ZELENI ĐIR

Omišalj i ove godine sufinancira nabavu sadnica voća i loze stanovnicima

Mladen Trinajstić

Moguća je predbilježba za najviše pet voćnih sadnica i deset loznih cjepova po kućanstvu, a najviši iznos sufinanciranja po kućanstvu je određen na vrijednost od 165 kunaOMIŠALJ – Općina Omišalj i ove godine nastavlja s provedbom svog programa sufinanciranja nabave sadnog materijala. Hvalevrijedni te od žitelja te krčke općine dobro prihvaćeni program u djelo se i ovog puta provodi u suradnji s rasadnikom »P&B Hortikultura« Malinska koji, saznajemo od općinara, po već uhodanom modelu suradnje odobrava 16 posto popusta na maloprodajnu cijenu voćnih sadnica i loznih cjepova, čiju vrijednost potom Općina Omišalj sufinancira u 50-postotnom udjelu preostalog iznosa.


Elektronske predbilježbe


Ono malo »razlike« što ostaje do pune cijene sadnica, naravno, snose stanovnici nasjevernije krčke općine.Stanovnici Omišlja i Njivica mogu se predbilježiti za nabavu voćnih sadnica i loznih cjepova putem obrasca koji im je na raspolaganju za preuzimanje putem mrežnih stranica Općine.


S obzirom na i nadalje prisutnu potrebu poštovanja protuepidemijskih mjera, iz omišaljske lokalne uprave zainteresiranim kupcima sadnica upućena je zamolba da predbilježbu obave elektronskim putem, i to na način da potpisani, a potom i skenirani ili pak fotografirani obrazac predbilježbe provoditeljima tog programa dostave putem elektronske pošte na adresu [email protected] Predbilježbe za nabavu sadnica započele su se zaprimati prošlog tjedna, a trajat će sve do petka, 25. ožujka, kad će spomenuti postupak biti zaključen.


Ograničena količina
Podnositelji zahtjeva bit će obaviješteni o terminu isporuke naručenih sadnica, nakon pregleda i utvrđivanja valjanosti njihovih predbilježbi, ističu u svojoj obavijesti upućenoj zainteresiranoj javnosti predstavnici za poljoprivrednu tematiku zaduženih službi omišaljske lokalne uprave. Pravo kupnje imat će isključivo punoljetne osobe s prebivalištem na području Općine Omišalj, izuzev osoba koje obavljaju poljoprivrednu djelatnost te obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja imaju status fizičke osobe ili obrtnika, upisanih u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, a koje neće imati mogućnost ostvarenja sufinanciranja temeljem ovog poziva.


Treba napomenuti i da je moguća predbilježba za najviše pet voćnih sadnica i deset loznih cjepova po kućanstvu, a najviši iznos sufinanciranja po kućanstvu je određen na vrijednost od 165 kuna. Pri kupnji u rasadniku potrebno je predočiti osobnu iskaznicu, zaključuju u Općini.


Od maslina do malina

Kao i prethodnih proljeća, i tijekom ovoga će se u spomenutom rasadničarskom pogonu, po značajno povoljnjim i pristupačnijim cijenama u odnosu na redovne uvjete kupnje, tako moći dobaviti sadnice raznih sorti maslina, ali i smokava, agruma, šipka, jabuka, krušaka, trešanja i višanja, kao i breskve, marelice i nektarine. U ponudi su i lozni cjepovi stolnih i vinskih sorti grožđa te sadnice kivija, patuljastih trešanja i bobičastog voća (poput malina, kupina, ogrozda, ribiza, brusnica i goji bobica).