Island Connect

Mladi umjetnici iz Španjolske i Irske očarani Cresom: ‘Ovo je raj, a hrana nevjerojatno ukusna’

Walter SalkovićCRES – Dvostrukom izvedbom u palači Moise zaključen je boravak dviju grupa mladih umjetnika na Cresu u sklopu programa umjetničkih rezidencija europskog projekta Island Connect.


Na Cres su prve stigle Španjolke Estela Moron i Charlotte Heyse, članice Teatra BLAU, koje su se u okviru svog istraživanja bavile temom odnosa prema vodi uslijed klimatskih promjena, a pridružio im se fotograf Santiago Stankovic kako bi dokumentirao njihov rad. Na rezidenciju u Cres došli su i irski umjetnici suvremenog cirkusa Christopher McAuley i Emmen Jude Donnelly koji u svom projektu »Boys, like us« (»Dečki poput nas«) istražuju pitanja maskuliniteta te fizičkih karakteristika i odnosa za koje se pretpostavlja da pripadaju muškarcima.


Nakon tjedan dana boravka na Cresu, McAuley i Donnely su u palači Moise izveli 15-minutni isječak nazvan »Dečki se ne drže za ruke« iz predstave o nastajanju suvremenog cirkusa u kojoj istražuju kako se muškarci dodiruju u različitim kulturama. Nakon izvedbe publika je mogla razgovarati s umjetnicima i dati svoj doprinos daljnjem razvoju predstave svojim prijedlozima i stavovima.
Boravak na Cresu za umjetnike je bio vrlo inspirativan zbog opuštene atmosfere u kojoj su radili.


– Cres je jednako lijep kao naša domovina, ali potpuno drugačiji. More je prekrasno, imali smo lijepo vrijeme, a svi su bili tako ljubazni prema nama, rekao je Donnelly, dok je McAuley Cres usporedio s rajem jer je prvi put plivao s ribama i jeo nevjerojatno ukusnu hranu.
Moron i Heyse, uz pomoć Stankovica, u palači Moise su prikazale video s rezultatima svog dosadašnjeg rada na kazališnom projektu te presjek svog boravka na Cresu tijekom kojeg su dokumentirale specifičnosti života uz more, ali i vrijednosti Vranskog jezera.


– Razgovarale smo s ribarima o njihovom poslu te s raznim ljudima o jezeru i čule različite verzije o tome otkud dolazi voda u njemu, pa čak i neke teorije obavijene velom misterija. Svi se slažu da je ono prava otočna dragocjenost, rekle su Moron i Heyse koje u svom radu pokazuju koliko se današnje društvo neodgovorno odnosi prema vodi kao životno važnom općem dobru.