Lokalni izbori

Nezavisni Marčelo Damijanjević ide u utrku za gradonačelnika Cresa: ‘Birači mogu birati održivi razvoj ili rezervat’

Walter Salković

Kao prva dva prioriteta najavljuje program stanogradnje za mlade obitelji te izgradnju doma za starije, no ističe i potrebu za održivim razvojnim projektimaCRES – Kao što se i očekivalo, troje pretendenata na mjesto creskog gradonačelnika, Sanja Tomić iz HDZ-a, Đanino Sučić iz Unije Kvarnera i Marin Gregorović iz SDP-a, dobilo je i četvrtog natjecatelja – nezavisnu kandidaturu istaknuo je Marčelo Damijanjević.


– U tri izborna ciklusa građani Cresa dali su mi podršku, na osnovi koje sam dvanaest godina obavljao dužnost predsjednika Gradskog vijeća Cresa. Stoga imam veliko životno i političko iskustvo, te smatram da mogu transparentno i uspješno voditi Grad – ističe Damijanjević odmah na početku svog priopćenja u kojem navodi da će, uz gradonačelničku kandidaturu, sastaviti i nezavisnu listu za Gradsko vijeće.


Kao prvi potez nakon izbora ističe izradu originalnog creskog programa stanogradnje kako bi mlade obitelji konačno mogle doći do krova nad glavom »po fer vrijednosti koja neće biti veća od POS-ove« te najavljuje da takvi stanovi moraju biti gotovi do kraja 2022. godine. Drugi prioritet Damijanjeviću je briga o starijima i nemoćnima te najavljuje izgradnju doma koji će »kapacitetom i standardom zadovoljiti potrebe naših sugrađana u 21. stoljeću, kako za stalni boravak, tako i za druženje i rekreaciju«. Ističe i važnost kulturne baštine, tradicije i običaja, kao i očuvane prirode, koje treba »staviti u upotrebu i dati im novu održivost« te poticanje »prihvatljivih i održivih razvojnih projekata u gospodarstvu« koji će generirati nova radna mjesta.
I ovom prilikom Damijanjević, kao više puta do sada, ističe da o razvoju otoka trebaju odlučivati oni koji na njemu žive, a ne njegovi posjetitelji i gosti.


– S jedne strane imamo potrebe, želje i nastojanja većine nas koji živimo na ovom otoku očuvane prirode da i ostanemo živjeti tu. S druge strane javljaju se inicijative koje za cilj imaju omogućiti povremenim posjetiteljima otoka odmor od života u urbanim sredinama. Njima treba mir i mali broj lokalnog stanovništva koji održavaju sustav, pa se pojavljuju inicijative koje se protive svakom projektu koji donosi kakav-takav razvoj, bez obzira na to koliko pazimo da taj razvoj bude održiv. Izazov je i pitanje pred biračima koji će odlučiti tko će voditi Grad: hoće li se donositi odluke u smjeru omogućavanja održivog razvoja infrastrukture i gospodarskih subjekata ili će pokleknuti pod pritiskom dosta glasnih savjetodavaca i mentora kojima je krajnji cilj otok Cres u nekom režimu prirodnog rezervata. Ali u rezervatima i nacionalnim parkovima se ne živi, nego ih se posjećuje i odlazi. Zakon daje pravo odlučivanja isključivo onima koji žive na području grada pa će o nama samima ovisiti kakva će nam biti budućnost – zaključuje Damijanjević.