Rapski gradonačelnik ide po novi mandat

NIKOLA GRGURIĆ Imamo iskustvo, odlučnost i rješenja, treba nam vrijeme

Hrvoje Hodak

: Nastavimo dalje zajedno - Nikola Grgurić

: Nastavimo dalje zajedno - Nikola Grgurić

Trava nije zelenija u tuđem dvorištu, dovoljno je da se okrenemo oko sebe i primijetimo napredak, da prihvatimo različitosti i odbacimo predrasude za zajedničku, bolju budućnost, poručuje GrgurićRAB – Aktualni gradonačelnik Raba Nikola Grgurić kandidat je za gradonačelnika koalicije stranaka HDZ-HSS-RPS na predstojećim izborima, a nositelj liste za Gradsko vijeće njegov je zamjenik Denis Deželjin. Grgurić je tijekom šestogodišnjeg mandata nastojao s timom suradnika opravdati povjerenje koje su mu dali Rabljani, a glavnim pokretačem u tom nastojanju smatra ljubav prema svome gradu, otoku i poslu, kao i želju da njegovi sugrađani ponosno žive i rade na jednom od najljepših hrvatskih otoka. Ideje su se s vremenom, uz puno rada, truda i odricanja, pretvarale u djela, a najvećim uspjehom Grgurić smatra povezivanje ljudi, klubova, društava i udruga, osluškivanje njihovih interesa i potreba te zajedničko djelovanje u brojnim aktivnostima i manifestacijama. Tu je i suradnja na svim razinama s gradskim i javnim institucijama, podrška dobivena na regionalnoj i nacionalnoj razini, a sve to od iznimne je važnosti za stvaranje bolje i kvalitetnije životne zajednice, smatra Grgurić.
– Ostvareni su mnogi projekti, neki su započeti, a mnogi će se realizirati kroz određeno vrijeme jer upravo ono nedostaje za daljnji napredak. Za realizaciju svakog projekta, pored znanja, iskustva i rada, potrebno je vrijeme. Ova je koalicija, i u upravljanju gradom, i u radu u Vijeću, potvrdila da obećanja nisu ostala na praznim riječima. Ulagali smo u odgoj i obrazovanje, pri čemu ističem proširenje kapaciteta vrtića Pahuljica, energetsku obnovu čak četiri zgrade osnovne škole, a na jesen kreće nadogradnja škole u cilju jednosmjenskog rada. Kao vlasnici titule prvog europskog otoka sporta, svjesni smo važnosti bavljenja sportom te je do sada izgrađeno igralište malih sportova u Palitu koje je postalo svakodnevno mjesto druženja svih generacija sportaša, teretana na otvorenom u parku Komrčar, uređene su planinarske i biciklističke staze. U tijeku je uređenje nogometnog igrališta Blato kao najljepši dar NK-u Rab za 50. rođendan. Da ne spominjemo intenziviranje brojnih sportskih događanja. Mislim da još nikad nije bilo toliko sportova u ponudi, ni toliko interesa za bavljenjem sportom.


Oživljavanje gradske jezgre


Trudimo se oživjeti povijesnu gradsku jezgru, posebno izvan turističke sezone i mislim da smo na odličnom putu. Uskoro će se otvoriti novi galerijsko-izložbeni prostor, ostvarena je digitalizacija zimskog i ljetnog kina, kreće se u rekonstrukciju ljetnog kina koje će postati pristupačno za osobe s invaliditetom, oživljen je stari Varoš zahvaljujući proizvođačima domaćih proizvoda. Brojnim manifestacijama i koncertima nastojimo probuditi interes kod različite publike i postati kultna sredina za pojedina zabavno-kulturna događanja, a Rab jazz i film festival, Kantuni, Jardin fest, Najljepši otočni advent i nezaobilazna Rabska fjera svakako su manifestacije koje su izazvale odlične reakcije i apsolutno daju gradu poseban šarm.

 


Zona Mišnjak u funkciji
U ovih šest godina pridavali smo puno pažnje brizi za očuvanje povijesti i kulture. Obnovljene su i uređene crkva sv. Katarine, sv. Franje, sv. Justine, franjevački samostan sv. Bernardina te okoliš crkve sv. Ilije. Posebno sam ponosan, a nadam se i svi Rabljani, na uređenje Donje ulice koja je od rugla grada postala njegov ukras. Brinemo se i o očuvanju bogate tradicije i održavanju kulturnih manifestacija koje postaju brendom otoka i upotpunjavaju društveni život, kaže Grgurić, no ipak apostrofira razvoj gospodarstva. – Bez gospodarstva nema ni života na otoku, barem ne onakvog kakav svi priželjkujemo. Završena je gospodarska zona Mišnjak s prvim parcelama u funkciji, programima sufinanciranja otvaranja obrta, edukacije i nabavke opreme nastojimo pomoći obrtnicima, a izuzetno su prihvaćeni i programi sufinanciranja u poljoprivredi. Prvi smo hrvatski otok s brzim internetom, što je preduvjet za razvoj gospodarstva, ali i privlačenje tzv. digitalnih nomada. Završen je i projekt sanacije i zatvaranja odlagališta otpada Sorinj, uređen centar za gospodarenje otpadom, pretovarna stanica i reciklažno dvorište te uveden novi sustav gospodarenja otpadom što se, nakon početnog negodovanja sugrađana, pokazalo vrlo učinkovitim. Napravljena je rekonstrukcija cjelokupne javne rasvjete diljem grada Raba s ugrađenom LED tehnologijom.


Dom za starije


Jedno od većih ostvarenja svakako je i otvaranje Doma za starije osobe – područnog odjeljenja Doma Mali Kartec, koji je primio prve stanare i pružio nova radna mjesta. Uređen je i novi prostor Crvenog križa Rab uz programe za umirovljenike, zaposleno je devet gerontodomaćica. Brojna su sufinanciranja u korist službi od vitalnog značaja za stanovnike i turiste kao što su turistička ambulanta, vatrogasci i policija. Tu je i stipendiranje učenika i studenata, božićnice umirovljenicima te posebna briga o našim braniteljima. Uređeni su dijelovi cesta prema vrtiću, Domu zdravlja i Domu za starije, uveden je prijevoz morskom linijom Barbat – Banjol – Rab. Konačno, izgrađeno je novo groblje u Supetarskoj Dragi, u tijeku su radovi na groblju u Kamporu, a započeli smo i sanaciju spomen-groblja žrtava fašizma Kampor. Puno je rada iza nas, i u istom smjeru nastavit ćemo dalje. Imamo iskustvo, odlučnost i rješenja, ono što nam još nedostaje je dodatno vrijeme. Trava nije zelenija u tuđem dvorištu, dovoljno je da se okrenemo oko sebe i primijetimo napredak, da prihvatimo različitosti i odbacimo predrasude za zajedničku, bolju budućnost. Nastavimo dalje zajedno i rezultati će nastaviti ispisivati ovu još uvijek nedovršenu priču započetu prije šest godina.