Cres

Otkazana tradicionalna manifestacija: I popularni Semenj žrtva je koronavirusa

Walter Salković

Zbog poštovanja epidemioloških preporuka Turistička zajednica odustala je od svoje glavne ljetne manifestacije, barem u njenom zabavnom dijelu, a odbila je sufinancirati i niz drugih događanja pa se sav zabavni sadržaj sveo na glazbu u kafićima i pokojeg uličnog pjevačaCRES – Svako misto svoju feštu ima, kaže poznata pjesma, ali izgleda da se najpoznatija creska fešta, Semenj, ove godine neće održati. Rabljani su organizirali svoju poznatu Fjeru, iako prilagođenu aktualnoj situaciji, Krčani najavljuju bogat program 496. sajma Lovrečeve, dok Cresani s nevjericom komentiraju da Semnja neće biti.


Creski semenj razvio se iz srednjovjekovnog sajma koji se organizirao o blagdanu Gospe Snježne, 5. kolovoza, a prvi se put spominje u Dekretu Republike Venecije 14. kolovoza 1543. Kasnije je Semenj reguliran i carskom bulom Franje Josipa i održavao se sve do Drugog svjetskog rata. Nakon rata, budući da se temeljila na vjerskom blagdanu, vlasti su zanemarile i zapostavile ovu pučku svečanost. Do povratka stoljetnim korijenima i obnove Semnja dolazi 1993. godine i od tada ta manifestacija dobiva sve više i više sadržaja te postaje središnja ljetna fešta u koju se rado uključuje ne samo domaći i iseljeni puk, već i mnoštvo turista koji na otoku provode svoje godišnje odmore. Niz sportskih događanja, bogat glazbeni program s najvećim hrvatskim zvijezdama, sajam autohtonih proizvoda i tradicionalna tombola u organizaciji Udruge umirovljenika, iz godine u godinu su privlačili sve više posjetitelja.


Turistička zajednica, koja je proteklih godina organizirala Semenj, u Kalendaru događanja na svojoj web stranici glavnu ljetnu manifestaciju niti ne spominje. Na upit Novog lista, direktorica TZ-a Sanja Živanović odgovorila je da će se Creski semenj održati u sajmenom dijelu, a od sportskih događanja najavljuje turnir u šahu, natjecanje u ribolovu i košarkaški turnir. Naime, neki su se sportski klubovi ipak odlučili organizirati uobičajene turnire povodom Semnja, a sajam će najvećim dijelom »odraditi« domaći izlagači okupljeni u Cresku butegu koja se i inače održava dva puta tjedno.


Reakcije Cresana
– Zbog poštovanja epidemioloških preporuka nemoguće je održati koncert u centru grada, kontrolirati i popisati ljude koji bi eventualno posjetili koncerte. Koncerti u vrijeme Semnja uvijek su bili, a bit će i ubuduće (kad ne budu ugroza za zdravlje) događanja gdje se ljudi nađu, plešu, grle, dijele piće. Upravo je to ono što se u ovim uvjetima ne smije događati zbog mogućnosti zaraze koronavirusom, a i zbog nemogućnosti praćenja kontakata. Otok Cres ostao je do sada netaknut koronavirusom i iako nam je žao što koncerata neće biti, želimo osigurati zdravstvenu sigurnost građanima i našim gostima, objašnjava direktorica Živanović razloge za izostanak zabavnih sadržaja Semnja.
Semenj, koji je trebao biti vrhunac turističke sezone, izazvao je mnoštvo reakcija Cresana koji smatraju da je i ove sezone trebalo gostima ponuditi zabavu, makar prilagođenu situaciji, iako većina ne želi javno iskazivati svoje mišljenje.


Oliver Filipas, predsjednik Udruge iznajmljivača, smatra da se moglo organizirati više manifestacija u okvirima COVID-19 prihvatljivih mjera.


– Žalostan sam što se prekida tradicija. Moglo se pronaći način da se ipak Semenj obilježi. Najlakše je odustati. Creski poduzetnici, vlasnici kafića, nisu odustali od bendova jer od tog žive, komentirao je Filipas nedostatak zabavnih događanja.


Svoj stav izrazio je i Stevo Filinić, direktor Cresanke, najveće otočne turističke tvrtke.


– Mišljenja sam da se većina planiranih manifestacija i nije mogla, niti se trebala organizirati zbog opasnosti od širenja virusa. Tako smo i mi u kampu Kovačine odlučili ne održavati ribarske fešte uz more koje inače u sezoni godinama organiziramo dva puta tjedno. Animacija djece i odraslih se odvija s prilagođenim aktivnostima, kao i sva rekreacijska i vanpansionska ponuda. Za fešte ima upita pojedinih, posebno mlađih gostiju, međutim, zbog relativno dobre posjećenosti naših smještajnih kapaciteta, ne želimo vući vraga za rep. Činjenica je da je za dolazak gostiju najvažnija naša dobra epidemiološka situacija i to se ne smije ugroziti organiziranjem rizičnih manifestacija, smatra Filinić koji očekuje dobru posjećenost i dobre turističke rezultate i u ostatku godine.


Otpalo sufinanciranje


Naime, u prvih sedam mjeseci ove godine TZG Cresa nije organizirao niti jedan događaj, a sve udruge i ustanove koje su proteklih godina organizirale bilo kakvu manifestaciju, obavijestila je da ih neće sufinancirati pa su izostali Dan turizma i Dani janjetine, Bejani su morali preskočiti svoje jubilarne, 30. Dane Tramuntane, a neće biti ni popularnog Teatra na Pjaceti i atraktivnih Igara na vodi. Serđo Dlačić koji svakog ljeta organizira ta dva odlično prihvaćena i posjećena događanja, objasnio je zbog čega se oni neće održati.


– Na žalost, ove godine neće biti Teatra niti Igara na vodi. TZ nas je obavijestio da neće ništa financirati, a ja nemam drugih izvora prihoda. Osim toga, kao organizator smatram da bi na Pjaceti bilo jako teško provesti epidemiološke mjere, držati distancu. Svaki organizator na sebe preuzima određeni rizik, a nitko ne želi da upravo njegovo događanje postane žarište širenja zaraze, objasnio je Dlačić.
Tako se sav zabavni sadržaj sveo na živu glazbu u kafićima te povremenog uličnog pjevača i zabavljača koji zaluta u Cres. Ljubitelji klasične glazbe nisu toliko zakinuti jer je Grad i ove godine organizirao Lubeničke večeri, a Samostan sv. Frane Creske kulturne večeri.


Brojke iznad očekivanja


Još je teže razumjeti razloge za izostanak svih događanja kad se pogledaju turistički pokazatelji za dosadašnji dio sezone koji su puno bolji nego što se očekivalo.


Prema podacima creskog TZ-a u srpnju je ukupno ostvareno 27.473 dolazaka i 252.819 noćenja što je 73% u odnosu na isti mjesec prošle godine. Najviše turista došlo je na Cres iz Slovenije (31,74%), slijede Nijemci (23,81%), Austrijanci (9,15%,), Talijani (8,90%), Česi (7,56%) i ostali. Udio domaćih turista bio je 8,11% komercijalnog prometa. Zanimljiv je podatak koliko je koja nacija ostvarila noćenja u odnosu na prošli srpanj, pa je tako Slovenaca 83,92% u odnosu na lani, Nijemaca 73,32%, a Talijana tek 42,47%. Domaćih gostiju je na otoku gotovo jednako kao i lani, tj. 98,49%.


Prema vrsti smještaja kampovi su ostvarili 113.749 noćenja (68,71% u odnosu na lani), objekti u domaćinstvu 54.775 noćenja (76,75% od prošlog srpnja), u nekomercijalnom smještaju ostvareno je 58.318 noćenja (79,18% od lani), dok su najlošiji pokazatelji za hotele koji su ostvarili 6.473 noćenja (manje od polovine prošlogodišnjeg rezultata). U ukupnom broju noćenja najveći je udio kampova 44,99%, slijedi nekomercijalni smještaj s 23,07%, objekti u domaćinstvu s 21,67%, ostali smještaj sa 7,71% te hoteli s 2,56%.


Odličan vikend


Turistička zajednica izdvojila je i podatke za protekli vikend kad je ukupno ostvareno 26.352 noćenja, što je 74,44% u odnosu na prvi vikend u kolovozu 2019. godine. Najbliže prošlogodišnjim pokazateljima približili su se Slovenci i Nijemci kojih je 85,20%, odnosno 82,28%, Talijana je 37,91% u odnosu na početak prošlogodišnjeg Ferragosta, dok je domaćih gostiju čak 2,5% više.


– Iz dana u dana broj dolazaka i noćenja raste tako da možemo biti zadovoljni ostvarenim u posebnim uvjetima u kojima se nalazimo. Bitno je istaknuti da se naši gosti na otoku Cresu osjećaju sigurno. Uređene plaže i pješačke staze daju im mogućnost slobodnog kretanja i uživanja u predivnom vremenu, kao i istraživanja bogate creske povijesti i kulturnog naslijeđa. Creska gastronomija i ove je godine iznenadila novitetima tako da se neki ugostitelji čak mogu pohvaliti porastom prometa u odnosu na prošlu godinu, rekla je Živanović.