Kvalitativni iskorak i vizualni napredak

Na Krku nabavljaju nove petodijelne setove spremnika za otpad

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆKRK – Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je Gradu Krku sredstva za nabavu nova četiri seta poluukopanih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, jednakih kakvi su proteklih godina već postavljeni na više lokaliteta u okolici krčke povijesne jezgre. Fond će tako sufinancirati 60 posto troškova dobave spomenutih spremnika, i to u iznosu od 254.790 kuna, dok će učešće Grada iznositi 40 posto ukupne vrijednosti te »nabave«, odnosno 169.860 kuna. Kao lokacije na kojima je moguća ugradnja takvih novih spremnika trenutačno se razmatraju one na području naselja Lakmartin i Pinezići, potom i jedna na samom ulazu u Linardiće, ali i na lokalitetu između mjesta Linardići i Milohnići te u Kosićima.


Konačni lokaliteti ugradnje poluukopanih spremnika bit će određeni u najskorijoj budućnosti u skladu s mišljenjem stručnih službi komunalnog društva »Ponikve eko otok Krk«, ali i uz konzultiranje predstavnika mjesnih odbora Milohnići, Poljica i Vrh. Također, najavljeno je i da će na aktualni Javni poziv za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi Ministarstva mora, prometa i infrastrukture biti prijavljen projekt sanacije i rekonstrukcije krčke plaže Plav.


I Općina Vrbnik pridružila se popisu krčkih lokalnih sjedišta u kojima je, ugradnjom setova poluukopanih spremnika za odlaganje otpada, učinjen novi kvalitativni iskorak i »vizualni napredak« na planu zbrinjavanja otpada.
Novi spremnici namijenjeni odlaganju plastike i metala, papira, biorazgradivog otpada, stakla i miješanog otpada ugrađeni su na lokaciji kod parkirališta, u samom središtu Vrbnika, na mjestu na kojem su dosad bili pozicionirani klasični kontejneri. Time se, ističu složno općinari i komunalci, postiže napredak u podizanju razine komunalnog reda u tom krčkom mjestu.
Iz otočnog komunalnog društva »Ponikve eko otok Krk« svim budućim korisnicima poluukopanih kontejnera upućen je poziv, odnosno apel da se novim spremnicima ne koriste za odlaganje glomaznog otpada (kojemu oni nisu niti namijenjeni), već da se za pravilno i uredno odlaganje svih većih isluženih i odbačenih predmeta i nadalje koriste kapacitetima općinskog reciklažnog dvorišta, a koje je u neposrednoj blizini mjesta svima svakodnevno na raspolaganju, uz ostalo i za pravilno odlaganje većih količina otpada, ali i zbrinjavanje otpada većih dimenzija.