Tradicija

“Moji prvi punti” zainteresirali mnoge za šivanje paške čipke

Slavica Mrkić Modrić

Za šivanje paške čipke treba puno rada, truda, mirne ruke, na milijune uboda iglom i koncem, puno šivanih čipki, puno godina iskustva, kazala je Jasna Magaš, voditeljica radionicePAG – Proteklog je vikenda u Pagu bilo sve u znaku čipke. Održavao se 11. međunarodni Festival čipke u sklopu kojeg je održana i radionica paške čipke nazvana »Moji prvi punti«. U atriju Kneževog dvora u Pagu deset polaznica, što je, pandemije radi, bio maksimalan broj, pozdravila je Vesna Karavanić, direktorica Turističke zajednice grada Paga zaželjevši im puno strpljenja, mašte i kreativnosti pri njihovim »prvim puntima«.


Polaznice je u svijet čipke i čipkarstva »porinula« Jasna Magaš, voditeljica Male škole paške čipke koja se održava u sklopu izvannastavnih aktivnosti u OŠ Jurja Dalmatinca u Pagu. Jasna je čipku počela šiti još u najranijem djetinjstvu, a i sama je bila polaznica Čipkarske sekcije u spomenutoj paškoj osnovnoj školi. Kasnije je stekla zvanje čipkarice završivši školu čipkarstva pri Srednjoj školi Bartula Kašića Pag. Sada je učiteljica i prenositeljica vještine šivanja paške čipke.


– Za šivanje paške čipke treba puno rada, truda, mirne ruke, na milijune uboda iglom i koncem, puno šivanih čipki, puno godina iskustva. Sve to treba da bi postale dobre čipkarice. Na početku je potrebno puno ljubavi i strpljenja, a sve ostalo dođe kroz praksu, kazala je Jasna Magaš.
A što su rekle polaznice? Jednoglasno – da su oduševljene radionicom po završetku koje su s ponosom pokazivale svoje prve punte, te iskazale veliko zanimanje za daljnje učenje.


To što je ova radionica dokazala da postoji interes za savladavanje stvaranja paške čipke rezultiralo je idejom da se tijekom sezone organiziraju slične radionice koje će biti dio turističke ponude, ali i promocija paške čipke kao dijela svjetske kulturne baštine zaštićene pri UNESCO-u.


Festival čipke svojim su nastupom uveličali i članovi paškog KUD-a »Družina«, podijeljene su i nagrade u povodu Dana grada Paga, održan je koncert Gradske glazbe Pag, a posjetitelji su mogli razgledati i izložbe posvećene čipki u Galeriji paške čipke, Samostanu sv. Margarite, Kneževom dvoru (»Vridne ruke moje nane«, Foto klub Pag), Crkvi sv. Jurja (Čipkarska škola Srednje škole »Bartula Kašića«), te Etno galeriji KUD-a »Družina«.


Ovu zanimljivu manifestaciju organizirali su Turistička zajednica Grada Paga, Grad Pag i Društvo paških čipkarica »Frane Budak«.