NEMA DOVOLJNO MJESTA

Nekadašnji krčki vrtić početkom sljedećeg mjeseca vraća svoju staru namjenu

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Dvije vrtićke skupine za nekoliko će tjedana useliti u adaptiranu prvu etažu nekadašnjeg vrtića, dojučerašnjeg Društvenog centra Krk. Iako lokacija za dogradnju novog vrtića postoji, kao i idejno rješenje, projekt zahtijeva izmjenu urbanističkog plana, što znači i nekoliko godina čekanjaKRK – Na ovotjednom kolegiju krčkoga gradonačelnika Darija Vasilića, prvom posezonskom radnom okupljanju nositelja izvršne vlasti u Gradu Krku i njegovih najbližih suradnika, predstavljen je tijek rješavanja jednog od gorućih krčkih problema – manjka prihvatnog kapaciteta krčkog Dječjeg vrtića »Katarina Frankopan«. Podsjetimo, zbog nedostatka raspoloživog prostora u spomenutoj ustanovi predškolskog odgoja, u ovom je krčkom vrtiću na početku pedagoške godine 2020./2021. na listi čekanja, odnosno neupisano ostalo čak 69 mališana.


Iako je spomenuti popis u međuvremenu osjetno smanjen, uz ostalo i prepuštanjem Krčanima jedne od slobodnih odgojnih prostorija u novom malinskarskom vrtiću, više desetaka krčkih klinaca i klinceza svejedno je, mimo svojih želja, ali i potrebe njihovih zaposlenih roditelja, umjesto u vrtiću, prve kasnoljetne dane prisiljeno provoditi kod svojih kuća, gdje ih čuvaju nonići i none ili pak »tete-čuvalice« iz susjedstva.


Dječji vrtić u Krku
Foto Mladen Trinajstić


A tako će biti sve do završetka zahvata kojima je krčka Gradska uprava u međuvremenu žurno prionula, nastojeći iznaći privremeno rješenje kojim će premostiti vrijeme do realizacije plana proširenja gradskog dječjeg vrtića, za koji je već osiguran prostor u susjedstvu krčke predškolske ustanove.


Žurna prenamjena
Kako je Kolegiju predstavio Vasilić, ovih su dana zgotovljeni radovi na adaptaciji interijera prve etaže nekadašnjeg vrtića, dojučerašnjeg Društvenog centra Krk koja je proteklih tjedana hitno prenamijenjena, ili bolje rečeno vraćena u svoju izvornu funkciju – prihvata mališana predškolskog uzrasta.


Kako je istaknuto, u dvije prostrane prostorije novog-starog vrtića bit će moguće već za koji tjedan useliti dvije vrtićke skupine, i to nakon što se prostor dodatno opremi namještajem i didaktičkim pomagalima, a što je još i važnije, i ondje raspoložive servisne prostorije opreme kuhinjskom opremom.


– Iz takve dinamike proizlazi da bi već do konca rujna izdvojeni pogon Matičnog vrtića Krk trebao dobiti minimalne tehničke uvjete, odnosno dozvolu za rad Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ-a te bi redovni odgojni rad ondje mogao započeti već prvog dana listopada, napomenuo je Vasilić zadovoljan dosadašnjim tijekom logističko-organizacijskih radnji nužnih za neplanirano »ojačavanje« kapacitativnih potencijala te otočne ustanove.


Vasilić: Nitko nije mogao računati na tako strelovit demografski rast

Govoreći o tome kako je uopće došlo do situacije da se već nakon 11 godina od otvaranja novog, suvremenog i umnogome reprezentativnog vrtića iznova mora govoriti o »listama čekanja« i neupisanim mališanima, Vasilić se prisjetio da je u trenutku projektiranja, kao i otvaranja današnjeg vrtića (koji je u funkciju od 2009.) njegovu krčku »maticu« pohađalo 160 djece jasličkog i vrtićkog uzrasta.
– Vrtić je u rad ušao s maksimalnim kapacitetom od 240 upisnih mjesta što je prema svim demografskim projekcijama i očekivanjima, trebalo biti dovoljno za dugoročnije zadovoljenje potreba žitelja Krka i okolice, istaknuo je Vasilić. Tad smo uz 160 malih Krčana, u vrtić upisali i 40-ak mališana iz drugih otočnih općina te je i uz to još isto toliko upisanih mjesta ostalo nepopunjeno. Zapravo je nevjerojatna spoznaja da smo u 11 godina svih tih 80 mjesta sad popunili djecom s prebivalištem na području Grada te da nam k tome još za prihvat svih koji bi željeli i trebali pohađati vrtić danas manjka prostora. Mislim da nitko nije mogao računati na tako strelovit i intenzivan rast broja mališana, ustvrdio je Vasilić, napomenuvši i da ove godine iznimno izraženi problem manjka slobodnih mjesta u vrtiću nije novost.
– ​I prošlih smo nekoliko godina, iako u znatno manjem broju, bilježili nesrazmjer između potreba i kapaciteta vrtića, nastavio je gradonačelnik, podsjetivši da je svima koji svoju djecu nisu uspijevali upisati u Krku, Gradska uprava s 1,8 tisuća kuna sufinancirala troškove boravka njihovih mališana u drugim otočnim vrtićima, kako onima u sastavu otočne predškolske ustanove, tako i privatnim, odnosno crkvenim ustanovama koje također skrbe o djeci predškolske dobi.

Ondje će, kao što smo i mi nedavno izvještavali, već idućeg mjeseca biti smještene dvije vrtićke skupine, svaka s po 24 mališana, o kojima će brinuti po dvije odgojiteljice u svakoj grupi, zajedno s kuharicom i spremačicom (odnosno čak šestero novozaposlenih djelatnica).


Taj će iskorak Gradsku kasu od listopada mjesečno stajati oko 100 tisuća kuna, a spomenutom »ulaganju u krčku budućnost« pribrojiti valja i troškove uređenja te prenamjene spomenutog kompleksa, od približno 350 tisuća kuna. To znači i da će ovakvo, »ambulantno« rješenje ojačavanja kapaciteta krčkog vrtića proračun Gradske uprave do kraja 2020. godine »olakšati« za iznos od najmanje 650 tisuća kuna.


Vraćanje u uporabu starog vrtića i korištenje kapaciteta onog malinskarskog, priznaju svi u Gradu Krku, ipak su provizorna i kratkoročna rješenja koja ne mogu riješiti ovaj problem na dulje staze.


Vezane ruke


– Dugoročno gledano, jedino pravo rješenje jest dogradnja krčkog vrtića novim krilom za čiju smo izgradnju u susjedstvu današnjeg vrtića već osigurali zemljište, riješili imovinskopravna pitanja i izradili idejno rješenje, rekao nam je nedavno govoreći o toj temi gradonačelnik Vasilić.


– Ono što nam danas ondje vezuje ruke jest činjenica da je, da bi se na tom zemljištu moglo početi graditi novi vrtićki aneks, potrebno izmijeniti i neke prostornoplanske odrednice, odnosno izmijeniti urbanistički plan što, nažalost, ne ide brzo, nastavlja Vasilić.


Ističući da će Grad i na tom »kolosijeku« činiti maksimum u nastojanju da se dogradnja vrtića izvede što je skorije moguće, prvi čovjek Grada procijenio je da se taj projekt u najboljem slučaju može oživotvoriti tek za oko četiri godine.