"Cres na pijatu"

Na Fešti od creske janjetine i sira podijeljeno 700 porcija gulaša

Walter Salković

Foto Walter Salković

Foto Walter Salković



Feštom od creske janjetine i sira, održanom na glavnom gradskom trgu, započela je manifestacija “Cres na pijatu” koja će i ove godine u fokus staviti vrhunske lokalne namirnice.


Za početak su mnogi otočani, kao i turisti koji su za prvomajske praznike posjetili Cres, mogli degustirati janjeći gulaš kojeg su pripremile ekipe Udruga umirovljenika, Zajednica Talijana Cres i udruga Pramenka.


Ukupno je podijeljeno oko 700 porcija gulaša za što je upotrijebljeno 60 kilograma poznate creske janjetine, a uz to se mogao kušati ovčji i kozji sir Sirane Loznati, janjeće roštilj kobasice, salama i pršut od ovce Mesnice Cres.





Posjetitelji su se mogli zasladiti dvometarskim kruhom s maslinama, domaćom pogačom, te s četiri kilograma tradicionalne slastice “olito” koju je pripremila Lina Lužina.


U glazbenom dijelu programa nastupili su Folklorno društvo Orlec, Mario Mužić na mehu i klapa Burin, a oni kojima nije dovoljno samo uživati u jelu uz glazbi, mogli su, također na trgu, sudjelovati u radionici filcanja cvijeta iz creske vune koju je organizirala udruga Ruta.


Nakon dana creske janjetine i sira, od 4. svibnja počinju dani creskog maslinovog ulja, od 11. svibnja creskog meda i samoniklog bilja, te od 18. svibnja dani tradicionalnih slastica.


Uz prigodna događanja creski će restorani i konobe ponuditi jela na bazi lokalnih namirnica kako bi svim posjetiteljima dodatno približili bogatstvo okusa otoka Cresa.



Od pratećih događanja izdvojiti treba vođenu turu creskim stoljetnim maslinicima s degustacijom creskog maslinovog ulja u subotu, 4. svibnja, dok će se u subotu, 11. svibnja, održati vođena turi po pčelinjoj oazi uz posjet najvećem polju kadulje na svijetu.


Nakon tjedana posvećenih gastronomskoj ponudi otoka Cresa, 25. svibnja započinju Dani pomorske baštine i tradicije “Creski kaić” koje će uz mnoštvo kulturnih i sportskih događanja ponuditi i morske gastro delicije.


Turistička zajednica grada Cresa naglašava da je proljeće na Cresu u znaku aktivnog odmora i vrhunskih lokalnih namirnica jer netaknuta priroda i lijepo vrijeme tijekom cijele godine stvaraju brojne mogućnosti za aktivnosti na otvorenom.


Za ljubitelje boravka u prirodi i one koji žele bolje upoznati otok na raspolaganju je oko 200 km obilježenih pješačkih staza koje spajaju divljinu unutrašnjosti otoka sa svjetlucavom ljepotom obale, a uz aktivan odmor savršeno idu i lokalna gastronomija te puno dobre zabave.