Završetak aktivnosti

Općine Mošćenička Draga i Dobrinj dovršile vrijedan projekt promocije zdravlja i prevencije

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Mještani su imali mogućnosti informiranja, educiranja, rekreacije ali i zabave te kreativnog izražavanja kroz niz priređenih aktivnostiVrijedan projekt promocije zdravlja i prevencije bolesti čiji je nositelj Općina Mošćenička Draga, a partner Općina Dobrinj, došao je do završetka svih planiranih aktivnosti.


Projekt koji je prigodnom tiskovnom konferencijom upriličenom u vijećnici Općine Dobrinj javnosti danas prezentiran, doznali smo od njegovih sudionika, osmišljen je s ciljem povećanje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti lokomotornog sustava na području spomenutih dviju Općina, a realiziran uz pomoć sredstava Europske unije.


Predstavili rezultate


– Projekt je započeo 23. ožujka 2022. godine, a iako je njegovo trajanje bilo predviđeno na 18 mjeseci odnosno do rujna ove godine, dogovorom predstavnika dviju lokalnih samouprava osiguran je dinamičan kontinuitet provođenja programskih aktivnosti sa ciljem optimalnog interesa i sudjelovanja stanovništva koje je tijekom ljetnih mjeseci većinom posvećeno turizmu, rekla je u toj prigodi, predstavljajući rezultate provedenih istraživanja Martina Babić, stručna suradnica za marketing specijalne bolnice Mediko.
U tom razdoblju mještani su imali mogućnosti informiranja, educiranja, rekreacije ali i zabave te kreativnog izražavanja kroz niz priređenih aktivnosti.


Ukupna vrijednost projekta je tek nešto manja od 58 tisuća eura, a cjelokupni je iznos financiran sredstvima Europske unije, u okviru Europskog socijalnog fonda unutar Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.


Objašnjavajući razloge zbog kojih su baš spomenute dvije lokalne zajednice odabrale upravo područje prevencije bolesti lokomotornog sustava kao interesantno i važno za njihove žitelje, predstavnici lokalnih uprava ali i sa njima na projektu udruženi zdravstveni djelatnici motive pokretanja tog projekta predstavili su kroz prezentaciju statističkih podataka Zavoda za javno zdravstvo PGŽ.


Rastući trend bolesti lokomotornog sustava


A oni ukazuju na rastući trend bolesti lokomotornog i vezivnog sustava koji zahvaća već gotovo 50 posto stanovnika obiju primorsko-goranskih općina


. – Dodatno alarmantan podatak jest i da se u samo tri godine starosni prag pojave navedenih smetnji i bolesti pomaknuo sa 65 na 20-64 godine, što ukazuje na urgentnu potrebu rane prevencije bolesti i usvajanja zdravog načina života, bez obzira na generacijsku pripadnost.


Iz tog razloga je ovaj projekt bio namijenjen lokalnom stanovništvu svih dobnih skupina: radno aktivnom stanovništvu, umirovljenicima i djeci lokalnih vrtića i osnovnih škola, nastavila je Babić.


Naime, usvajanje zdravih životnih navika u djetinjstvu najisplativija je investicija za pojedinca kojem se povećava vjerojatnost visoke kvalitete života do starosti, ali i za društvo koje čine zdravi, radno sposobni i samodostatni građani čija potreba za korištenjem skupih medicinskih tretmana neće biti toliko izražena.


Sve veći broj radnji kroz nekoliko “klikova”


Predstavljajući uzroke ovakve statistike provoditelji projektnih aktivnosti ustvrdili su da se danas sve veći broj radnji odvija putem interneta – kroz nekoliko “klikova”.


Na brz i fizički nezahtjevan način obavljamo kako poslovne radnje, tako i slobodne aktivnosti. Time se potreba za kretanjem uvelike smanjila, a sjedeći položaj postao je gotovo stalan, ustvrdila je predstavnica Medica ocijenivši da se, kao posljedica ovog novog načina života, počinju pojavljivati ozljede i oštećenja lokomotornog sustava i kod mladih osoba, obilježena s boli, jutarnjom ukočenošću, oteklinama, ograničenim pokretima, slabošću i umorom.


Navedeni simptomi utječu na radnu i funkcionalnu sposobnost te se upravo zato bolesti lokomotornog sustava nalaze među vodećim zdravstvenim problemima u svijetu.


Uzevši u obzir prosječnu starost stanovnika Mošćeničke Drage i Dobrinja, vidljivo je da se radi o problemu koji se za većinu može ublažiti, a za mlađe generacije prevenirati, zaključuju provoditelji i sudionici projekta.


Aktivnosti koje potiču preventivu lokomotornih bolesti bile su tako prvenstveno usmjerene prema osvještavanju onoga što svatko može učiniti sam za svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih, a potom i prema usvajanju zdravih prehrambenih navika, povećanju ciljane tjelesne aktivnosti te educiranju o medicinskim dostignućima i ostalim preporukama.


Održane su brojne javne manifestacije među kojima i biciklijada Klimno-Šilo-Klimno te planinarski pohod na Učku, a vođene su rekreacije za starije osobe kao i one namijenjene djeci školske i predškolske dobi.


Liječnici Specijalne bolnice Medico i drugi sportski i pedagoški stručnjaci održali su niz predavanja i radionica na temu promicanja zdravih navika te prevencije i liječenja bolesti lokomotornog sustava, doznali smo na završnom predstavljanju tijeka i rezultata ovog projekta, dijelovi kojeg se kroz nastavak sličnih aktivnosti planiraju nastaviti provoditi i u budućnosti.