Tradicionalna gurmanska fešta

Od bijelih bubrega do pilećih vratova i kiselice. Omišalj se sprema za još jedan Bljak Fest

Organizatori očekuju da će biti pripremljeno i podijeljeno više od pet tisuća porcija nadasve zanimljivih i specifičnih, »petim godišnjim dobom« inspiriranih jela



OMIŠALJ – Omišalj će predstojećeg vikenda biti okupljalište ljubitelja karnevala, maškaranog ludovanja, ali i nesvakidašnjih gastrospecijaliteta po kojima je odavno već poznat tamošnji Bljak fest. U subotu 27. siječnja na omišljanskoj Placi će se od 13 sati odvijati još jedno izdanje te već tradicionalne gurmanske fešte, organizaciju koje potpisuje Turistička zajednica općine Omišalj. Kako nam je najavljujući 14. izdanje tog karnevalskog programa predstavila Andrea Orlić Čutul, predsjednica spomenute turističke ustanove, organizatori očekuju da će u toj prilici biti pripremljeno i posjetiteljima Omišlja podijeljeno više od pet tisuća porcija nadasve zanimljivih i specifičnih, »petim godišnjim dobom« inspiriranih jela.


Kvarnerska baština


– Prilika je ovo za kušanje bijelih bubrega, tripica, svinjskih i kokošjih nožica, pilećih vratova, jetrica s roštilja, kiselice, maneštre od lignji i fažola te drugih kombinacija koje su nepravedno izgubile mjesto u našim svakodnevnim jelovnicima, a dio su pučke gastronomske baštine kvarnerskog kraja – kaže Andrea Orlić Čutul, ne sumnjajući da će se uz spomenute delicije na štandovima sudionika 14. Bljak festa moći pronaći i mnoštvo drugih, krajnje neobičnih, inovativnih i samo naoko »bljak« kreacija. Kulinarske vještine na ovogodišnjem festivalu bljak-gastronomije prezentirat će rekordan broj kulinarskih ekipa, njih čak 12, nastavila je direktorica TZO-a Omišalj.


Posjetitelji omišljanske Place tijekom subotnjeg će se popodneva moći tako uvjeriti u umiješnost i kreativnost provjerenih kuharica i kuhara iz redova karnevalskih udruga Babani i Omišjanski babani, njivičke udruge Obitelj za mlade, Udruge veterana Domovinskog rata otoka Krka – podružnica Omišalj, karnevalista iz KU-a Kataroška, udruge Puntarske užance, Lovačkog društva Šljuka i ŠRD-a Zubatac. Uz njih, svoje će ovoj prigodi prilagođene gastrokreacije ljubiteljima karnevalskoga ludovanja ondje predstaviti i kulinarski znalci poznatog njivičkog restorana Rivica, hotelijeri tvrtke Hoteli Njivice, Zdravko Andri iz restorana »Kod bake«, ali i članovi Etnografskog društva Trzec iz Slovenije. Voditeljsku palicu ove će godine preuzeti Irena Grdinić, a da sve protekne u veselim ritmovima, pobrinut će se grupa Venus.


Degustacija besplatna




Kulinarski i degustacijski punktovi bit će postavljeni duž cijele Place, a ova gastromanifestacija pod maskama, osim za kušanje nekih već pomalo zaboravljenih tradicionalnih jela, bit će izvrsna prilika i za testiranje okusnih pupoljaka prigodom degustacije onih inventivnijih i neobičnijih gastrokreacija kakvih ni ovog puta neće nedostajati, zaključuje Andrea Orlić Čutul. Degustacija hrane se ni ove godine neće naplaćivati, a na omišljansku Placu pozvane su sve karnevalske grupe s otoka i regije, zaključuju organizatori 14. Bljak festa, sigurni da će ove subote ondje biti veselo, mirisno – i svima zabavno.