadom, o čijim je i više no dobrim učincima, pohvalili su nam se predstavnici vodstva te otočne komunalne kompanije, gostujući veleposlanik već imao mnogo informacija.


Obilazak Treskavca
– Naš smo sustav gospodarenja otpadom prikazali obilaskom sortirnice i kompostane na Treskavcu, a dr. Hellbach u toj prilici nije krio svoje oduševljenje svime ondje viđenim i prezentiranim – otkrio nam je Ivan Jurešić, pomoćnik direktora otočnog komunalca zadužen za organiziranje i vođenje spomenutog segmenta Ponikvina poslovanja.Njemački je veleposlanik pritom ustvrdio i da je razina gospodarenja otpadom na otoku Krku na vrlo visokoj razini što, kako je u toj prigodi sam naglasio, daje velik doprinos razvoju održivog turizma kojemu svi danas teže.


Ugledni je gost u završnici obilaska i razgleda tog Ponikvina pogona čestitao svim otočanima koji su kroz godine razvoja sustava osobnim primjerom bili zaslužni za uspostavu i napredak sustava u kojem se već danas ostvaruje visoka, moglo bi se reći i europska stopa 60-postotnog odvajanja otpada, te je pritom napomenuo i da se takvim postupanjem pridonosi nastojanjima značajnog smanjenja količina neiskoristivog otpada koja se nastoje ostvariti u svim zemljama Europske unije.


Zaštita okoliša


– Naš se gost u istoj prilici ipak i kritički osvrnuo na stanje u gospodarenju otpadom na razini Hrvatske, ocijenivši da nije moguće očekivati značajnija ulaganja u gospodarenje otpadom dok god se financijski još uvijek preferira odlaganje otpada, umjesto djelovanja na izgradnji i uspostavi sustava njegova odvajanja i energetske oporabe.


U razgovoru s veleposlanikom Republike Njemačke složili smo se i oko konstatacije da zaštita okoliša neminovno sa sobom donosi i nemale troškove, a veleposlanik je istom prigodom ustvrdio da naknada za gospodarenje otpadom ne može, niti smije biti tretirana kao socijalna kategorija, odnosno da svaki proizvođač otpada mora računati i s cijenom njegovog zbrinjavanja – završio je Jurešić.


Francuska delegacija obišla LNG terminal u Omišlju


Prije obilaska Treskavca, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić u svom uredu susreo se s njemačkim veleposlanikom, ali i njegovim francuskim kolegom Gaëlom Veyssiereom koji je također činio ovu na Krk pristiglu »veleposlaničku delegaciju«.


Osim za međusobno upoznavanje, bila je to prilika i za predstavljanje nekih od recentnijih gradskih projekata i programa.


I dok su njemačkog veleposlanika krčki komunalci na Treskavcu upoznavali sa svim sastavnicama otočnog sustava gospodarenja otpadom, francuska je delegacija na čelu s veleposlanikom Veyssiereom nakon posjeta gradonačelniku krenula u obilazak i razgled LNG terminala u Omišlju.