Ponikve

Na Krku pokrenuli velike akcije čišćenja plaža

Mladen Trinajstić

Foto Ponikve eko otok Krk

Foto Ponikve eko otok KrkU sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje, Ponikve eko otok Krk pozivaju na akcije čišćenja plaža i besplatnu projekciju dokumentarnog omnibusa Sea Art, što se priređuju u suradnji sa Srednjom školom Hrvatski kralj Zvonimir.


Akcija čišćenja plaža na području grada Krka održana je danas, dok je čišćenje plaža na otočiću Plavniku zakazano za idući tjedan, točnije u utorak 23. travnja. Tog će dana, doznajemo od predstavnika otočne komunalne tvrtke Ponikve, polazak “čistača” s krčke gradske rive biti u 8.20 sati, a povratak je planiran za 13 sati, nakon što se od sudionika “pročešljaju” i od otpada i naplavina očiste žala Krku sujednog nenaseljenog otoka, a koji administrativno spada po Grad Krk.


Ove su akcije dio eko-programa “Planet vs. Plastic” kojim su pored dviju krčkih, obuhvaćene i akcije čišćenja plaža u Njivicama ali i Rijeci. Uz to, program Planet vs. Plastic donosi i besplatnu projekciju dokumentarnog omnibusa Sea Art, francuske redateljice Maud Baigneres koja će se, 22. travnja, s početkom u 12.30 sati, održati u Kinu Krk.
Tri zasebne priče u trajanju od po 20 minuta otkriti će tako zanimljive svjetove roniteljice na dah Julie Gauthier, vizualnog umjetnika Jérémyja Gobéa i slikara Miquela Barcela, a koji se, kako bi stvarali, oslanjaju na element vode.


Oni će kroz ljubav prema oceanu, podijeliti vlastitu viziju ekologije, predstavio nam je najavljujući ova zanimljiva i hvalevrijedna događanja Dejan Kosić, tehnički direktor krčke komunalne tvrtke.


Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine 22. travnja s ciljem podizanja svijesti o problemima vezanim za globalno onečišćenje okoliša, ali i potrebu pronalaska najboljih rješenja za njegovu zaštitu.


Iako je ideja obilježavanja Dana planeta Zemlje prvi put predstavljena 1969., službeno se obilježava od 1992. godine kada je na Konferenciji Ujedinjenih naroda (UN) o okolišu i razvoju, u Rio de Janeiru, usklađen dugoročni program za promoviranje održivog razvoja.