Dronacija

Na Cresu i Krku će se protiv požara ubuduće boriti i uz pomoć dronova

Mladen Trinajstić

U sklopu donatorskog programa »DRONacija«, predstavnici tvrtke Telemach Hrvatska su čelnicima JVP-a Krk i DVD-a Cres uručili dvije bespilotne letjelice i mobilne uređaje za upravljanje njima, koji će otočnim vatrogascima pomagati u preveniranju i kontroli opasnostiKRK – Javna vatrogasna postrojba Grada Krka i Dobrovoljno vatrogasno društvo Cres u ljetnu sezonu ulaze spremniji i opremljeniji modernom tehnologijom. Predstavnici tvrtke Telemach Hrvatska čelnicima spomenutih dviju postrojbi, zapovjedniku krčkog JVP-a Goranu Grubišiću i njegovu kolegi Damiru Kučiću, predsjedniku DVD-a Cres, jučer su uručili vrijednu donaciju u vidu bespilotnih letjelica i mobilnih uređaja potrebnih za upravljanje dvama dronovima koji će vatrogascima tih kvarnerskih otoka odsad pomagati u njihovim zadaćama preveniranja i kontrole opasnosti i šteta uzrokovanih požarima.


– Svoje društveno odgovorno poslovanje koje ponajprije temeljimo na zaštiti okoliša i poticanju pozitivnih promjena u zajednici i ove godine nastavljamo provoditi kroz naše programe, među ostalim i putem donatorskog programa »DRONacija« posredstvom kojeg, opremanjem naših vatrogasaca bespilotnim letjelicama i mobilnim uređajima nužnima za njihovo »vođenje«, pridonosimo njihovoj opremljenosti i učinkovitosti u zadaćama koje vatrogasci svakodnevno obavljaju – istakla je, uručujući nove dronove Krčanima i Cresanima, Marijana Grubešić, koordinatorica društveno odgovornog poslovanja u Telemechu Hrvatska. Napomenuvši da je ta donacija tek malen i simboličan znak zahvalnosti »za svu pomoć i uslužnost koju nam svima tijekom cijele godine svi naši vatrogasci pružaju«, Grubešić je ustvrdila i da su gasitelji dvaju naših najvećih i najnapučenijih otoka izabrani već i stoga što je u toj tvrtki prepoznata važnost njihovih djelovanja, i to kako u smislu praćenja i »sigurnosnog opsluživanja« ljeti ondje iznimno intenzivnog turističkog prometa, tako i u zadaćama traženja i spašavanja ljudi s teško pristupačnih terena.


Za nepristupačne terene


– Upotreba dronova, posebice ovakvih, opremljenih termokamerama, pomaže i u lociranju, kao i nadziranju požarišta, olakšava rad vatrogascima na teže pristupačnim terenima te im u konačnici omogućuje i veću fleksibilnost i sigurnost u intervencijama, zaključila je Grubešić.
Zapovjednik JVP-a Grada Krka, Goran Grubišić, izražavajući zahvalnost na doniranom dronu, napomenuo je da su samo tijekom prvih šest mjeseci krčki vatrogasci uspješno odradili 77 intervencija u dijelu kojih im je, posebice onih tehničke te »potražne« prirode, tehničko pomagalo poput jučer preuzete bespilotne letjelice sasvim sigurno moglo dobro doći. Sličnim je riječima donatorima zahvalio i prvi čovjek creskog DVD-a, podsjetivši da njegov otok karakteriziraju nepristupačni tereni, ali i razgranata mreža teško prohodnih šumskih staza i putova. – Dron će nam stoga biti od iznimne koristi, ponajprije za bržu reakciju i učinkovitije nadgledanje nedostupnih terena, zaključio je Kučić.


D(r)onacijski program


Od predstavnika Telemacha doznali smo i da je od 2017. godine, otkad se projekt DRONacija provodi, ta tvrtka donirala ukupno 29 bespilotnih letjelica, zajedno s pratećom opremom, te na taj način, opremom vrijednom čak 600 tisuća kuna, pripomogla u zaštiti više od četvrtine površine naše zemlje. Prije krčkih i creskih vatrogasaca, istim dronovima, zahvaljujući takvom d(r)onacijskom programu, već su opremljene i njihove kolege, gasitelji s područja Grada Rijeke te Delnica. Osim spomenutih, svečanosti upriličenoj pred krčkom vatrogasnom stanicom nazočio je i predsjednik Područne vatrogasne zajednice otoka Krka Mario Udina, a u završnici svečanosti donatorima je uime osnivača jedine »sveotočne« profesionalne vatrogasne postrojbe (kojoj u njezinim redovnim aktivnostima primopažu i članovi šest lokalnih DVD-ova) zahvalio i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić.


Kratka edukacija za vatrogasce


Netom nakon što su preuzeli donirane im dronove, krčki i creski vatrogasni operativci imali su priliku sudjelovati i u kraćem edukacijskom programu te su se, osim s teorijsko-tehničkim značajkama doniranih im bespilotnih letjelica, u krugu sjedišta krčkog JVP-a imali priliku okušati i u prvim, kraćim praktičnima vježbama korištenja suvremenim letećim uređajima, dimenzijama malih, ali karakteristikama »velikih« i kvalitetnih pomagala koja će, zaključili su, s obzirom na karakter dobrog dijela njihovih intervencija, na Krku i Cresu često biti »u zraku«.