Dobrodošlica

“Nova normala” na Krku: Srednjoškolci uz stroge mjere na nastavi u školi

Mladen Trinajstić

Primarni cilj je organizirati nastavu u samoj školi i to zbog toga što je u nas to moguće, ali i zbog ocjene da je takav oblik nastave najprimjereniji za učenike – rekla je ravnateljica Đurđa CvitkušićKRK – I krčki osnovci i srednjoškolci jučer su, dolaskom u svoje škole i sjedanjem u klupe, »otvorili« novu školsku godinu koja je sve samo ne ista kao one dosadašnje, uobičajene. Uz stroge mjere osobne protuepidemijske zaštite te uz konstatno podsjećanje učenika na potrebu održavanja najveće moguće društvene distance, a što s mladima, friško okupljenima nakon ljetnih praznika i nije uvijek bilo lako poslušati, otočni su prosvjetari dali svoj maksimalan doprinos u nastojanju zadržavanja kakve-takve »nove normale«.


Po dobrom starom običaju, srednjoškolce je pred krčkom Srednjom školom Hrvatski kralj Zvonimir jučer dočekao odbor dobrodošlice na čelu sa »zamaskiranom« ravnateljicom Đurđom Cvitkušić koja je, osim za upućivanje okupljenih na njihova generacijska zborna mjesta, premijerno druženje s nešto više od 360 polaznika iskoristila i za naglašavanje važnosti pridržavanja pravila koja će vrijediti za sve učenike, nastavnike, školsko osoblje, ali i posjetitelje škole.


Nastava u školi


Škola je izabrala model »A«, odnosno nastavu u školi, napomenula je ravnateljica, ukazavši da izabrani model odvijanja nastave podrazumijeva strogo pridržavanje svih epidemioloških uputa HZJZ-a.
– Primarni cilj škole je organizirati nastavu u samoj školi i to zbog toga što je u nas to moguće zbog i više no dostatnih i kvalitetnih prostornih mogućnosti same zgrade, ali i zbog ocjene svih nas da je takav oblik nastave neupitno najbolji i najprimjereniji za učenike – nastavila je Cvitkušić. Istakla je pritom i da je istovremeno s radom u školi spreman i »paralelni« sustav nastave na daljinu, i to za sve koji spadaju u izrazito ranjivu skupinu, kao i za one koji bi u budućnosti mogli postati COVID pozitivni.


S ciljem smanjivanja fizičkih kontakata na najmanju moguću mjeru, nastava u krčkoj srednjoj školi će, za razliku od dosadašnje prakse njene kabinetske provedbe, do daljnjega biti organizirana na način da će svaki razredni odjel cjelokupnu nastavu odrađivati u jednoj prostoriji, dakle bez potrebe seljenja po predmetnim učnionicama. Također, planirano je i pojačano izvođenje nastave u blok satima, a predmet tjelesne i zdravstvene kulture, kad god to bude moguće, izvodit će se na otvorenome igralištu. Sportska dvorana koristit će se u blok satima i to isključivo za jedan razredni odjel, uz pridržavanje uputa HZJZ-a. Planira se za lijepog vremena organizirati odgojno-obrazovni rad na otvorenom i poticati boravak i uporabu vanjskih prostora, a poseban je režim pripremljen i za ulazak srednjoškolaca u školu.


Dva velika odmora


Svaka od generacija mladih otočana tako će u svoju školu ubuduće ulaziti na zaseban ulaz, čime bi se »miješanje« među polaznicima također trebalo svesti na najmanju moguću mjeru. Uvedena su i dva velika, 15-minutna odmora, tijekom kojih će također vrijediti pravila posebnih ulaza i izlaza iz škole, pridržavanje kojih će se pratiti i nadzirati pojačanim dežurstvima nastavnika u školi, jednako kao i u školskom dvorištu. Naravno, unutar škole će se inzistirati na redovnom korištenju dezinfekcijskih sredstava, kao i praksi što češćeg pranja ruku, a strogo će se kontrolirati svi ulasci i izlasci iz škole, bez obzira radi li se o ovlaštenom ili neovlaštenom osoblju, odnosno »posjetiteljima« zbog potrebe kontrole kojih će se ulazna vrata škole – zaključavati.


Naravno, nošenje maski jest te će i nadalje biti obveza svih učenika i nastavnika, i to za cijelo vrijeme boravka u školi i prostorima oko škole. Maske će morati nositi i roditelji koji zbog nekog razloga budu morali doći u školu, s time da će se roditeljski sastanci i informacije prvenstveno nastojati organizirati i u djelo provoditi »na daljinu«, dakle bez potrebe dolaska roditelja u školu.


Novih 80 rapskih prvašića


U novu školsku godinu startalo je jučer 713 učenika Osnovne škole Ivana Rabljanina, raspoređenih u jednoj matičnoj i šest područnih školskih zgrada po otoku. Među njima je u klupe sjelo i 80 prvašića, pet više nego lani. Najveći broj novih učenika, njih 40, popunio je klupe u matičnoj školi, dok u Područnoj školi Banjol ove godine neće biti odjeljenja s prvašićima. U PŠ Barbat i Kampor prve će razrede pohađati po pet učenika, u PŠ Mundanije njih dvoje, u PŠ Lopar 12, dok se po brojnosti ističe PŠ Supetarska Draga u kojoj se prvom školskom zvonu razveselilo čak 16 učenika. Prvi polazak u školu upriličen je na školskim dvorištima, uz prisustvo po jednog roditelja. U dvorištu matične zgrade prvašiće je dočekala učiteljica Tanja Špoljar, a riječi ohrabrenja i dobrodošlice uputila im je i ravnateljica Anamari Šarin. (H. H.)