Traže prilagodbu

ONLINE PETICIJA UMJESTO PROSVJEDA Dozlogrdile im silne stepenice i barijere u Domu zdravlja Krk

Mladen Trinajstić

Već desetljećima mnogi korisnici zdravstvenih usluga ukazuju na nefunkcionalan interijer arhitektonskim barijerama premreženog Doma zdravlja, u kojem se niti do jedne ordinacije ili zdravstvene službe ne može stići bez savladavanja nekoliko stubištaKRK – Iako su za jučer obilježeni Međunarodni dan osoba s invaliditetom članice i članovi Udruge invalida kvarnerskih otoka (UIKO) najavljivali održavanje prosvjeda pred sjedištem krčke ispostave Doma zdravlja Primorsko-goranske županije kako bi ukazali na potrebu prilagođavanja tog zdanja potrebama i mogućnostima kretanja osoba s invaliditetom, od spomenute se inicijative, barem u obliku u kojem je bila najavljena, zasad ipak odustalo.


Kako doznajemo iz središnjice ove udruge na čijem je čelu i nakon listopadske izborne skupštine ostala Ana Čačić iz Drage Bašćanske, organizatori planiranog prosvjednog skupa od njegova su održavanja odustali privremeno, isključivo zbog važećih epidemioloških mjera, ali i s namjerom naknadnog okupljanja, čim to dozvoli epdidemiološka situacija.


Podsjetimo, suglasnošću svih članova UIKO-a nedavno je i službeno pokrenuta inicijativa za »jačanje pritiska« na vodstvo Doma zdravlja PGŽ-a, odnosno njegove krčke ispostave, s ciljem da se brojna i nezaobilazna unutarnja stubišta te otočne zdravstvene ustanove napokon prilagode osobama s invaliditetom, svim starijim pacijentima, ali i svima onima koji, baš poput članova Udruge, zbog bilo kojeg razloga imaju poteškoća i ograničenja u kretanju. Kako podsjećaju članovi Udruge invalida kvarnerskih otoka, već desetljećima mnogi korisnici zdravstvenih usluga tog, arhitektonskim barijerama premrežog kompleksa, ukazuju na nefunkcionalan interijer Doma zdravlja Krk u kojem se ni do jedne ordinacije ili zdravstvene službe ne može stići bez potrebe svladavanja nekoliko stubišta.


Poziv potpisnicima
– Za osobe u invalidskim kolicima to predstavlja nerješiv problem, a stepeništa su dovoljno široka da na njima ima i više no dovoljno prostora za ugradnju lifta ili barem rampi koje bi olakšale pristup slabo pokretnim i nepokretnim osobama, naglasila je Čačić, obrazlažući razloge zbog kojih članovi UIKO-a negoduju, ali se i nastavljaju pripremati za prosvjed koji će se pred krčkim domom zdravlja, kaže predsjednica Udruge, nedvojbeno održati čim to epidemiološke okolnosti omoguće. S obzirom na trenutnu nemogućnost održavanja prosvjednog skupa na siguran i epidemiološkim mjerama prikladan način, članovi UIKO-a odlučili su pokrenuti internetsku peticiju kojom se nadležne poziva da to zdravstveno zdanje konačno prilagode mogućnostima kretanja svih korisnika te ustanove, posebice onih s invaliditetom. Peticija je dostupna na stranici https://www.peticija24.com, kao i posredstvom poveznice dostupne na portalu otok-krk.org. Njeni pokretači sve one koji u njihovoj inicijativi prepoznaju probleme kojih su i sami svjesni, pozivaju da je potpišu te da i na taj simboličan način daju podršku nastojanjima čiji bi rezultat trebao olakšati svkodnevicu otočnih invalida, ali i svih starijih ili teže pokretnih Bodula.


Od članica vodstva Udruge invalida kvarnerskih otoka doznali smo i da su jučerašnji datum Međunarodnim danom osoba s invaliditetom na sjednici svoje Glavne skupštine još 1992. godine proglasili Ujedinjeni narodi.


Postizanje jednakopravnosti


Komisija za ljudska prava koja djeluje pri spomenutoj organizaciji u svojoj rezoluciji iz ožujka 1993. godine pozvala je sve zemlje članice UN-a da obilježavaju taj dan, a sve s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu. Prema Konvenciji Ujedinjenih naroda, među osobe s invaliditetom spadaju sve one koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja, u međudjelovanju s različitim preprekama, mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima.


Senzibiliziranje javnosti


Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se s osnovnim ciljem poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom kroz poticanje međusobne suradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima koja okupljaju i organiziraju osobe s invaliditetom, u red kojih spada i UIKO, istaknula je predsjednica Čačić, dodavši da se na taj način ublažavaju posljedice socijalne isključenosti, ali i senzibilizira javnost na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici u kojoj žive, a okolina osvješćuje i upozorava na probleme s kojima se pojedini njihovi sugrađani svakodnevno susreću. Hrvatska se još 2007. godine, potpisivanjem Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, obvezala da će poštovati njene odredbe, između ostalog i one koje se tiču pristupačnosti i zdravlja, prava koja su, kad su arhitekstonske barijere krčkog doma zdravlja u pitanju, ozbiljno narušene.