Čiste plaže i staze

On je čuvar i promotor netaknute prirode: Danijel Nurkić brine o najvažnijem creskom turističkom adutu

Walter Salković

Danijel Nurkić zimi uređuje i održava povijesne staze

Danijel Nurkić zimi uređuje i održava povijesne staze

Nurkić je lani započeo suradnju s Turističkom zajednicom grada Cresa te ove godine planira očistiti oko 130 kilometara staza na otoku, a tijekom zime već je prošao gotovo 30 kilometaraNetaknuta priroda jedan je od najvažnijih turističkih aduta otoka Cresa pa se, uz održavanje plaža, posljednjih godina posebna briga vodi o obnavljanju i uređivanju povijesnih putova i šetnica koje mogu značajno pridonijeti produljenju sezone.


Lani je brigu o plažama preuzeo Danijel Nurkić, točnije njegov obrt Cres Outdoor Center koji nudi najam bicikala i kajaka, prijevoz gliserom i vođene šetnje prirodom, a od ove godine će održavati i otočne staze.


– Često prevozim turiste na plaže po kojima je otok poznat i uvijek mi je smetalo smeće na koje sam nailazio. Obratio sam se turističkoj zajednici i saznao da ni oni nisu zadovoljni načinom kako je riješeno njihovo čišćenje, pa sam 2019. godine povremeno odvozio smeće s najfrekventnijih plaža, priča Nurkić kako je započela njegova suradnja s Turističkom zajednicom grada Cresa koja je očito bila zadovoljna njegovim radom pa je lani i službeno preuzeo brigu o svim plažama izvan creskog zaljeva, od Svetog Blaža do Plavih grota.


(Ne)odgovorni nautičari
Poseban izazov bila je plaža Nedomišje na kojoj se smeće u vrećama stalno gomilalo i Nurkiću nije bilo jasno odakle taj otpad dolazi, dok jednom prilikom nije ugledao kako jedriličar dovozi gumenjakom pet vreća smeća.


– Pitao sam ga što to radi, a on mi je odgovorio da tu redovito odlaže smeće. Shvatio sam da to nautičari tako rade već godinama i da mnogi misle kako je ta lokacija namijenjena za odlaganje otpada koje će potom netko odnijeti, govori Nurkić koji smatra da bi kante trebalo ukloniti s plaža jer one samo potiču ljude da ostave smeće, već bi ih trebalo poticati da ga odnesu sa sobom, kao što je uobičajeno među zaljubljenicima u prirodu.– Kao licencirani turistički vodič vodio sam goste i po našim otočnim stazama i vidio da su zapuštene. Čak i onima koje su na mapi ucrtane kao prohodne ponekad se ne može prolaziti, moram reći da bih se osramotio kad bih na takva mjesta došao s grupom, kaže Nurkić koji je nakon tog iskustva dopunio svoj ugovor s turističkom zajednicom održavanjem staza.


– Dogovorili smo se da ljeti čistim plaže, a zimi održavam staze. Tako mogu biti siguran da ću imati posla cijelu godinu pa mogu zaposliti jednog djelatnika za stalno, kaže Nurkić koji ove godine planira očistiti oko 130 kilometara staza na otoku, a tijekom zime već je prošao gotovo 30 kilometara.


Zadivljujuća priroda


– Lani smo očistili sve oko Lubenica, do prekrasne plaže Sv. Ivan, uredili smo stari put Cres-Loznati-Krčina, potom staze do Sv. Salvadura i dalje do Sv. Blaža, kao i onu do Sv. Bartolomeja, pa dijelove od Vrane prema Valunu i mnoge druge dionice.


Sve to sad treba ponoviti jer staze vrlo brzo zarastu u bilje, životinje nanesu kamenje ili sruše gromače. Ove godine na svakoj stazi, nakon uklanjanja većeg kamenja i sječe žbunja, pokosimo i travu.Plan mi je jednom godišnje proći sve staze i dobro ih počistiti, a nakon toga ići po dojavi, ako se sruši neko stablo ili gromača, kaže Nurkić koji će preuzeti i održavanje povijesnih staza koje je Grad Cres lani uredio na sjevernom dijelu otoka u sklopu europskog projekta VALUE.


– Otočne staze su jako atraktivne i zanimljive našim turistima. Oni koje sam vodio, a bilo je iskusnih hodača koji su prehodali stotine kilometara kroz prirodu, čude se i dive prirodi koju smo sačuvali na otoku.


Vjerujem da će iz godine u godinu dolaziti sve više ljudi, ne samo zbog mora, nego i zbog tih staza i prekrasne prirode koja se prolazeći tim putevima može vidjeti. Samo ih treba održavati i dobro reklamirati, zaključio je Danijel Nurkić koji će uskoro dati vlastiti doprinos razvoju creskog turizma jer planira otvoriti agenciju koja će prvenstveno nuditi kajak i pješačke ture, te druge načine razgledavanja otočnih prirodnih ljepota.