Izložba

“Malinska i more snova” pokojnog Nikole Jurića u DUBoaku

Mladen Trinajstić

Jurić je bio osoba koja je kao malo tko osjećao malinskarsku valu, duboko i iskreno štovao more i koji je toliko sebe ugradio u ideju gradnje Interpretacijskog centra maritimne baštine – nadahnuto je ustvrdio voditelj DUBoaka Ivo BogovićMALINSKA – U malinskarskom Interpretacijskom centru maritimne baštine DUBoak postavljena je i prigodnom svečanošću javnosti predstavljena izložba umjetničkih djela pokojnog Nikole Jurića, pod nazivom »Malinska i more snova«.


Jurić, koji je preminuo u travnju prošle godine, osim po umjetničkom stvaralaštvu, posebice u tehnici keramike, među svojim je sumještanima najpoznatiji i najprepoznatljiviji bio i po svojoj ljubavi prema moru, jedrenju i svemu što ima veze s pomorstvom i čuvanjem maritimne baštine pa je tako i prigodom otvorenja izložbe, prvog takvog događanja upriličenog u nedavno otvorenom Interpretacijskom centru, njegov voditelj Ivo Bogović napomenuo da tog atraktivnog kompleksa ne bi bilo da nije bilo višegodišnjeg angažmana i neumornog rada pokojnoga Jurića.


Posebno svjetlo


– Jurić je bio osoba koja je kao malo tko osjećao malinskarsku valu, duboko i iskreno štovao more i koji je toliko sebe ugradio u ideju gradnje Interpretacijskog centra maritimne baštine Malinske i Dubašnice – nadahnuto je ustvrdio Bogović.
Bogović se istom prilikom zahvalio svima koji su za ovu prigodu ustupili Jurićeva djela kako bi ih se na jednom mjestu, kao cjelinu, moglo predstaviti javnosti i na taj način prikazati Nikolu Jurića u posebnom svjetlu i umjetničkoj senzibilnosti s kojom čak ni mnogi njegovi sumještani nisu bili upoznati. Posebnu zahvalu voditelj DUBoaka uputio je autoru izložbe, Radojku Orliću.


Okupljenim sumještanima na svečanosti otvorenja izložbe zahvalio je pak Jurićev sin Ante koji nije skrivao zadovoljstvo što je ova izložba organizirana upravo u objektu na čijem se nastanku njegov pokojni otac uvelike angažirao, potvrđujući svoju ljubav prema moru, jedrenju, ali i Malinskoj.


Prizor s otvorenja izložbe umjetnièkih djela pokojnog Nikole Juriæa, predstavljenih u Interpretacijskom centru maritimne baštine DUBoak pod nazivom “Malinska i more snova” (MILOVAN KIRINÈIÆ, 04.07.2022)


Slavljenje kulture


– Svima nam je na čast da u Malinskoj, nakon što smo izgubili Galeriju sv. Nikole, ovdje sad imamo mjesto gdje možemo dostojno slaviti svoju kulturu, uz ostalo i kroz stvaralaštvo velikog čovjeka zbog kojeg smo se danas ovdje okupili – ustvrdio je pak na svečanosti također prisutan općinski načelnik Robert Anton Kraljić.


Nikola Jurić rođen je Malinskoj 1943. godine. Osnovnu je školu završio u Bogovićima, a Srednju školu za umjetnost i obrt u Zagrebu, specijaliziravši se za rad u keramici. Sudjelovao je u više skupnih izložbi, od kojih su najpoznatije one u Barceloni i Düsseldorfu, a ovo mu je prva samostalna izložba. Njegovi najpoznatiji radovi su bukalete. U DUBoaku izložene Jurićeve slike i keramički radovi mogu se razgledati sve do 20. srpnja, i to od 9 do 13, odnosno između 18 i 22 sata.