Cres

Marčelo Damijanjević s čela creskog Vijeća želi na čelo Grada: ‘U fokusu su stanovi za mlade i dom za stare’

Walter Salković

Stanovi moraju biti gotovi do kraja 2022., cjenovno u skladu s mogućnostima mladih obitelji, no treba brinuti i o onima koji su kroz radni vijek dali doprinos zajednici i izgraditi dom za starijeCRES – Posljednji je svoju kandidaturu za gradonačelnika Cresa objavio poduzetnik Marčelo Damijanjević, koji će predvoditi i nezavisnu listu za Gradsko vijeće. Damijanjević je dugi niz godina aktivan u političkom životu grada. Gradski vijećnik je od 2001. godine, a u protekla tri mandata bio je predsjednik Gradskog vijeća.


Prije četiri godine kao prioritete ste istaknuli POS, prostornoplansku dokumentaciju i provođenje Strategije razvoja poljoprivrede. Koliko ste zadovoljni realizacijom?


– Navedene prioritete stavio sam u fokus jer, i tada i danas, smatram da su važni za sadašnjost i budućnost Cresa. Meni i mojoj nezavisnoj listi na prošlim izborima sugrađani su dali veliko povjerenje i odgovornost, na osnovi čega sam i obnašao dužnost predsjednika Vijeća. Ono svojim odlukama daje okvire djelovanja, ali realizacija ovisi o gradonačelniku koji se bira izravno, stoga samo on ima sve alate za provođenje ciljeva. Pokušaj gradnje stanova kroz program POS-a provlačio se kroz više mandata aktualnog gradonačelnika i na kraju završio neuspješno. Koliko znam, cijena stanova je na kraju bila prevelika, otprilike jednaka onoj na tržištu, a to nije smisao poticane stanogradnje. Strategiju razvoja poljoprivrede smo izradili, ali program davanja u zakup zemljišta u vlasništvu RH stalno zapinje. Tu treba biti odlučniji. Prostorni plan Grada Cresa smo izmijenili, prilagodili zakonima i planu višeg reda. Otvorene su neke nove mogućnosti projekata održivog razvoja. Omogućili smo inovativne i jedinstvene projekte, kojih nema u regiji. Za njihovu realizaciju su potrebni investitori, a cilj su nova radna mjesta.


Potreba novog UPU-a
U javnosti se kao poseban problem ističu preizgrađenost prostora, posebice dok ste vi bili na čelu gradskog Odbora za urbanizam? Slažete li se s tim ocjenama?


– Na području samog naselja Cres, gradnja u prostoru događa se na osnovi Urbanističkog plana izvorno donesenog daleke 2007. On je u više navrata mijenjan i prilagođavan zbog raznih infrastrukturnih projekata, kao što je gradnja nove luke. Osnovni grafički dio, u kojem se određuje namjena prostora, ostao je isti kroz sve godine. Ono što je uglavnom predmet rasprava u javnosti, mogućnosti gradnje na nekom prostoru, bazira se na odluci iz 2007. Gradnja stanova za prodaju počela je na području Brajdi u to vrijeme te se u manjem ili većem intenzitetu događa svih ovih godina, kroz četiri mandata. Velik dio prostora na kojem je bila moguća gradnja obiteljskih i stambenih kuća je izgrađen i konzumiran. Smatram da će u budućem razdoblju takav model gradnje biti u velikom padu. Naglašavao sam potrebu i važnost izrade novog urbanističkog plana za naselje Cres i pred kraj mandata smo pokrenuli proceduru u kojoj će građani u javnom procesu moći sukreirati taj najvažniji dokument za stanje u prostoru Cresa. Odbor za urbanizam koji sam vodio je mjesto za raspravu te razmjenu mišljenja. Odbori su savjetodavna tijela i ne donose konačne odluke. Zakon striktno određuje da na području prostornog planiranja odluke donosi gradonačelnik i na kraju gradsko vijeće.


Konkretna rješenja


Koji će biti vaši prvi potezi ukoliko budete izabrani za gradonačelnika?


– Sugrađanima nudim konkretna rješenja i sadržaj. Odmah nakon izbora, moj prvi potez i fokus bit će gradski program stanogradnje da bi mlade obitelji došle do stana. Izgubilo se puno godina i odmah moramo krenuti s vlastitim programom da bismo omogućili kupnju stanova po fer vrijednosti koja neće biti veća od POS-ove. Cijena i uvjeti kupnje moraju biti u skladu s mogućnostima mladih obitelji. Stanovi moraju biti gotovi do kraja 2022. Moramo brinuti i o onima koji su kroz svoj radni vijek dali svoj doprinos našoj zajednici. U ovome mandatu treba izgraditi dom za starije, koji će kapacitetom i standardom zadovoljiti potrebe onih kojima je to neophodno te koji će, osim stalnog boravka, biti mjesto druženja i rekreacije.


Bez dlake na jeziku


Iako ste pred prošle izbore bili dosta oštri prema tadašnjoj gradskoj vlasti, posljednje četiri godine ste dobro surađivali?


– Kandidiram se kao nezavisni i nisam sudjelovao u koaliciji koja je iznjedrila dosadašnjega gradonačelnika. Smatram da građani daju svoje mišljenje na izborima i njihovu volju treba poštovati. S gradonačelnikom i njegovom koalicijom surađivali smo u Gradskom vijeću, na projektima za koje smo smatrali da su dobri za Cres. Što se tiče oštrine, ja sam uvijek iznosio svoje mišljenje i otvoreno stao iza njega. Bez obzira na posljedice, što nije uvijek jednostavno. Političko djelovanje nije samo ono što javnost vidi kroz objave u medijima i rasprave na sjednicama. Događalo se da se odluke koje predlaže gradonačelnik povlače s dnevnog reda ili mijenjaju na samoj sjednici. Isto tako, ne postoji gradski vijećnik koji nije podržao niti jednu donesenu odluku, a dosta ih je izglasano jednoglasno.