112. plivačko natjecanje Šilo - Crikvenica

Marco Urbani oborio rekord crikveničkog maratona, slavila i Klara Kosanović

Filip Brnelić

Marco Urbani, ovogodišnji je pobjednik i novi rekorder / Foto Marko Gracin

Marco Urbani, ovogodišnji je pobjednik i novi rekorder / Foto Marko Gracin

Na postolje su se popeli i Vito Lončarić (40:08) i Damian Gardašanić (40:55), a borba za drugo mjesto bila je gusta kod žena, gdje su Mia Klasić i Lana Vale stigle unutar dvije sekunde, s otplivanih 50:17, odnosno 50:18 


 


CRIKVENICA – I ove je godine praznik Vele Gospe okupio brojne rekreativne i profesionalne plivače koji su iz brojnih europskih zemalja stigli na Šilo – Crikvenica, najstariji plivački maraton u Hrvatskoj. Maraton koji je doživio svoje 112. izdanje prvi put je održan u popodnevnim satima, a prijavljenih 277 sudionika, od kojih 63 žena, plivali su na 3.5 kilometara dugoj ruti od rive u Šilu do vrha zapadnog lukobrana ispred Gradskog plivališta u Crikvenici.

Foto galerija: 112. plivački maraton Šilo – Crikvenica Foto: Mladen Trinajstić

Među natjecateljima iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke, Francuske, Belgije, Slovačke, Australije, Ukrajine i Mađarske pobjedu je odnio Talijan Marco Urbani s vremenom 39 minuta i 15 sekundi, što je rekord crikveničkih maratona, za osam sekundi brže vrijeme od prijašnjeg rekorda Slovenca Roka Kerina iz 2010. godine.


Preplivati dionicu od 3,5 kilometara nije nimalo jednostavno / Foto M. GRACIN

Preplivati dionicu od 3,5 kilometara nije nimalo jednostavno / Foto M. GRACIN


Kod žena najbrža je bila domaća predstavnica Klara Kosanović koja je zadanu dionicu preplivala s 45:23 zaustavljenih na njenoj štoperici. Na postolje su se popeli i Vito Lončarić (40:08) i Damian Gardašanić (40:55), a borba za drugo mjesto bila je gusta kod žena, gdje su Mia Klasić i Lana Vale stigle unutar dvije sekunde, s otplivanih 50:17, odnosno 50:18. Najstariji sudionik maratona, 73-ogodišnji Slovenac Milan Kabaj, utrku je završio za nešto više od sat i pol, a nagrade najbržima, koji su se natjecali prema pravilima Hrvatskoga saveza za daljinsko plivanje, dodijeljene su u čak 18 različitih rodnih i dobnih kategorija. Nakon dodjele medalje Crikveničane i njihove goste zabavio je glazbeni sastav Grooversi. Tradicionalni Plivački maraton odvio se u sklopu Dana Crikvenice i ljetnog programa nazvanog “Crikvenica Summer Showtime” u organizaciji Turističke zajednice Grada Crikvenice. Suorganizatori događaja su PŠRD Arbun Crikvenica, ŠRK Oslić Selce, ŠRD Lovrata Dramalj, ŠRD Tunera Jadranovo, ŠRK Čikavica Šilo, Jedriličarsko društvo Val, Jedriličarski klub Jadro Selce, KPA Crikvenica, Vaterpolo klub Crikvenica, uz pokroviteljstvo Grada Crikvenice, Turističke zajednice Kvarnera, Županijske lučke uprave Crikvenica, Lučke kapetanije – ispostave Crikvenica, Županijske lučke uprave Krk i komunalnog poduzeća Eko-Murvica.


Gužva je bila i na obali gdje su brojni navijači iščekivali plivače / Snimio M. GRACIN

Gužva je bila i na obali gdje su brojni navijači iščekivali plivače / Snimio M. GRACIN