Izgradnja ribarske luke

Novac je osiguran, najveća investicija u krčku luku još od vremena Austro-Ugarske može početi

Mladen Trinajstić

Foto ŽLU Krk

Foto ŽLU Krk

Dodjela bespovratnih 37,3 milijuna kuna daje vjetar u leđa projektu koji podrazumijeva produženje lukobrana u dužini od 200 metara, čime će se osigurati dovoljni kapaciteti i sigurno privezište za ribarske brodove, sa svom komunalnom opremom za formiranje ribarske lukeKRK – Dobru i dugo čekanu vijest da je Županijskoj lučkoj upravi Krk odobreno nešto više od 37 milijuna kuna za realizaciju projekta izgradnje ribarske luke u dijelu krčke luke, ovog je tjedna javnosti predstavila zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić. Službena potvrda informacije da je dugo pripremani, i još dulje čekani projekt napokon dobio zeleno svjetlo za razvoj ribarstva i ribarske infrastrukture u Ministarstvu poljoprivrede, dobro je došla otočanima, posebice ribarima koji bi na dijelu tim projektom obuhvaćenog područja krčke luke, točnije njena značajno produljenog primarnog lukobrana, konačno trebali dobiti nedostajuću, »ljudima od mora i mreža« potrebnu ukrcajno-iskrcajnu infrastrukturu te siguran privezišni prostor. Ta vijest nije ništa manje važna ni za sve ostale korisnike te luke otvorene za javni promet koja će osjetnim produljenjem lukobrana neupitno dobiti znatno sigurnije, zaklonjenije i mirnije maritimne uvjete unutar svog akvatorija, posebice u istočnom dijelu dosad izloženog utjecajima vjetra i valova. Kako je napomenula Medarić, tim će se ulaganjem osigurati veći lučki kapaciteti, ali i sigurna privezišta za ribarske brodove, pri čemu je to dosad financijski najveća investicija u krčkom akvatoriju.


Maksimalni iznos


Odluka Ministarstva, odnosno Uprave za ribarstvo da ŽLU-u Krk dodijeli sredstva u okviru Mjere I.23./I.24. – »Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze ribe i skloništa« daje vjetar u leđa projektu koji podrazumijeva produženje glavnog lukobrana od čak 200 metara te njegovo proširenje na 12 metara, prenijeli su nam jučer iz ŽLU-a. Time će se osigurati dovoljni kapaciteti i sigurno privezište za ribarske brodove sa svom komunalnom opremom, autonomnim fotonaponskim sustavom te električnim vozilima za skupljanje otpada i pranje javnih prometnih površina. Oprema za preuzimanje i skladištenje ribe obuhvaća rashladnu komoru s ledomatom, vagu-viličar i kašete za ribarsku opremu, a projekt uključuje i svjetlovodno »kabliranje« koje će biti provedeno u sklopu rekonstrukcije lukobrana. Odobrena potpora dobila je maksimalni natječajem predviđeni iznos u vrijednosti 5 milijuna eura, odnosno bespovratnih 37,3 milijuna kuna. Od tog se iznosa 75 posto (iliti 27.984.375 kuna) financira iz EU fondova, a 25 posto (9.328.125 kuna) iz državnih izvora, odnosno Fonda za ribarstvo i ruralni razvoj. Valja naglasiti da ukupna vrijednost »prihvatljivog ulaganja« u produljenje lukobrana i formiranje ribarske luke dostiže čak 47,07 milijuna kuna pa je planirano da razliku između vrijednosti odobrene potpore i ukupne cijene te velike investicije pokrije korisnik tih sredstava, odnosno Županijska lučka uprava Krk.


Vraćanje stare »slave«


– Ovo će biti najveća, najvrednija i najvažnija investicija u krčku luku i to, rekao bih nažalost, još od vremena Austro-Ugarske, komentirao nam je vijest o »sretnom završetku« natječajnog postupka projekta za čiju se realizaciju i sam odavno zalaže, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić. Njome ne samo da stvaramo uvjete za vraćanje krčke luke na poziciju ključne točke sjevernojadranskog ribarstva, što je dugi niz godina, zapravo sve do onemogućavanja ribolovnih aktivnosti u ovom dijela Jadrana ona uvijek i bila, već se i kroz »osiguranje« lučkog akvatorija od udara olujnog juga otvara mogućnost da se i cijeli istočni, danas tek sezonski korišteni dio lučkog područja napokon počne koristiti za sigurno privezivanje plovila kroz 365 dana u godini. Osim što će se u ribarskom dijelu naše luke omogućiti rast i razvoj ribarske djelatnosti kroz mogućnost korištenja suvremene ukrcajno-iskrcajne infrastrukture koja će tu biti izgrađena, rekao bih da će ovim povijesno važnim projektom cijela naša luka »zaživjeti« jednim posve drukčijim životom što će u konačnici biti poticaj i mnogim drugim gospodarskim djelatnostima, posebno turizmu, turističkom brodarstvu i drugim s morem i plovilima povezanim djelatnostima, zaključio je Vasilić.