HDZ-ov kandidat za načelnika Lopara

ZDENKO JAKUC Od mene se očekuje puno i to mogu dati

Hrvoje Hodak

Kontinuirani rad i učenje uvijek daju rezultat – Zdenko Jakuc / Foto H. HODAK

Kontinuirani rad i učenje uvijek daju rezultat – Zdenko Jakuc / Foto H. HODAK

Vjerujem u nešto bolju turističku sezonu od prošlogodišnje, barem 25 posto više od lani, to bi akumuliralo dovoljno sredstava stanovništvu, posebno ugostiteljima i malim iznajmljivačima te vratilo optimizam i bolje startne pozicije za 2022. godinu, kaže JakucLOPAR – Općinska organizacija HDZ-a Lopar velika je i brojna politička organizacija koja godinama svojim radom utječe na političke procese u Loparu od ‘90-ih do danas. Od 2006. godine, ali i prije toga HDZ je u svim izbornim ciklusima u Loparu pobjeđivao. Nakon Alena Andreškića i Josipa Borića, Zdenko Jakuc treći je kandidat HDZ-a na izborima za načelnika Općine Lopar od njenog osnivanja 2006. godine. Uoči važnih izbora razgovaramo s Jakucom o motivima kandidature kao i njegovoj viziji Lopara u 2025. godini.


Iako ste već 10 godina direktor KD-a Lopar Vrutak i Loparko ipak je ovo nešto drugačije. Općina nije komunalno društvo, nisu ista mjerila…


– Slažem se, no mlad sam čovjek, u naponu snage, u 39. godini. Jedan dio svog života proveo sam radeći u struci kao inženjer elektrotehnike u velikim međunarodnim tvrtkama u mnogim zemljama svijeta od Kine, Kazahstana, Egipta do Španjolske, Italije, Švicarske i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tamo sam naučio mnogo i upoznao mnoge dobre ljude i procese, a ponajviše sebe i svoje mogućnosti. Između izbora ostati i nastaviti ili se vratiti odlučio sam se vratiti na svoj Rab i Lopar. Oženjen sam suprugom Ivom, ponosan sam otac dvaju sinova Jakova i Noe, živim u svom domu, imam sva znanja i preduvjete da se u potpunosti mogu posvetiti razvoju Lopara imajući iskustvo 10-godišnjeg vođenja komunalnih društava. Spreman sam učiti, kao i sve vrijeme svoga života. Preuzeti komunalac s 29 godina također nije bilo lako, ali kontinuirani rad i učenje uvijek daju rezultat. Svaki problem Općine mi je poznat jer dnevno sudjelujem već deset godina u rješavanju mnogih. Mogu mirno ući u Općinu i nastaviti dalje bez većih problema.


Lopar u Top 10


Što planirate poduzeti pobijedite li na izborima?


– Od mene se očekuje puno i to mogu dati. Ne znam je li vam poznato, Općina Lopar je među 10 Općina u RH s najvećim prihodom po stanovniku u proteklim godinama. Proračun u ovoj pandemijskoj godini nije ono što smo imali 2019. godine, ali ćemo se truditi prije svega biti dobar i pouzdan partner u poslovnom odnosu, građanima želim vraćati više sredstava kroz nova prava, posebno mladima od predškolaca do studenata te umirovljenika. Proširit ćemo određena prava, nakon što smo ukinuli porez na potrošnju u ovoj godini kao pomoć ugostiteljima, od 2022. godine ukinut ćemo naplatu naknade za razvoj od 2 kn po m3. Za naše najmlađe stanovnike u ovom mandatu podigli smo naknade za novorođenčad koje su sada 5.000 kn za prvo dijete, 7.000 kn za drugo, 15.000 kn za treće dijete i 30.000 kn za četvrto i svako sljedeće dijete. Sad ćemo donijeti odluku o poklon-bonu u vrijednosti od 1.000 kn za novorođenče, a nešto starijim mališanima izgradit ćemo vrtić pored škole u Loparu. Komunalna društva konačno će dobiti svoj dom u RZ »Sorinj«. Udruge imaju veliku pomoć Općine i to će se nastaviti, vrijeme pandemije nas je osamilo i smatram da se moramo više družiti. U općini imamo 155 umirovljenika i njima ćemo godišnje isplaćivati uskrsnice i božićnice kao trajno pravo u skladu s mogućnostima proračuna. CZK Lopar i TZ Lopar zaduženi su za manifestacije. Sad imamo trg i novi prostor za još više događanja. Mladima moram stvarati uvjete za zaposlenja nakon završenog školovanja, a želim biti i njihov partner u pozicioniranju njihovog društvenog života kao važnog izazova u narednom razdoblju.


Stabilnost znači razvoj


Hoćete li moći sve to realizirati, turizam nije više na nivou 2019. godine?
– Naravno da o svemu razmišljam, ali računamo i na pomoći, prije svega putem programa pomoći iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, primjerice kad govorimo o izgradnji vrtića, tu su fondovi EU-a s nikada većim iznosom dostupnih sredstava. Dobra suradnja s Vladom RH i institucijama do sada je bila standard, a to će se i nastaviti.
Vjerujem u nešto bolju turističku sezonu od prošlogodišnje barem 25 posto više od lani, to bi akumuliralo dovoljno sredstava stanovništvu posebno ugostiteljima i malim iznajmljivačima te vratilo optimizam i bolje startne pozicije za 2022. godinu za koju vjerujem da je godina punog oporavka.


Sjednice Općinskog vijeća Općine Lopar u ovom su mandatu bile su burne i dugotrajne. Što očekujete od liste čiji ste nositelj, što do sada u Loparu, kad govorimo o HDZ-u, nije bio slučaj?


– Očekujem pobjedu, najveći broj glasova za listu HDZ-a, većinski broj mandata jer je to važno i nemamo vremena za iste situacije koje smo prolazili u ovom mandatu kada se nije znalo tko je većina u vijeću. Birači, odnosno naši građani moraju prepoznati moment stabilnosti kao važan čimbenik razvoja. Zato i nosim listu jer kao načelnik želim imati i većinu koja će prije svega unaprijediti rad samog vijeća, a onda i donositi odluke.