Optimizam

Mnoge iznenadile kilometarske kolone: Na Krku za vikend 35 tisuća gostiju, ali plaže pune i “jednodnevnih kupača”

Alenka Juričić Bukarica

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Najviše turista je bilo iz Njemačke i Austrije, i to u gradu Krku koji je već prešao 6.000 registriranih gostiju, slijede Baška s preko 5.000, Omišalj i Punat s preko 3.800, Malinska 2.700 i Dobrinj preko 2.100Kolone na povratku s otoka Krka u nedjelju popodne i navečer iznenadile su i najoptimističnije. Čekalo se u kilometarskoj koloni pa su se mnogi pitali je li to zbog turista ili su mnogi uslijed činjenice da se prelazak mosta više ne plaća, odlučili skoknuti na kupanje na neku od krčkih plaža. U Turističkoj zajednici otoka Krka napominju kako je ovog vikenda na otoku bilo oko 35.000 što gostiju, što vikendaša, dok se broj jednodnevnih kupača niti ne može točno znati.


Traženi kampovi


Majda Šale, direktorica otočne Turističke zajednice, pojasnila nam je kako je vikend bio jako dobar, odnosno da je na otoku boravilo oko 24.000 turista, što je 73 posto njihova broja u isto vrijeme lani. Najviše gostiju je bilo u gradu Krku koji je već prešao šest tisuća registriranih turista, slijedi Baška s preko 5.000, Omišalj i Punat s preko 3.800, Malinska 2.700, Dobrinj preko 2.100 te Vrbnik preko 400 gostiju. Najviše gostiju su imali privatni iznajmljivači, a koji imaju i daleko najveće kapacitete. Naime, od ukupnog broja turističkih kreveta, gotovo 60 posto su kod iznajmljivača. Oni su, dakle, tijekom prošlog vikenda imali više od 11.000 gostiju, odnosno oko 64 posto lanjskog popunjenja. Hoteli su imali oko 2.800 gostiju ili polovicu onoga koliko su imali lani, no ono što je doista izuzetak od ove korona sezone jest podatak kako su krčki kampovi imali oko 9.700 gostiju, a što je čak 5 posto više nego lani u ovo vrijeme i jedan posto više nego 2018.


Dodatno je na otoku bilo oko 10.600 vikendaša.
– Pa sigurno da je lijepo i toplo vrijeme mnoge privuklo da dođu na otok. Ima i storna, ali i upita. Za očekivati je da će najbolje popunjeni biti kampovi jer oni mogu najbrže i najlakše osigurati socijalnu distancu i privatnost gostiju uz boravak na otvorenom. Naši otočni kampovi su redom svi visokopozicionirani, odnosno imaju četiri i pet zvjezdica, znači mogu pružiti doista kvalitetan i siguran smještaj. Kampovi su s mobil homeovima postali vrlo slični privatnom smještaju s obzirom na to da se radi o vrsti smještaja koja nudi boravak na otvorenom, blizu je mora, plaže, ima i malo vrta…


Gdje s autobusima?


I tu gost doista može održati tu distancu i odmoriti se, tako da se to pokazalo u ovoj situaciji kao prednost. Ponavljam, imamo sreće da su nam kampovi visoke kvalitete, kazala je Šale, navodeći kako kampovi čine oko četvrtine kapaciteta na Krku te kako su najviše gostiju za vikend ugostili kampovi u gradu Krku, njih preko 3.100, Puntu oko 2.400, Omišlju preko 2.000, Baški 1.400 kampista…


Trenutno je na otoku popunjenje na razini od oko 55 posto lanjskog, a najviše gostiju je iz Njemačke, ima i Austrijanaca, Talijana, nešto domaćih gostiju…


Inače, u nekim destinacijama je tema postalo i pitanje kamo s autobusima koji vode kupače na jednodnevne izlete. Naime, iz drugih županija, u pravilu kontinentalnih, agencije rade jednodnevne izlete, odnosno vode goste na kupanje na more. Do sada su se više oslanjali na crikveničku rivijeru, iako su dovodili goste i na Krk, međutim, s obzirom na to da se most više ne plaća, sigurno da im se u tom smislu sam otok puno više otvorio i postao dostupniji.


Otočne plaže popunjene jednodnevnim kupačima


Komentirajući gužve na cestama, Majda Šale, direktorica Turističke zajednice otoka Krka kazala je kako su plaže doista bile lijepo popunjene ovaj vikend.


– Činjenica je da ima puno riječkih i zagrebačkih registarskih tablica. Ne možemo pratiti koliko je jednodnevnih izleta na Krk, no sigurno je da je otvaranje mosta, odnosno ukidanje naplate mostarine, povećalo njihov broj i da je uz lijepo vrijeme privuklo veći broj jednodnevnih izletnika. Očito je da će u destinacijama biti pritiska na parkirališta te se destinacije već organiziraju po tom pitanju. Osim toga, na otoku je boravio lijep broj gostiju. Tako je, primjerice, bio i velik broj gostiju iz Slovenije koji su spajali produženi vikend, navela je Majda Šale.