Posjet delegacije

Nastavljena suradnja Cresa i Comacchia, dvaju pobratimljenih gradova

Walter Salković

Susret predstavnika Cresa i Comacchia - Emanuele Mari, Maura Tomasi, Marin Gregorović, i Rosanna Cinti

Susret predstavnika Cresa i Comacchia - Emanuele Mari, Maura Tomasi, Marin Gregorović, i Rosanna Cinti

Tijekom boravka u Cresu gosti iz Comacchia imali su priliku pratiti događanja u sklopu Creskog kaićaNakon nekoliko godina stanke nastavlja se suradnja dvaju bratimljenih gradova, Cresa i Comacchia iz talijanske pokrajine Emilia-Romagna.


Prije 15 godina službeno je potpisana povelja o bratimljenju između hrvatskog i talijanskog grada koje povezuju Jadransko more, te turizam i ribarstvo kao gospodarske djelatnosti.


Tijekom godina suradnja se odvijala prvenstveno na sportskom i kulturnom planu, da bi 2019. prijateljski gradovi postali partneri u europskom projektu VALUE u sklopu kojeg je na Cresu obnovljeno 70 kilometara povijesnih putova.
Pandemija koronavirusa otežala je putovanja i druženja pa je izostala bilo kakva suradnja sve do ponovnog susreta tijekom manifestacije Creski kaić kada je, na poziv gradonačelnika Marina Gregorovića, Cres posjetila mala delegacija Comacchia koju je predvodila zamjenica gradonačelnika Maura Tomasi.


Službeni dio susreta održan je u gradskoj vijećnici gdje je goste primio gradonačelnik Gregorović uz kojeg su bili predsjednica Gradskog vijeća Natalija Marelić Tumaliuan i članovi gradskog Odbora za suradnju s jedinicama lokalne samouprave.


Potpredsjednica Odbora Sonja Pokupec Salković podsjetila je na vrlo uspješnu razmjenu učenika škola iz Cresa i Comacchia koja se odvijala kroz više generacija.


Predstavnici dvaju gradova izrazili su želju da se suradnja nastavi, a dogradonačelnica Tomasi je naglasila da “takvim razmjenama učimo jedni od drugih i bolje se upoznajemo”.


Tijekom boravka u Cresu gosti iz Comacchia imali su priliku pratiti događanja u sklopu Creskog kaića, a jedan član delegacije, član poglavarstva Emanuele Mari, bio je član žirija u popularnoj brudetijadi.


Za jesen najavljen je posjet creske delegacije Comacchiu, a do tada će se pripremiti program zajedničkih aktivnosti.