Dostava puno parom

Ne smeta im ni korona: Paška janjetina, umjesto u restoranima, prodaje se – online

Marinko Glavan

Janjetinu su manje kupovali ugostitelji, ali je prodaja fizičkim osobama bolja nego ikad te se održala i cijena od 80-90 kuna za kilogram. Paška sirana je prvi put ponudila i mogućnost online kupovine janjetine i drugih proizvoda, što se pokazalo punim pogotkom



Paška janjetina, uz sir najpoznatiji otočni specijalitet, i ove je godine, unatoč lockdownu i zatvorenim restoranima u kojima smiju raditi samo terase, našla svoje mjesto na tržištu i put do onih koji je obožavaju (i mogu si je priuštiti). Da problema s plasmanom janjetine uopće nije bilo, unatoč početnom strahovanju da bi zbog pada prodaje ugostiteljima moglo biti određenih poteškoća, potvrdili su nam svi uzgajivači ovaca s kojima smo razgovarali. Potvrđuje to i cijena janjetine koja nije padala pa se i ove godine kreće uglavnom između 80 i 90 kuna po kilogramu, a jedina je novost da se ove godine, zbog pandemije, mjera i lockdowna, prodaje čak i – online, putem interneta, s dostavom na kućni prag diljem Hrvatske.


Procjenjuje se da je na Pagu oko 35 tisuća ovaca koje svake godine daju oko 30 tisuća janjaca, najveći broj u razdoblju od prosinca do travnja, od čega ih se oko 20 tisuća plasira na tržištu, oko pet tisuća se ostavlja za daljnji uzgoj, a preostalih pet tisuća završi na stolovima samih ovčara i njihovih obitelji. Paška je janjetina specifična po svom okusu kojemu najviše doprinose posolica i aromatično bilje s otoka, zbog čega je oduvijek imala vjeran krug obožavatelja koji, očito, ni u vremenima pandemije ne propuštaju počastiti se ovom delicijom. Paška janjetina se prodaje kao isključivo svježe meso te se za konzumaciju servira termički obrađeno. Najčešće se priprema u pećnici i na ražnju, a za grad Pag je karakteristična priprema i na »gradele«, odnosno roštilju, s time da onaj tko je tako priprema, mora posjedovati i određenu vještinu i znanje.


Pun pogodak


Najveći uzgajivač ovaca i najveći proizvođač sira i janjetine na otoku je Paška sirana, koja godišnje na tržište plasira do četiri tisuće janjaca, što iz svog matičnog stada koje broji oko tri tisuće ovaca, što iz otkupa od stotinjak kooperanata. Paška sirana ujedno ima i jednu od dvije klaonice na otoku, u kojoj pruža uslugu klanja i obrade i drugim uzgajivačima ovaca.




Martina Pernar Škunca, voditeljica marketinga, ističe kako je ove godine Paška sirana na tržište dosad plasirala tri tisuće janjaca, a problema s prodajom, ističe, nije bilo.


– Razlika je jedino u tome što su ove godine, kao djelomično i prošle, kada je počela pandemija, janjetinu manje kupovali ugostitelji, a više privatni kupci. Iako moram naglasiti da je i prodaja ugostiteljima ipak bila nešto bolja od očekivane. Dio restorana, posebno oni koji su poznati upravo po ponudi paške janjetine, naročito na zagrebačkom području, i ove je godine svojim gostima ponudio mogućnost da uživaju u mladoj janjetini, bez obzira na ograničeno poslovanje, kaže Pernar Škunca.


Paška janjetina, umjesto u restoranima, prodaje se - online

Martina Pernar Škunca


Prodaja fizičkim osobama bila je, dodaje, praktički bolja nego ikad.


– Očito je da se oni koji su dosad mladu pašku janjetinu konzumirali u ugostiteljskim objektima, nisu htjeli odreći omiljene im delicije pa su janjce kupovali u vlastitom aranžmanu i pripremali ih kod kuće. Ove godine prvi put smo kupcima ponudili mogućnost online kupovine janjetine i drugih naših proizvoda, što se pokazalo punim pogotkom. Mnogi su se odlučili upravo na taj način kupiti janjetinu, a mi im je dostavljamo, naravno u kontroliranim uvjetima i s najkraćim mogućim vremenom od narudžbe do dostave na kućni prag. U vrijeme kada ljudi izbjegavaju putovanja i fizičke kontakte, to se pokazalo punim pogotkom, kaže Pernar Škunca.


Linija sirnih namaza u inat krizi

Paška je sirana, unatoč krizi, odlučila uložiti u pokretanje nove linije proizvoda – sirnih namaza koji su na domaćem tržištu prilično jedinstveni zbog udjela ovčjeg mlijeka.
– Ta je ideja nastala prije izbijanja pandemije, no realizirana je u prošloj godini. Riječ je o proizvodu koji je zasad odlično prihvaćen, a njime smo proširili poslovanje i raznovrsnost proizvoda što je, smatramo, ključno za ova krizna vremena, kaže Pernar Škunca, ističući kako unatoč koronakrizi Paška sirana nije otpuštala radnike, niti to planira učiniti, a ne namjeravaju smanjivati ni matično stado, ni broj kooperanata s kojima surađuju.

Usmena predaja


Prodaja fizičkim osobama inače je vrlo česta kad je paška janjetina u pitanju, a krug kupaca širi se najčešće usmenom predajom pa tako svaki uzgajivač uglavnom ima vjerne kupce i nema problema s prodajom, kaže nam Zvonimir Oliverić čiji je OPG jedan od većih uzgajivača ovaca u Kolanu, otočnoj »prijestolnici« sira i janjetine.


– Kako ide prodaja janjetine? Skoro da bih rekao – nikad bolje. Mi ni inače ne radimo baš previše s ugostiteljima, nego uglavnom s privatnim kupcima. To funkcionira po principu usmene predaje, zadovoljan kupac će vas preporučiti svojim prijateljima, oni pak, ako su također zadovoljni, svojim prijateljima i poznanicima. Onaj tko radi kvalitetno i pouzdano, vrlo brzo i lako će na taj način steći krug kupaca koji redovito, svake godine kod njega kupuju janjce, a svake godine se taj krug i širi. Mi zaista nismo imali problema s prodajom, sve što smo planirali, to smo i prodali unaprijed poznatim kupcima. Posebno je prodaja dobro išla na zagrebačkom području, gdje našim kupcima i vozimo janjetinu, kaže Oliverić, uz zaključak kako je sezonom paške janjetine zasad više nego zadovoljan.


Istu stvar reklo nam je i još nekoliko uzgajivača s kojima smo razgovarali, od kojih se niti jedan ne žali na probleme s plasmanom janjetine, već naprotiv, kažu da ide više nego dobro. Kupaca ima, spremni su platiti, što, zaključuje jedan od njih – samo pokazuje da vrhunska kvaliteta uvijek nađe mjesto na tržištu.


Sir išao nešto slabije

Zanimalo nas je kako se godinu dana epidemioloških mjera, zatvaranje restorana i slaba lanjska turistička sezona odrazila na ukupan plasman paškog sira. Martina Pernar Škunca kaže kako se pad prodaje osjeti prvenstveno zbog mnogo manjeg broja gostiju u lanjskoj sezoni, ali i zbog epidemioloških mjera.


– Svakako je na pad prodaje paškog sira utjecalo ograničavanje rada ugostitelja, kao i zabrane okupljanja. Paški sir se često konzumira na vjenčanjima, na raznoraznim domjencima, poslovnim i drugim skupovima, kojih u zadnjih godinu dana gotovo da i nije bilo. Taj dio plasmana nemoguće je u potpunosti zamijeniti maloprodajom u trgovinama tako da tu osjećamo pad, iako on nije dramatičan. S druge strane, ostali naši sirevi koji zapravo čine većinu proizvodnje sirane, prodaju se praktički u jednakim količinama kao i u »normalnim« godinama, upravo zbog toga što ih ljudi i inače uglavnom kupuju u trgovinama i konzumiraju kod kuće, kaže Pernar Škunca.

Paška superovca

Paška ovca nastala je na području otoka Paga, gdje se uglavnom danas uzgaja. Možemo reći da je ona zapravo križanac između domaće izvorne otočne pramenke i merino ovnova. Danas se na Pagu ovce uzgajaju prvenstveno radi proizvodnje mlijeka koje se prerađuje u glasoviti punomasni, tvrdi ovčji sir, nadaleko poznat ne samo na Pagu, u Hrvatskoj i Europi, nego i u Americi, gdje postiže prilično visoku cijenu. Zahvaljujući specifičnim agroklimatskim uvjetima, ovčji proizvodi i prerađevine imaju poseban okus.


Primorske ovce nastale su tijekom 18. i 19. stoljeća križanjem domaćih pramenki s merino ovnovima uvezenim iz Španjolske, Francuske, Italije i Austrije. Uzgojno im je područje primorski dio Dalmacije i većina otoka, pa razlikujemo pašku, dubrovačku, rapsku, cresku, zlarinsku, olibsku, silbansku ovcu. Karakteristika im je skromnost u zahtjevima za hranom, otpornost i prilagođenost na oskudne uvjete. Tjelesna im je masa relativno mala (24 do 43 kg). U većini ih karakterizira dobra mliječnost koja doseže i do 120 kg mlijeka po laktaciji. Zato Pažani često kažu da je njihova paška ovca prava superživotinja jer je vrlo otporna na zaista teške uvjete u kojima živi i čudo je da daje toliko kvalitetne i čuvene proizvode u tako teškim i oskudnim uvjetima.