LIFE SUPpor

Opstanku bjeloglavih supova na Cresu prijete – divlje svinje: ‘Nestane li stočarstvo, u opasnosti su i oni’

Walter Salković

Točno »prvi red do mora« / Foto JU PRIRODA

Točno »prvi red do mora« / Foto JU PRIRODA

Jedan od razloga dosadašnjeg opstanka bjeloglavih supova baš na Kvarneru je ekstenzivno stočarstvoBELI  Javna ustanova »Priroda«, koja vodi Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove u Belom, uključila se u europski projekt LIFE SUPport zajedno s Poljoprivrednom zadrugom »Otok Krk«, HEP – Operatorom distribucijskog sustava i organizacijom Vulture Conservation Foundation, dok je vodeći partner udruga Biom.


Njima će se u provedbi dijela projektnih aktivnosti pridružiti i Uprava za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kao pridruženi partner. Petogodišnji projekt vrijedan je 2.159.598 eura, od čega se 60 posto financira iz programa LIFE Europske unije.


U sklopu projekta povećat će se dostupnost i količina hrane za supove proširenjem postojeće mreže hranilišta te će se provoditi edukacija vlasnika plovila, turista i ribara o poželjnom ponašanju u blizini kolonija bjeloglavih supova tijekom gniježđenja kako bi se smanjilo uznemiravanje. Osim toga, promovirat će se korištenje bezolovnog streljiva i podizati kapaciteti nadležnih institucija za borbu protiv trovanja divljih životinja da bi se spriječilo trovanje supova te će se ugraditi zaštita na još 200 električnih stupova kako supovi ne bi stradavali od električne struje. Ublažavanjem navedenih opasnosti koje prijete pticama očekuje se rast broja gnijezdećih parova bjeloglavih supova.


Foto JU PRIRODA


Dogodovštine Kakota 1
Niz aktivnosti već se provodi u bejskom Centru gdje zima nije vrijeme odmora. Naime, zimi na Kvarneru mladi supovi dolaze na svijet, a roditelji ulažu sav svoj napor kako bi zaštititi mladog ptića od marčanih bura ili pak od prejakog sunca. Prije nego što se prvi put okušaju u letu, mladi supovi tri mjeseca odrastaju u gnijezdima na liticama »prvi red do mora«, a pomno ih prate djelatnici Centra.


– Javna ustanova »Priroda«, u suradnji s obrtom Karsterra, prije nešto više od godinu dana postavila je sustav daljinskog videonadzora na otoku Plavniku kojim se prati jedno gnijezdo bjeloglavih supova, ali i pripadajući akvatorij. Podaci koji se dobivaju ovim načinom praćenja, iznimno su dragocjeni jer se par bjeloglavih supova prati u njihovom ciklusu od gradnje gnijezda, parenja, inkubacije, dok konačno othrane ptića, kaže ravnateljica »Prirode« Irena Jurić.


Prošle godine praćen je mali ptić Kakoto1 kojeg su prstenovali članovi udruge Grifon. Pod vodstvom dr. Gorana Sušića ta udruga već više desetljeća prstenuje mlade supove u gnijezdima i daje im imena. Kamera je zabilježila i prvi let mladog supa koji nažalost nije bio najspretniji pa je završio u moru. Pravovremenom intervencijom djelatnika Centra i oporavilišta u Belom Kakoto1 je spašen te je nakon oporavka prošlu jesen pušten u prirodu.


Zahvaljujući prstenovima koje supovi dobivaju još u gnijezdima, ali i zbog GPS uređaja koje neki od njih dobiju prije puštanja u prirodu nakon oporavka, prati se život ovih prekrasnih ptica, simbola i vladara kvarnerskog neba.


Ovisni o ovčarstvu


– Znajući da je kvarnerska populacija posljednja u Hrvatskoj te da gnijezdeći par supova godišnje snese samo jedno jaje, preživljavanje svake jedinke od velikog je značaja, kaže ravnateljica Jurić i dodaje da trenutno kamera na Plavniku prati malog ptića koji je prvi put zamijećen u gnijezdu 1. ožujka.


U sklopu projekta LIFE SUPport, prvog projekta za supove u Hrvatskoj, idućih pet godina u Belom će se provoditi monitoring supova i brojne druge aktivnosti. Već ove godine u planu je postavljanje video nadzora na još jednoj lokaciji gniježđenja jer, osim što prikupljaju dragocjene informacije o supovima, te kamere prate utjecaj ljudskih aktivnosti i djelatnosti u blizini litica s aktivnim gnijezdima.


Jedan od razloga dosadašnjeg opstanka bjeloglavih supova baš na Kvarneru je ekstenzivno stočarstvo koje je još uvijek prisutno na ovom području. No, zbog problema koje lokalnim poljoprivrednicima stvaraju divlje svinje prijeti nestanak takvog oblika ovčarstva zbog kojeg je creska janjetina posebna. Već je sada nužna redovna dohrana supova tijekom cijele godine i projektom LIFE SUPport predviđena su nova hranilišta no ako nestane ekstenzivno stočarstvo bit će to još jedna prijetnja dobrobiti bjeloglavih supova.