Optimistični signali

TURISTI STIŽU Najbolji krčki kampovi već na 85 posto prometa iz rekordne 2019. godine

Mladen Trinajstić, Bruna Matičić

Zahvaljujući radu u zimskom periodu kamp Ježevac u Krku već sada ima vrlo dobre rezultate / Foto M. TRINAJSTIĆ

Zahvaljujući radu u zimskom periodu kamp Ježevac u Krku već sada ima vrlo dobre rezultate / Foto M. TRINAJSTIĆ

Trenutačni šampion među kampovima je Ježevac u Krku, koji je od početka godine do 25. lipnja dosegao 85-postotni promet iz pretpandemijske 2019. godineKRK Premda je proteklih godina kraj lipnja i početak srpnja u pravilu označavao početak špice turističke sezone obilježene gužvama na graničnim prijelazima i cestovnim pravcima, jučerašnji dan bio je vrlo sličan prošlogodišnjoj godini u ovo vrijeme i postepidemijskom razdoblju. Tijekom dana gužve i čekanja bile su uglavnom na granici, dok se na prometnicama koje vode u turistička odredišta na Kvarneru promet odvijao više-manje normalno. Na Krčkom mostu nešto prije podneva nije bilo gužvi, iako je bio zamjetan dolazak turista koji su kao odredište za svoje ljetovanje odabrali Krk ili neki drugi kvarnerski otok.


Foto galerija: Turisti na Krčkom mostu i u trajektnoj luci Valbiska Foto: Sergej Drechsler
Sudeći po registarskim oznakama automobila, najviše gostiju na Kvarner dolazi iz Njemačke, Slovenije i Austrije, te iz Mađarske, Češke i Poljske, a od domaćih gostiju najviše iz Zagreba. Anna i Manuel, mladi par iz Austrije koji smo zatekli na odmorištu nakon Krčkog mosta, svakog ljeta kao omiljenu destinaciju za provođenje godišnjeg odmora odabiru upravo Hrvatsku, a ove godine u Malinskoj će boraviti sedam dana. Kako su rekli, na granici su čekali otprilike jedan sat, a prethodno su se kod kuće raspitali o načinima prelaska i potrebnim potvrdama.
– Kod kuće smo obavili testiranje na koronu te napravili registraciju. Na granici su samo skenirali naše dokumente i potvrde i nije bilo problema, rekao je Manuel.


Od subote do subote


Prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je pretprošle subote boravilo više od 241 tisuću turista, dok je jučer, prema posljednjim podacima Hrvatske turističke zajednice (HTZ), u zemlji boravilo više od 410 tisuća turista od kojih je više od 340 tisuća inozemnih. Ipak, točan broj dolazaka i noćenja turista ostvarnih ovoga vikenda u ponedjeljak će zbrojiti sustav eVisitor.
Najviše turista, kažu u HTZ-u, trenutačno je u Istri, i to 125 tisuća, zatim na Kvarneru, 87 tisuća, te u Splitsko-dalmatinskoj gdje boravi 65 tisuća i Zadarskoj županiji u kojoj je zabilježeno 62 tisuće gostiju. Najviše gostiju bilježe turističke destinacije kao što su Rovinj, Vir, Poreč, Umag, Medulin i Mali Lošinj, a trenutno najviše turista dolazi s tržišta Slovenije, Njemačke, Austrije, Češke i Poljske.

Osjećaj sigurnosti


Načinom i brzinom prelaska preko granice zadovoljna je bila i četveročlana obitelj Horvath iz Mađarske koja Krk stalno posjećuje jer, kako kažu, nije daleko, a prekrasno je.– Putovali smo četiri sata i došli smo samo na jednu noć, ali isplati se, kazala je Renata Horvath uz riječi kako će noćiti u hotelu, a s obzirom na to da su kolektivno preboljeli COVID-19 i primili prvu dozu cjepiva, osjećaju se prilično sigurno i ova dva ljetna dana maksimalno će iskoristiti.


Uz otok Krk, sudeći po automobilima na trajektnom pristaništu Valbiska, pojačani dolazak turista ovoga vikenda očekuju i otoci Cres, Lošinj i Rab. Reagirala je i Jadrolinija koja je uvela i izvanredne linije te trajekti prema ovim otocima voze ovisno o gužvi i količini automobila. Na pristaništu smo tako susreli dvojicu prijatelja Roberta Mayera i Rolfa Boehlera iz Njemačke koji su čekali trajekt za Rab.


– Idemo kod dobrih prijatelja u Lopar i tamo ćemo provesti desetak dana, kazali su nam, dodajući kako u Hrvatskoj ljetuju punih trideset godina i tu se već osjećaju kao kod kuće.


U redu za ukrcaj na Cres zatekli smo Elu sa svoje dvije kćeri koje su se, iz susjedne nam Slovenije, zaputile na Lošinj.


– U kampu u Lošinju provest ćemo sljedeća dva tjedna, kazala je Ela koja je bila iznenađena brzinom prelaska granice.


– Otvorene su bile tri trake i granicu smo prešli za manje od pola sata, za razliku od prije mjesec dana kada smo čekali puno duže, a otvorena je bila samo jedna traka, rekla je.


Morožin: Ugodno iznenađeni rezultatima u zimskom periodu


Zoran Morožin, direktor Valamarova Ježevac Premium Camping Resorta i ujedno direktor regije Kampovi Krk u toj kompaniji, rekao je da su upravo posljednje dvije sezone, odnosno godine obilježene svima nam znanim epidemiološkim (ne)prilikama, nedvojbeno otvorile neke nove tržišne niše. Posebice kad su kampovi u pitanju, tom je obliku smještaja sad privučen i značajan broj domaćih gostiju što nam se još donedavna činilo teško ostvarivim ciljem.
– Protekle zime koju smo proveli radno, u našem smo kampu zabilježili i više no raspektabilan broj posjeta domaćih gostiju, a isti se trend nastavio i u predsezoni pa i ovih dana tijekom kojih također primjećujemo značajan porast broja hrvatskih gostiju, ustvrdio je Morožin. Naravno, u ovom se periodu počinju vraćati i tradicionalno najbrojniji gosti krčkih kampova, ponajprije Nijemci, Austrijanci i Slovenci, a raduju nas i najave za nastavak sezone uspjeh koje će, rekao bih isključivo, ovisiti o epidemiološkim prilikama, kaže Morožin.
Upitan o iskustvima cjelogodišnjeg rada Morožin nam je rekao da se od zimskog perioda zapravo nije mnogo očekivalo.
– Ipak, rezultati koje smo ostvarili ugodno su nas iznenadili te su nadmašili naša, rekao bih, čak i pomalo konzervativna očekivanja. Drago nam je da smo uvijek imali jedan sasvim solidan dio naših mobilnih kućica popunjenima te da je ljepotu boravka u našem gradu i na otoku, čak i u zimskom periodu, prepoznao dobar dio žitelja brojnih europskih zemalja dio kojih je u Ježevcu boravio i po nekoliko tjedana, neki čak i više mjeseci. Vidjeli smo da se sezona može produiljiti, a sad bismo svi zajedno još trebali naći način obogaćenja one izvansezonske odnosno zimske ponude, zaključio je Morožin.

Visoke brojke


Budući da je slovenska Vlada prošloga vikenda naše jadranske destinacije stavila u narančastu zonu, Elu smo pitali kako će izgledati povratak kući.


– Vjerojatno ćemo morati napraviti test za natrag i godišnji odmor provesti čitajući novine i prateći vijesti, kazala je.


S obzirom na to da otok Krk drži 36 posto turističkog prometa u Primorsko-goranskoj županiji i jedna je od najjačih otočkih sredina po broju ostvarenih noćenja, direktorica Turističke zajednice otoka Krka Majda Šale kazala nam je da neprestano bilježe rast turističkih dolazaka kao i da su brojke dosta visoke, posebno one u obiteljskom smještaju i kampovima.


– Proteklih je dana na otoku Krku dnevno boravilo i do 22,5 tisuća gostiju što je tridesetak posto bolji rezultat u odnosu na datumski usporedive brojke prošle godine, ali i 40-tak posto manje u odnosu na brojeve iz rekordne 2019. godine. U kampovima je, promatramo li 24. lipnja, bilo 8.400 gostiju što je 18 posto više no 2020. odnosno 77 posto od ostvarenja iz posljednje “normalne”, 2019. godine, istaknula je Šale dodavši i da je najbolji rezultat u kampovima ostvaren u gradu Krku, a potom i u kampovima na području Općine Omišalj.


– Osim dosadašnjim rezultatima, zadovoljni možemo biti i spoznajom da pružateljima smještajnih usluga na našem otoku rezervacije ubrzano i dalje stižu. Bude li sve kako se nadamo da će biti i u nastavku ljeta, posebice u smislu epidemioloških prilika, vjerujemo da možemo očekivati bolju turističku sezonu u odnosu na lanjsku, Naravno da ne možemo ostvariti 2019. godinu, ali očekujemo i nadamo se da ćemo ostvariti 65 do 70 posto onog rezultata koji smo imali prije dvije godine, zaključila je direktorica otočke Turističke zajednice.


Četiri i pet zvjezdica


Slične smo impresije čuli i od njene kolegice, direktorice TZ-a Grada Krka Ivane Kovačić.


– Od početka godine do 25. lipnja, u kampovima na području grada Krka ostvareno je 80,9 tisuća noćenja što je čak 143 posto više u odnosu na 2020. godinu. U usporedbi s rekordnom 2019., ovaj rezultat čini 56 posto noćenja i dolazaka, ističe Kovačić.


Posebnog razloga za zadovoljstvo i optimizam ovih dana imaju upravo vlasnici kampova, na Krku sad već redom visokokvalitetnih, s četiri ili čak pet zvjezdica, koji su se u proteklom, protuepidemijskim mjerema i ograničenjima, obilježenom periodu prometnuli u jedan od najpoželjnijih i najtraženijih vidova turističkog smještaja, čak i za one goste koji su još donedavna bili skloniji “čvršćim”, hotelskih i apartmanskim objektima.


– Najviše je noćenja ove godine ostvareno u kampu Ježevac Premium Camping Resort by Valamar u kojem je ostvareno više od polovice ukupnih krčkih noćenja (44.695) te 9.685 dolazaka. U usporedbi s 2019. godinom, to je čak 85 posto tada ostvarenih noćenja čime i naši hotelijeri, ali i mi u TZ-u, možemo biti i više no zadovoljni, nastavila je Kovačić, podsjetivši da jedan od glavnih razloga tako ohrabrujućeg približavanja rekordnim rezultatima tog krčkog kampa leži u činjenici da je Ježevac prvi put protekle zime neprekidno radio.


Domaći gosti


I svi ostali kampovi na području Grada Krka bilježe značajan porast noćenja, od 40 do čak 90 posto u odnosu na lani, napominje čelnica krčkog TZ-a od koje smo doznali i da je dosad na području tog otočnog grada najviše gostiju bilo iz Njemačke, a potom i iz Slovenije. Ne manje važnim i indikativnim pokazateljem ovogodišnjih turističkih trendova Kovačić je okarakterizirala i činjenicu da su domaći posjetitelji u dosadašnjem tijeku turističke 2021. na podričja Grada Krka, pa tako i njegovih kampova, zauzeli treću poziciju na listi “top tržišta”, i to s rezultatom kojim je čak upeterostručen onaj iz lanjske godine.


– U svakom slučaju, možemo zaključiti da je u lipnju gotovo polovica turističkog prometa na području grada Krka ostvarena upravo u kampovima, odnosno da su na našem području boravili gosti čiji je preferirani smještaj bio onaj više kategorije, u kamping segmentu ponude, a koji nudi kvalitetu, omogućuje privatnost gostiju kao i pridržavanje propisanih mjera te održavanje iznimno visoke razine higijenskih standarada. A to je ovih dana iznimno bitno budući da je percepcija sigurnosti danas jedan od osnovnih motiva dolaska u neku destinaciju, zaključila je Kovačić.