Dobrinj

Neven Komadina nema protukandidata na izborima: ‘Glavni plan je dogradnja škole i izgradnja dvorane’

Mladen Trinajstić

Među ciljevima nam je i napokon izgraditi i u funkciju staviti poduzetničku zonu, ali i »oživiti« pripremne postupke realizacije lječilišnog kompleksa na Melinama, govori Neven Komadina o planu za sljedećih četiri godine na čelu OpćineDOBRINJ – Jedan od općinskih načelnika koji u skorašnje izbore ulazi bez neizvjesnosti po pitanju nastavka obnašanja svoje dužnosti jest Neven Komadina, nazavisni dobrinjski lokalni čelnik koji se za svoj šesti uzastopni mandat na čelu izvršne vlasti te krčke lokalne jedinice priprema kao jedini kandidat. Već četvrti put zaredom bez protukandidata, Komadina i ovog puta lišen neizvjesnosti ishoda predstojeće izborne utakmice, umjesto na dokazivanje zbog čega je baš on najbolji izbor, svu svoju energiju može posvetiti planiranju aktivnosti u idućem mandatu.


Uhvaćen priključak


Što je po vama najveće postignuće dobrinjske lokalne uprave u proteklim godinama, ili bolje rečeno desetljećima, tijekom kojih njome dirigirate?


– Dobrinjština je iz bivše jedinstvene Općine Krk prije tri desetljeća izašla kao »crkveni miš«, siromašna, infrastrukturno zapuštena i zapostavljena općina u kojoj je jedina infrastruktura bila ona telefonska. Hvatanje priključka s ostatkom svijeta i otoka nije bila nimalo laka niti jednostavna zadaća, ali smo je svladali. Uvijek sam se svojim imenom i prezimenom kandidirao za načelnika, osobno stojeći iza svega što smo zajedničkim snagama ovdje radili, ali pritom nikad nisam na se preuzimao zasluge za činjeno, građeno i ostvarivano jer su nam u svim tim nastojanjima uistinu pomagali mnogi, i s lokalne i s državne razine. Imali smo podršku brojnih vlada koje su se u protekom razdoblju izmjenjivale, ali i državnih tvrtki poput Hrvatskih voda koje su također sudjelovale u oživotvorenju projekata koji su općinu Dobrinj uveli u 21. stoljeće. U tome velike zasluge imaju i brojni ljudi s ovog područja koji su i kroz rad općinskih vijeća aktivno sudjelovali u pripremi i realizaciji tih projekata i koji su podržavali sve ono oko čega sam se kao načelnik angažirao.
Koji su to projekti?


– Tu na prvom mjestu mislim na ostvareni projekt vodoopskrbe u koju je od 1999. do 2013. uloženo oko 150 milijuna kuna. Godine 2007. smo u Dobrinju izgradili i novu osmogodišnju osnovnu školu, vrativši time svu našu djecu pod jedan krov, a tijekom posljednje četiri godine, zajedno s ostalim otočnim lokalnim jedinicama, uspješno smo odradili velik i značajan projekt izgradnje kanalizacijskog sustava koji je već u funkciji i u koji je samo u nas uloženo 80-ak milijuna kuna, dobrim dijelom namaknutih iz bespovratnih EU izvora. Pritom smo ulagali i u osuvremenjenje našeg vrtića, ali i niza objekata i sadržaja društvenog standarda te smo komunalno opremili sva naša naselja.


Najdraži projekt


Što će biti vaši prioriteti u idućem razdoblju?


– To će u prvom redu biti dovršetak ulaganja u sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda kroz gradnju biološkog pročistača čija gradnja uskoro počinje, potom i izgradnja te stavljanje u funkciju svjetlovodne telekomunikacijske mreže koju zajedno sa svim ostalim krčkim lokalnim jedinicama sad ubrzano krećemo graditi i širiti kroz projekt koji je također obilno pomognut bespovratnim europskim novcem. Uz to, plan nam je napokon izgraditi, opremiti i u funkciju staviti i poduzetničku zonu, ali i »oživiti« pripremne postupke realizacije lječilišnog kompleksa na Melinama, projekta od županijskog značaja koji će zajedno s već ostvarenim infrastrukturnim iskoracima generirati gospodarski, a posebice turistički razvojni zamah. Naravno, cilj nam je stvoriti i prostornoplanske preduvjete za razvoj našega kraja, ponajprije kroz donošenje novog, izmijenjenog prostornog plana uređenja (PPU) koji je u izradi, ali i postupak donošenja koji su, najviše zbog onemogućavanja sudjelovanja javnosti u postupcima javnih rasprava i izlaganja, usporile i otežale još uvijek važeće protuepidemijske mjere. Ipak, glavni, meni osobno možda i najdraži planirani projekt odnosi se na dogradnju osnovne škole s četiri nove učionice te njeno obogaćenje i osuvremenjenje budućom školskom sportskom dvoranom, objektom koji će, osim u podizanju obrazovnog standarda, zasigurno veliku ulogu imati i u nastojanjima poboljšanja onog društvenog, sportskog pa i kulturnog standarda svih žitelja lokalne zajednice.