
povezane vijesti
Dijelom se u vremenu održavanja ispreplevši s festivalom “Losinava – Lošinjskim jedrima oko svijeta” Turističke zajednice Lošinja, ovih se dana u najvećem mjestu na hrvatskim otocima održava i festival “Okusi Mediteran”. Trinaesto izdanje ovog festivala ujedno je i prvo na Lošinju i na Kvarneru, nakon što su ranija bila najčešće u Dalmaciji te u Rovinju, a prigoda je i činjenica da je Institut za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam Kvarneru za sljedeću godinu dodijelio naslov “Europska regija gastronomije”, uz grčku Kretu i malteški Gozo.
Lošinj na festivalu predstavljaju restorani tvrtke “Jadranka” te restorani “Bocca vera” i “Deveron”, ali i ovdašnja Srednja škola Ambroza Haračića, koja školuje kuharski i konobarski kadar. Kuharima s otoka pridružili su se gosti “chefovi” iz inozemstva, koji pripremaju svečane tematske večere, a u školi se održavaju majstorske radionice. Svečano otvaranje održano je ispred i u Muzeju Apoksiomena na Rivi lošinjskih kapetana, a predstavnici organizatora, domaćina i sudionika uputili su pozdravne riječi, a na kraju i sabljom razbili krokant, tradicionalnu slasticu, koja je ove godine proslavljena ulaskom u Guinnessovu knjigu rekorda, visinom od 273 cm. Festival su otvorili direktorica Turističke zajednice Kvarner dr. Irena Peršić Živadinov, lošinjska gradonačelnica Ana Kučić, direktor Turističke zajednice Lošinja Dalibor Cvitković te direktorica festivala Ingrid Badurina Danielsson. Na Rivi je, kraj privezanog broda “Nerezinca”, s pratećim sastavom nastupila pjevačica Antonella Malis. U programu su sudjelovali lošinjski karnevalisti, odjeveni u ruho karakteristično za karneval u Veneciji, što je povezano s gostovanjem gondole i venecijanskog gondolijera Andree Balbija u lošinjskoj luci. U prizemlju Muzeju Apoksiomena poslužen je banket “Apoksiomenova kuhinja”.
U subotu će, kao dio programa, u Muzeju Apoksiomena s početkom u 11.30 sati biti održane tzv. panel-rasprave; “Identitet na tanjuru – gastronomija kao pokretač za međunarodno isticanje regije” te “Povratak korijenima – iskreno kuhanje bazirano na sezonskim namirnicama iz lokalnog uzgoj”.