Maslinarstvo se voli od najmlađih dana / foto Walter SALKOVIĆ
U oko dva mjeseca rada preuzeto je 1.044 tone plodova od creskih maslinara, a proizvedeno je više od 142.000 litara vrhunskog maslinovog ulja
povezane vijesti
CRES – Nekoliko nedavnih kišnih i vjetrovitih dana zaključilo je ovogodišnju berbu maslina na otoku Cresu pa je ove nedjelje uljara Poljoprivredne zadruge Cres preradila posljednje masline i može zatvoriti svoja vrata za ovu sezonu. U nešto manje od dva mjeseca rada – s obradom maslina uljara je počela 2. listopada – preuzeto je 1.044 tone plodova od creskih maslinara, a proizvedeno je više od 142.000 litara vrhunskog maslinovog ulja.
Riječ je o količini koja se približila rekordnoj 2010. godini, kada je prerađeno 1.227 tona maslina. No, s obzirom na alternativnu rodnost maslina, sljedeće sezone očekuje se tek nekoliko stotina tona. Kakav god bio urod, maslinarstvo ostaje važan izvor dodatnog prihoda za oko 400 creskih obitelji koje njeguju ovu tradicionalnu djelatnost.

Upravitelj PZ-a Mateo Ferarić / Foto W. SALKOVIĆ
Upravitelj Poljoprivredne zadruge Mateo Ferarić, i sam maslinar, ističe da su ove godine masline bile izuzetno zdrave, a dobiveno ulje vrlo kvalitetno.
– Nije bilo napada raznih nametnika, maslinova muha tek se sada pojavljuje kad je berba pri kraju, a svrdlaš također ove godine nije napravio veće štete – kaže Ferarić. I dobro da je tako jer je posljednjih godina Europska unija znatno ograničila dopuštena zaštitna sredstva i masline treba tretirati više puta, i to tijekom cijele godine, a većini Cresana maslinarstvo je hobi i u maslinike idu samo tijekom berbe.

Za berbu se sve više koriste razni tresači / Foto W. SALKOVIĆ
Oznaka izvornosti
Prikupljene masline uljara Poljoprivredne zadruge, jedina na otoku, prerađuje istog dana kad su predane jer, zahvaljujući opremi koja je kupljena prije pet godina, u 24 sata može preraditi čak 45 tona maslina, što je sasvim dovoljno da svi dođu na red.
Osim prerade, Poljoprivredna zadruga maslinarima nudi i mogućnost otkupa pa je ove godine, po cijeni od 13,34 eura po litri, otkupila 17.750 litara ulja, onoliko koliko može uskladištiti. Maslinarima ova mogućnost odgovara jer se ne moraju brinuti o čuvanju ulja, flaširanju i daljnjoj prodaji tijekom godine. Većina ih ipak ulje zadržava za vlastitu upotrebu i za prodaju, posebice tijekom turističke sezone.
Kao i lani, i ove je godine najviše maslina, 32 tone, preradila tvrtka Racica, koja ekstradjevičansko ulje na tržište stavlja pod brendom Macmalić. Racica je i jedini proizvođač maslinovog ulja na Cresu koji iz godine u godinu za svoje ulje ispunjava niz zahtjevnih uvjeta kako bi ono smjelo nositi prestižnu oznaku izvornosti.
– Oznaka izvornosti stvara razliku u odnosu na druge proizvode jer samo na bocama s tom oznakom smije pisati Ekstradjevičansko maslinovo ulje Cres. Turisti to prepoznaju jer u svojim zemljama već imaju kvalitetne proizvode s tom prestižnom oznakom – objašnjava vlasnik Racice Tomislav Salković razloge zbog kojih se i ove godine odlučio na zahtjevan postupak certifikacije koji završava fizikalno-kemijskom i organoleptičkom analizom. Oznaka izvornosti jamči da se masline uzgajaju, beru i obrađuju na strogo propisani način, a ulje skladišti u kontroliranim uvjetima, zbog čega dugo ostaje jednake kvalitete.

Vlasnik Racice Tomislav Salković / Foto W. SALKOVIĆ
Nema radne snage
Danas se na Cresu masline beru s oko 120.000 stabala, od gotovo 300.000 koliko se procjenjuje da ih na otoku ima. No danas više nitko do maslinika ne ide na magarcu ili barkom, održavaju se samo oni maslinici koji su dostupni automobilom. Problem je i radna snaga za berbu jer se radi o fizički zahtjevnom poslu, iako se u posljednje vrijeme sve više koriste razni tresači, što značajno ubrzava berbu.
– Stariji polako odustaju, a mladi se time ne žele baviti. Ako imaju stalan posao, za berbu moraju uzimati godišnji odmor, a mnogi na to nisu spremni – kaže Salković, a s njime se slaže i Ferarić, prisjećajući se vremena kad su u berbu išle tri generacije njegove obitelji, a danas mora unajmiti radnu snagu.
Tomislav Salković istaknuo je da današnji poljoprivrednici, pa tako i maslinari, trebaju pratiti propise, što je lakše mladima nego starijim osobama. Primjerice, upravo stupa na snagu novi Pravilnik o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta koji propisuje da oni koji zemljište imaju upisano u ARKOD bez dokaza o vlasništvu ili posjedu do 31. prosinca 2025. trebaju Agenciji dostaviti Izjavu o posjedovanju privatnog poljoprivrednog zemljišta ovjerenu kod javnog bilježnika kako im zemljište nakon tog datuma ne bi bilo izbrisano iz ARKOD-a.
Unatoč izazovima, pred creskim maslinarstvom je budućnost jer ima mladih maslinara koji preuzimaju stare maslinike i unose nove pristupe u proizvodnju. Njihova predanost i ljubav prema tradiciji jamstvo su da će se maslinici i ubuduće obrađivati, a otočno ulje zadržati svoju prepoznatljivu kvalitetu.