Važno je sudjelovati

Na Veliku gospu – Krčka jedra. Regata tradicijskih plovila počinje u praznično podne

Mladen Trinajstić

Ideju regate pokrenuo je Jedriličarski klub Plav iz Krka, najstariji jedriličarski klub u Hrvatskoj, osnovan 1876. godineKRK – Već po ustaljenom običaju, jedna za drugom u kolovozu se u gradu Krku redaju atraktivne ljetne manifestacije. Samo koji dan nakon netom završena, odlično posjećenog Krčkog sajma koji je upravo održan u svom 498. izdanju, na red dolazi ona druga, nešto mlađa ali također već tradicionalna manifestacija – Krčka jedra. Najstarija regata tradicijskih drvenih brodica na istočnom dijelu Jadrana, u akvatoriju Krčkog zaljeva odvija se uvijek istog dana, na blagdan Velike Gospe već četvrt stoljeća, točnije od 1998. kad je pokrenuta idejom i zaslugom članova Jedriličarskog kluba Plav iz Krka, najstarijeg takvog udruženja u Hrvatskoj, osnovanog još daleke 1876. godine.


Jubilarno izdanje


Krčka jedra s vremenom izrasla u višednevnu manifestaciju slavljenja duge i bogate maritimne tradicije Krka i Krčana, u svom predstojećem, jubilarnom 25. izdanju ljubiteljima mora, jedrenja, drvenih barki i povijesti ponudit će mnoštvo prigodnih sportskih, kulturnih, zabavnih, ali i edukativnih te gastrosadržaja, tematski posvećenih moru. Osim što će u praznično podne, točno s prvim otkucajem sata s krčkog zvonika iz gradske luke startati regata tradicijskih plovila u kojoj je, valja i to reći, više no pobijediti važno sudjelovati, jubilarno izdanje Krčkih jedara Krčanima i posjetiteljima Krka u danima koji slijede ponudit će mnoštvo atraktivnih događanja jedna od originalnijih sastavnica kojih će i ovog puta biti Noćni ples barki – demonstracijsko noćno jedrenje lukom uz svjetlosne efekte i glazbu izvođenu uživo.


Regatu će obogatiti i u danima koji slijede još zanimljivijom i sadržajnijom učiniti i popratna, dobrim djelom edukativna događanja poput radionica tradicijskog brodarstva, brodogradnje i ribarstva koje će se i ovog puta provoditi u suradnji s Interpretacijskim centrom pomorske baštine otoka Krka, sadržajem koji je zahvaljujući EU programima i sredstvima namijenjenim upravo očuvanju te vrste baštine prije više godina uređen u povijesnom središtu tog otočnog grada. Spomenuti treba i da su Krčka jedra utemeljena na inicijativu nekolicine Krčana nakon što je ideju u siječnju 1998. godine prihvatio Upravni odbor Jedriličarskog kluba Plav. Kako je s godinama to natjecanje okupljalo sve veći broj tradicijskih brodica, od 2012. godine sudionici se natječu u klasama pasara (dužine do 5,25 m), guceva (dužine do 5,25 m), pasara i guceva dužih od 5,25 m, ali i batana, gajeta, leuta te u kategoriji koja obuhvaća sve ostale brodice tradicijskih obilježja.


Regata krstaša
U organizaciji Krčkih jedara, ovog su se puta domaćim jedriličarima priključili i predstavnici Grada i Turističke zajednice Grada Krka, i to s nakanom da se u njegovu srebrnom jubileju program regatnog natjecanja dodatno obogati i produlji, ovog puta na čak sedam dana, od 13. do 20. kolovoza. U to će vrijeme posjetitelji Krka moći tako razgledati atraktivnu izložbu fotografija maritimnih motiva, ali i uživati u kulturno-zabavnom programu koji će se odvijati na Ribarskom mulu. Nastupi članica i članova lokalnih kulturnih udruženja obogaćeni pjesmom klapa Kampanel, Nono i Rišpet, uz koje će priogodu koncertiranja na rivi iskoristiti i poznati jazz glazbenik Zvjezdan Ružić, uljepšat će naredne, tradicijskim pomorstvom ispunjene krčke dane (i noći) koje će, u samoj završnici obilježavanja ovog vrijednog jubileja, dodatno obogatiti i regata krstaša Krk Open koja je na rasporedu 20. kolovoza.