»ANDRIJANA GRŽETIĆ«

Novi humanitarni natječaj u Krku. Učenicima koje odgajaju majke udovice pravo na pomoć od 530 eura

Mladen Trinajstić

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć imat će učenici koji će u narednoj školskoj godini biti upisani u jedan od osam razreda osnovne škole te koje odgajaju isključivo samohrane majke udoviceKRK – Humanitarna udruga »Andrijana Gržetić« raspisala je novi natječaj s ciljem dodjele školarina, odnosno jednokratnih financijskih pomoći učenicima osnovnoškolcima koje odgajaju samohrane majke udovice. Od predstavnika ovog humanitarnog udruženja poznatog po provođenju upravo tog svoga plemenitog i umnogome jedinstvenog programa pomaganja mališana koji su ostali bez očeva doznali smo da je ovogodišnji natječaj otvoren do 30. kolovoza, ali i da se odnosi na nadolazeću školsku 2024./2025. godinu. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć od po 530 eura imat će učenice i učenici koji će u narednoj školskoj godini biti upisani u jedan od osam razreda osnovne škole te koje odgajaju isključivo samohrane majke udovice.


Specifičan natječaj


Jedan od uvjeta jest i da imaju prebivalište na otoku Krku (iznimno na području Primorsko-goranske županije). Uvjet je i da učenik, odnosno kandidat za novčanu potporu, ne ponavlja razred te da je dobrog ili uzornog vladanja. Uz prijavnicu obavezno treba priložiti i dokaz da je kandidat upisan u jedan od razreda osnovne škole, dokaz da kandidat ne ponavlja razred te dokaz da je kandidatov otac preminuo, odnosno da kandidata odgaja i uzdržava samohrana majka udovica. Prednost pri dodjeli imat će kandidati koji imaju još braće ili sestara na redovnom osnovnoškolskom i srednjoškolskom školovanju. Obrazac prijavnice može se dobiti posredstvom elektroničke pošte putem adrese [email protected], a traženu dokumentaciju treba poslati kao preporučenu pošiljku na adresu Upravnog odbora Udruge (Sveti Vid 36, 51514 Dobrinj), najkasnije do 30. kolovoza.


Ovaj uvelike specifičan natječaj, odnosno program financijskog pomaganja školovanja otočnih mališana provodi se temeljem statutarno reguliranog pravilnika Udruge temeljenog na oporučnoj želji pokojne otočanke čije ime ta humanitarna organizacija nosi. Udruga »Andrijana Gržetić«, koja ove godine slavi 16. rođendan, osnovana je s ciljem humanitarnog djelovanja, i to prvenstveno pomaganja osnovnoškolcima koje odgajaju njihove samohrane majke udovice, a što je bila dugogodišnja, ujedno i posljednja želja Andrijane Gržetić (1908. – 2008.), idejne začetnice inicijative koju sad već dulje od desetljeće i pol ustrajno provodi udruženje.


Predbožićna akcija
Udruga sredstva za program kakav u nas ne provodi niti jedno drugo humanitarno udruženje namiče od prikupljenih donacija, uz ostalo i onih koje svake godine u predbožićno vijeme angažiranim humanitarcima daruju otočani, tijekom akcije Slatki otok. U toj se prigodi, naime, na štandu u centru Krka kolači i druge slastice nude po cijeni koju određuju sami kupci, ubacujući onoliko koliko si za ondje preuzete slatke delicije mogu priuštiti u kutiju u kojoj se prikuplja novac za korisnice i korisnike ovoga hvalevrijednog donacijskog programa.