Punat

MareMundi uči mlade kako zaštititi more

Mladen Trinajstić

Otvoren Centar za obrazovanje i zaštitu okolišaPUNAT – Prigodnom svečanošću u Puntu je jučer javnosti predstavljen novouređeni Centar za obrazovanje i zaštitu okoliša MareMundi. Useljenjem u temeljito obnovljeni, različitim znanstvenim i prezentacijskim alatima i uređajima opremljeni prostor u vlasništvu tvrtke iz Marina Punat Grupe (u kojem je još donedavna poslovala trgovina) ta mala, ali međunarodno prepoznata nevladina udruga počela je novu etapu u provođenju aktivnosti kojima se bavi već dva desetljeća.


Udruženje kojemu je sjedište u austrijskom gradu Salzburgu i koje svoje ispostave ima u Egiptu i Grčkoj Punat je odabralo za svoju novu mediteransku »centralu« te je, kako nam je predstavio čelnik te nevladine i neprofitne organizacije, morski biolog dr. Robert Hofrichter, u unajmljenom objektu površine nešto veće od tri stotine četvornih metara uredila je i operativno pokrenula svojevrsni istraživačko-edukativni centar u kojemu će se ubuduće provoditi mnoštvo znanstveno-istraživačkih programa, ali i programa edukacije mladih, uglavnom učenika i studenata iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Slovenije te Hrvatske.


Zaštita mora


– Svojim aktivnostima i do sad smo nastojali, a vjerujem i uspijevali, pridonositi zaštiti mora, odnosno prirode i okoliša, te smo, iako u značajno skromnijim uvjetima, u proteklim godinama u suradnji s našim puntarskim partnerima, domaćim hotelijerima, ugostiteljima i brodarima, u Puntu održavali radionice s različitim temama morske biologije, a koje su pohodile na stotine mladih iz spomenutih zemalja – otkrio nam je Hofrichter. Pritom je ustvrdio i da će otvorenjem novog, značajno prostranijeg, funkcionalnijeg i opremljenijeg sjedišta ta organizacija sad imati znatno bolje i kvalitetnije uvjete rada.
– Nismo usmjereni na profit i sve svoje aktivnosti financiramo kroz članarine, donacije i prihode od seminara, tečajeva, konferencija i izleta koje organiziramo, a za provedbu kojih će Punat i ovo naše sjedište biti od iznimne važnosti – rekao je nadalje čelnik udruge MareMundi.


Naš nam je sugovornik, iskusni morski biolog i autor čak 35 knjiga, prigodom javnog predstavljanja Centra u kojem je i za našeg posjeta u višednevnom edukacijskom programu uživala skupina austrijskih studenata otkrio da se djelovanje udruge MareMundi oslanja na tri glavna stupa – učenje, istraživanje i zaštitu.– Zaštita mora može se ostvariti samo ako razumijete ekosustav i znate što vam je činiti. Istraživanje mora, dakle, osnov je za sve ostalo. Bez stečenog znanja ne bismo mogli educirati javnost o važnosti mora i morskih ekosustava, a kroz svoje djelovanje mi na tom planu zaštiti mora nastojimo pridonijeti vlastitim istraživačkim projektima, a još više i educiranjem mladih o značaju i nužnosti čuvanja mora i morskih organizama koji su, pokazuju to naše godinama na ovom području provođene znanstevne aktivnosti, sve ugroženiji, ponajviše mikroplastikom.


Skupine mladih


U novouređenom, sad i službeno »u pogon« stavljenom znanstveno-edukacijskom centru, otvorenju kojeg su nazočili predstavnici Marina Punat Grupe, ali i Općine Punat, predvođeni načelnikom Danielom Strčićem, mjesta se našlo za prostranu predavaonicu, prezentacijsku salu, laboratorij i niz manjih prostorija. A u njima će se, nadaju se pokretači ove zanimljive ustanove, tijekom cijele godine izmjenjivati skupine djece i mladih, uz ostalo i otočnih školaraca, na okolišnoj edukaciji kojoj austrijski morski biolozi i s njima povezani znanstvenici drugih »fahova« u budućnosti žele davati aktivan doprinos.


Foto: M. TRINAJSTIĆ


– Studenti, osim u našim prostorijama, kod nas imaju priliku i »terenski« istraživati pa tako, u suradnji s lokalnim ronilačkim organizacijama i brodarima, u pred i posezoni organiziramo ronilačke izlete u sklopu kojih mladi, budući znanstvenici imaju priliku prikupljati praktična iskustva, znanja i podatke, mnogima nužne i za izradu njihovih doktorskih, magistarskih ili pak diplomskih radova – zaključio je dr. Hofrichter, ne skrivajući da su austrijski morski biolozi u Puntu odavna pronašli upravo idealnu bazu za sva svoja »praktična«, terenska djelovanja