Sjednica Općinskog vijeća Lopara

Nakon žučne rasprave ipak prihvaćen prijedlog za koncesiju Rajske plaže

Hrvoje Hodak

Sjednica Općinskog vijeća Lopara / Foto H. HODAK

Sjednica Općinskog vijeća Lopara / Foto H. HODAK

Prijedlog zaključka je u konačnici prihvaćen s pet glasova za i tri protiv 


LOPAR – Održana je 14. sjednica Općinskog vijeća Lopara, koju je obilježila na trenutke žučna rasprava troje vijećnika kluba MODES-a, Olivera Pičuljana, Albine Andreškić i Joška Matahlije, s načelnikom Zdenkom Jakucom i predsjednikom Vijeća Damirom Paparićem, a koja se povela o zadnjoj točki dnevnog reda – prijedlogu donošenja zaključka na provedbu postupka davanja koncesije za gospodarsko korištenje dijela Rajske plaže.


Nakon što su vijećnici kluba MODES-a zatražili stanku radi detaljnijeg uvida u materijale dostavljene tijekom sjednice, na kojima je, uz uvjetno mišljenje načelnika Zdenka Jakuca, vijećnicima na uvid dan i grafički prikaz s istaknutim koncesijskim površinama na kopiji katastarskog plana, prijedlog zaključka je u konačnici prihvaćen s pet glasova za i tri protiv.
Da će biti prijepora oko završne točke, dao je naslutiti i sam početak sjednice, kada su pri usvajanju dnevnog reda upravo vijećnici kluba MODES-a zatražili njegovu izmjenu i to na način da se o 10. točki ne glasa, već da se žiteljima Lopara o tom pitanju omogući izjašnjavanje referendumom.


Od preostalih devet točaka dnevnog reda samo je prijedlog davanja suglasnosti na sporazum s Gradom Rabom o izgradnji, opremanju i korištenju zajedničkog postrojenja za sortiranje otpada na odlagalištu Sorinj izglasan jednoglasno, dok su sve ostale točke izglasane u omjeru 5:3. Prihvaćen je tako i prijedlog II. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Lopar, kao i prijedlozi Odluka o izradi Urbanističkih planova uređenja plaža Livačine i Rajske plaže.


I na aktualnom satu pitanja su postavljali uglavnom vijećnici kluba MODES-a. Vijećnicu Andreškić zanimalo je što je sa zemljišnim česticama u okruženju Sportske dvorane, hoće li ih Općina nastaviti otkupljivati, odnosno hoće li dopustiti da ih otkupi netko tko ima gospodarske ambicije na tom području. Načelnik Jakuc je odgovorio da Općina ne upravlja tim česticama, ali je jednu česticu već otkupila te da su u prostornom planu na tom području definirani konkretni sadržaji sportske infrastrukture te knjižnica.