'Put do okusa Krka'

Od poznatih šurlica i buzare do žgvaceta od boškarina i sladoleda od krčkog pršuta

Mladen Trinajstić

Na jelovnicima će se naći zanimljiva i prepoznatljiva jela spravljena od domaćih namirnica / TZ grada Krka

Na jelovnicima će se naći zanimljiva i prepoznatljiva jela spravljena od domaćih namirnica / TZ grada Krka

Krčki pršut, domaće krčko ekstra djevičansko maslinovo ulje, krčki sir, janjetina, šurlice, ali i vrbnička žlahtina samo su dio ponude s menija koji će u brojnim ugostiteljskim objektima Krka biti uklopljeni u brojna jela, odnosno različite gastronomske specijalitete posredstvom kojih se, zaključuje Kovačić



KRK – Promotivna kampanja Turističke zajednice grada Krka, ljubiteljimna dobrog ića i pića poznata pod nazivom »Put do okusa Krka«, kreće u svoje novo, proljetno izdanje. Gastronomskom projektu koji je, u sličnim epidemiološkim (ne)prilikama kakve i danas vladaju pokazao svoje potencijale već protekle jeseni kad je kampanja zajedničkog predstavljanja i promoviranja krčkih gastroaduta ostvarila odlične rezultate, ovoga se puta pridružilo osam restorana i konoba te jedna kušaonica na području grada Krka. Kroz autentične, domaće proizvode i vrhunske tradicionalne okuse, na terasama krčkih ugostitelja posjetitelji tog otočnog grada i njegove okolice i ove će godine tako imati priliku kušati jela i namirnice upravo ondje gdje nastaju.



– Tijekom cijelog svibnja i lipnja pozivat ćemo domaće i strane posjetitelje da istraže jelovnike prepune namirnica domaćih, otočnih proizvođača, držeći se one da najbolji i najsvježiji okusi dolaze upravo odonud gdje se nalazite, nagalasila je predstavljajući nam ovaj gastroprojekt Ivana Kovačić, direktorica TZG-a Krka.


Krčki pršut, domaće krčko ekstra djevičansko maslinovo ulje, krčki sir, janjetina, šurlice, ali i vrbnička žlahtina samo su dio ponude s menija koji će u brojnim ugostiteljskim objektima Krka biti uklopljeni u brojna jela, odnosno različite gastronomske specijalitete posredstvom kojih se, zaključuje Kovačić, ujedno prezentira i povijest, ali i korijeni lokalne gastronomije tog kvarnerskog otoka.





– »Put do okusa Krka« već u svom prvom vikendu donosi atraktivne jelovnike pa se tako u devet ugostiteljskih objekata u samom gradu i njegovoj okolici može uživati u bodulskim šurlicama s gulašom, šurlicama sa škampima i blitvom, janjećim rebarcima, janjećem drobčiću s palentom, ribarskoj buzari, kaštradini, brudetu s palentom, ribeye tagliati s tostiranim domaćim kruhom s perlama od tartufa, kvarnerskim lignjama, makarunima sa žgvacetom od krčkog boškarina, pašteti, maneštri pa čak i sladoledu od krčkog pršuta te brojnim drugim jelima. I ovoga puta su na jelovnicima i slatke delicije poput krčke kneginje, palačinki sa skutom, krostata i sličnih slastica, zaključuje čelnica krčkog TZ-a ističući da će se aktualna lista restorana, konoba i kušaonica, iz tjedna u tjedan dopunjavati dodatnim ugostiteljskim objektima, restoranima i konobama koje tek otvaraju svoja vrata.