Rekonstrukcija šireg područja obalnog pojasa

Omišalj će uskoro imati novi gat i uređenu pješačku površinu

Mladen Trinajstić

Vizualizacija budućeg izgleda Rive Pape Ivana Pavla II. u Omišlju / Foto M. TRINAJSTIĆ

Vizualizacija budućeg izgleda Rive Pape Ivana Pavla II. u Omišlju / Foto M. TRINAJSTIĆ

Radovima vrijednim gotovo 3,5 milijuna kuna uredit će se i komunalno opremiti pristanišni gat, ali i obalni plato u njegovom neposrednom susjedstvu, u ukupnoj površini od 1.470 »kvadrata«OMIŠALJ – Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina jučer je, u društvu svojih suradnika, obišao Omišalj, točnije lokalitet mjesne luke i Obale Ivana Pavla II. gdje je upravo ovih dana započela realizacija projekta rekonstrukcije šireg područja obalnog pojasa. Radovima vrijednim gotovo 3,5 milijuna kuna, predstavili su u toj prilici Komadina, omišaljska općinska načelnica Mirela Ahmetović i Goran Lajnert, ravnatelj Županijske lučke uprave Krk, uredit će se i komunalno opremiti pristanišni gat, ali i obalni plato u njegovom neposrednom susjedstvu, u ukupnoj površini od 1.470 četvornih metara.


Dvostruka korist


Vrijednost ovog projekta je 3,47 milijuna kuna od kojih ŽLU Krk financira nešto više od milijun kuna, a Općina Omišalj preostali dio, u udjelu od 71,26 posto ukupne vrijednosti radova, naglasili su Komadina i Ahmetović složivši se u konstataciji da će dovršetkom tog projekta, samo jednog u nizu »krupnijih« infrastrukturnih iskoraka koje je na području te otočne općine podržao i financijski potpomogao PGŽ, Omišalj dobiti novu ambijentalnu, ali i funkcionalnu vrijednost i kvalitetu. Uređenje zahvaća postojeće parkiralište i pješačku površinu dijelom namijenjenu za šetnje i boravak na otvorenome, ali i za održavanje prigodnih manifestacija poput programa u sklopu međunarodnog natjecanja u lovu na velike ribe Big Om, po kojemu je Omišalj davno postao poznat, naglasila je Ahmetović uvjerena da će novouređena obalna zona u skorijoj budućnosti biti još posjećenije i omiljenije mjesto okupljanja i druženja mještana. Obalni dio pješačake zone bit će u funkciji luke, za osiguranje pristupa operativnoj obali, odnosno ukrcaju i iskrcaju putnika u povremenom obalnom pomorskom prometu, ali i komunalnim vezovima.


Radovi bi trebali biti okončani u roku od pet mjeseci / Foto M. TRINAJSTIĆ

Radovi bi trebali biti okončani u roku od pet mjeseci / Foto M. TRINAJSTIĆ


 


Kameni parter
U postupku javne nabave kao najpovoljniji izvođač odabrana je krčka građevinska tvrtka Kograd. Usluge stručnog nadzora i koordinatora zaštite na radu u cijelosti će financirati lokalna uprava koja je ujedno i glavni investitor – nositelj cjelokupnog projekta čiji je dovršetak predviđen u roku od pet mjeseci. Predstavnici komunalnog odsjeka napomenuli su da će u sklopu radova koji se ondje zahuktavaju, pristanišni gat dobiti urednije i ravnije kameno opločje, ali i više novih ormarića s priključcima na vodu i električnu energiju. Pješacima namijenjeni dio »kontaktnog područja«, osim novim kamenim parterom, bit će dodatno obogaćen sadnjom šest stabala. Komadina je, ne krijući zadovoljstvo svime jučer viđenim, napomenuo i da je ulaganje u omišaljsku luku nastavak nimalo skromnih investicijskih ulaganja kojima Županija, kroz sustav svojih ŽLU-ova, nastoji popratiti potrebe osuvremenjivanja i obogaćivanja lučkog područja u svim obalnim mjestima.