Sajam Burza Put

Lošinjski krokant Crocantessa  – jednostavno najbolji suvenir 2024.

P. N.

Lošinjski krokant Crocantessa pobjednik je svoje kategorije, te je s replikom antičkog nakita „Ninske i Visočke naušnice“ podijelio prestižni naslov najboljeg novog suvenira u turističkoj ponudi Hrvatske

 


 


U sklopu turističkog sajma Burza Put dodijeljene su nagrade Simply the Best za najbolje nove turističke proizvode u 2024. godini, a Lošinjski krokant Crocantessa pobjednik je u kategoriji Suvenir.


24. Burza Put ove se godine održala u Crvenoj luci u Biogradu na Moru, u organizaciji Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), agencije VAL 042 i pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice.


 


Obavezni dio ove turističke konferencije godišnja je dodjela nagrada najboljima u turističkoj ponudi Hrvatske, a nagrada Simply the Best dodjeljuje se kontinuirano od 2010. godine. Među više od 300 prijavljenih projekata, agencija i destinacija odabrano je po 5 finalista u 8 kategorija –Ugostiteljstvo, Putnička agencija, Manifestacija, Suvenir, Propaganda, Novi projekt u turizmu, Osoba ili udruga i Destinacije godine.


Lošinjski krokant Crocantessa pobjednik je svoje kategorije, te je s replikom antičkog nakita „Ninske i Visočke naušnice“ podijelio prestižni naslov najboljeg novog suvenira u turističkoj ponudi Hrvatske. 


Nagradu su preuzeli Petar Goleš i Katya Žic-Antunović, ispred tvrtke Porat d.o.o., Mali Lošinj, proizvođača ove slastice: 


„Veliko je zadovoljstvo biti prepoznat i dobiti ovakvo priznanje od turističke industrije, niti godinu dana otkad je Crocantessa na tržištu, osobito ako znamo da je ovo naš prvi iskorak iz poznatog nam svijeta sladoleda i kolača. Ponosni smo na Crocantessu i zahvalni turističkoj i cijeloj lošinjskoj zajednici koja je prihvatila i podržala Lošinjski krokant.“


Petar Goleš i svečani krokant


 


 


Lošinjski krokant tradicionalna je slastica lošinjskih kapetana, osobito popularna u zlatno doba lošinjskog pomorstva, u 18. i 19. stoljeću.  Pripremao se u imućnim obiteljima od tad skupocjenog šećera i badema, isključivo za najsvečanije trenutke poput kršenja, vjenčanja i porinuća jedrenjaka. Na vrhuncu proslave krokant se razbija za sreću, tradicionalno sabljom, te se dijeli uzvanicima. 


 


Crocantessa je lošinjski krokant u svečanom, ali i praktičnom ruhu.  Izrađuje se ručno, prema obiteljskom receptu i pakira u luksuznu ambalažu koja ga štiti od loma. Zamišljen je kao poklon ili kao suvenir, a onaj koji ga dobije može ga razbiti za sreću i podijeliti s dragim ljudima. 


 


Tradicija lošinjskog krokanta živi i danas, pa gotovo da nema svečanosti na kojoj se ne razbija sabljom. Crocantessa je izrazito dobro prihvaćena od Lošinjana i posjetitelja otoka, te je u vrlo kratkom roku postala omiljen i gotovo obavezan suvenir s otoka Lošinja.