Ekološka svijest

Mladi predvode borbu protiv klimatskih promjena: I Područna škola Vrh dio je kolektivne sadnje stabala

Mladen Trinajstić, Walter Salković

Članovi Učeničke zadruge Busilak predvodili su sadnju u svojoj školi, a zasađena su 4 stabla smokve, 12 novih sadnica lavande, a obnovljena je i obogaćena i gredica sa začinskim i ljekovitim biljem uz koje je zasađeno i dodatnih 20-ak proljetnicaKRK – Osnovci krčke Osnovne škole »Fran Krsto Frankopan«, točnije njene Područne škole Vrh, koji već neko vrijeme u okrilju izvannastavnih aktivnosti sudjeluju u radu svoje Učeničke zadruge Busilak, uključili su se u nacionalnu akciju Tjedan kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj. Kampanja koja se diljem naše zemlje održavala tijekom cijelog ovog tjedna (od 1. do 7. ožujka) male je vršanske ekologe i promicatelje »zelenog« potakla na niz hvalevrijednih akcija, među kojima i onu povezanu s uređenjem vrta njihove područne škole, ali i sadnje novih sadnica kojima je dodatno obogaćen i uljepšan školski okoliš.


Snimanje u vrtu


– Akciji su se pridružili i svi ostali učenici škole, čak i oni koji do sad nisu bili uključeni u djelovanje naše učeničke zadruge, otkrila nam je voditeljica jedine takve učeničke organizacije na otoku Krku učiteljica Sanja Novosel Grgurić.


Vršanski su osnovci, nastavila je naša sugovornica, zapravo jedva dočekali aktivnosti na otvorenome koje su posljednjih mjeseci i u toj obrazovnoj instituciji morale biti zaustavljene zbog epidemije koronavirusa te su tako zajedničkim snagama, uz nemalo veselje, dodatno uredili i oplemenili svoj već odavna lijepi, nasadima bogat te umnogome uzoran školski vrt. Učenici razredne nastave prekopali su i oplijevili gredice, a njihove kolege iz viših razreda uz pomoć školskog su domara obavili sadnju novih stabala, a sadnja je dokumentirana i javnosti predstavljena kratkim videouratkom objavljenim na školskim mrežnim stranicama.
– Složnom akcijom naših zadrugara, ali i svih ostalih njihovih kolegica i kolega iz vršanske ekoškole naposljetku su tako, u okrilju akcije simpatično nazvane »Zasadi stablo, ne budi panj!« ondje zasađena čak četiri stabla smokve, dvanaest novih sadnica lavande, a obnovljena je i obogaćena i gredica sa začinskim i ljekovitim biljem uz koje je zasađeno i dodatnih dvadesetak proljetnica.


Škola u zelenilu


– PŠ Vrh već dulji niz godina nosi titulu ekoškole te stoga ne čudi da se odgoj i rad s učenicima ovdje temelji i usmjerava k očuvanju prirode, ali i promoviranju skladnog suživota s prirodom, istakla je Novosel Grgurić. Zaključila je i da se najbolji dokaz da se ti i takvi ciljevi u Vrhu uspješno ostvaruju, osim u bogatom i bujnom zelenilu oko škole, ogleda i u velikom interesu, odnosno odzivu tamošnjih osnovaca svim ekoakcijama.


Mali vršanski vrtlari i ekolozi nisu zaboravili niti u ovoj prilici zahvaliti svima koji su im pomogli u organizaciji i provedbi u djelo njihove vrijedne akcije, a posebice vodstvu i djelatnicima krčkog komunalnog poduzeća Vecla (na izvršenim radovima iskopa rupa za sadnice), jednako kao i njihovim kolegama iz komunalnog društva Ponikve eko otok Krk koji su akciju predanih ekologa iz okolice grada Krka pomogli donacijom svog komposta, proizvedenog na reciklažnom dvorištu Treskavac.


Creski učenici zasadili kruške, masline i žižule


Nacionalnoj kampanji »Zasadi stablo, ne budi panj!« pridružili su se i Cresani, pa je okoliš OŠ Frane Petrića oplemenjen s nekoliko stabala krušaka, maslina i žižula.


Članovi školske ekološke grupe s voditeljicom Valentinom Bartol, učiteljicom prirode Karlom Glavočić, koordinatoricom projekta ekoškole Željkom Matovinović i ravnateljem Josipom Popeom posadili su sadnice voćaka u rupe koje je prethodno iskopao domar Robi Sablić. Akciju su podržali gradonačelnik Kristijan Jurjako i njegov zamjenik Marin Gregorović koji su također zasukali rukave i zajedno s učenicima sadili voćke.