Projekt "Maslina"

Mali krčki maslinari imali su rekordnu berbu. Napravili su 36 litara ulja

Mladen Trinajstić

Foto OŠ Krk

Foto OŠ Krk

Nastavak tradicije u masliniku krčkih osnovacaU školskom masliniku krčke matične škole berbe se održavaju već punih sedam godina. Svake godine, naime, krčki osnovci, i to ponajprije trećaši i šestaši, u okrilju školskog projekta »Maslina« praktičnim radom produbljuju svoja znanja koja stječu pohađajući nastavni program iz predmeta prirode, i to ne samo berući plodove izrasle na stablima školskog maslinika već i brinući o nasadima koji su postali važna sastavnica školskog dvorišta.


Tako su i ove godine, u vrijeme berbe maslina, krčki osnovci najprije imali priliku poslušati predavanja o maslini koja su u školskom masliniku održali bivši učenici te iste škole, a danas diplomirani agronomi – Saša Grgantov i David Mrakovčić.


Krčki župnik vlč. Anton Valković potom je učenicima govorio o korištenju ulja u crkvi da bi poslije toga, po običaju, uslijedila berba »rezultat« koje je na preradu kasnije odnesen u uljaru Nono.
A ondje je upoznavanje malih Krčanki i Krčana sa svim elementima procesa prerade maslina i proizvodnje maslinovog ulja potom spremno odradio vlasnik tog toša, ujedno i iskusni krčki maslinar Siniša Tudor.– Ova je godina bila u najmanju ruku posebna za naše male maslinare i to stoga što nam je podarila najbogatiju, možemo reći i rekordnu berbu. Učenici trećih i šestih razreda zajedno sa svojim učiteljicama te voditeljima školskog projekta »Maslina«, učiteljicom Sandrom Krmpotić Gržančić i Borisom Brnićem, u proteklim su danima ondje, naime, ubrali čak 430 kilograma maslina od kojih su preradom dobili 36 litara ulja – otkrio nam je ravnatelj krčke škole Serđo Samblić.


Graju, nestašluke, ali i ozbiljan posao koji su ispunjavali školski maslinik u danima berbe sad su zamijenili ponos i ozbiljnost, koje su osnovci i osnovke pokazali prilikom upravo ovih dana upriličenog njihova posjeta krčkom gradonačelniku Dariju Vasiliću.


Njemu su predstavnici na berbi angažiranih razreda u toj prigodi na dar donijeli vlastito maslinovo ulje. Krčkim su se učenicima na prijemu kod gradonačelnika pridružili i učenici područne škole Vrh, s učiteljicom Ninom Klobučar, a koji su također već godinama aktivni i zauzeti vlastitom poljoprivrednom proizvodnjom, među ostalim organiziranom i vođenom u školskoj, odnosno učeničkoj zadruzi Busilak.


Osim za podvlačenje crte pod ovogodišnju berbu i predstavljanje iznimno kvalitetnog, ekstradjevičanskog ulja iz školskog maslinika, prijam kod čelnika krčke gradske uprave iskorišten je i za predstavljanje od učenika također osmišljenog dizajna ambalaže, odnosno etikete kojom je školsko maslinovo ulje, glavnina kojeg će biti potrošena u školskoj kuhinji, sad ukrašeno.


Na kraju prigodne ćakule gradonačelnik je učenicima i njihovim učiteljima darovao knjigu Alena Žica Teklina, »Ulice grada Krka«.