Odluka Ministarstva

Loparski maškari na popisu nematerijalnog kulturnog dobra RH

Portal Novi list

Loparski maškari

Loparski maškari

Kao i kod mnogih sličnih običaja i u Loparu se vjerovalo da maškare tjeraju sve negativne sile, a održavanje pokladnih običaja okuplja lokalnu zajednicu i značajno je za očuvanje tradicijske baštineMinistarstvo kulture i medija donijelo je rješenje kojim se pokladnim običajima loparskih maškara dodjeljuje status nematerijalnog kulturnog dobra RH.


U obrazloženju se navodi da su „loparski maškari“ na otoku Rabu posebna pojava u kontekstu pokladnih običaja u Hrvatskoj koja traje u kontinuitetu najmanje 150 godina, njegujući izvorna pravila i izgled, odnosno odjeću i opremu.


Kao i kod mnogih sličnih običaja i u Loparu se vjerovalo da maškare tjeraju sve negativne sile, a održavanje pokladnih običaja okuplja lokalnu zajednicu i značajno je za očuvanje tradicijske baštine.

Pokladni običaji Lopara pridružili su se tako dugačkom popisu nematerijalnih kulturnih dobara, gdje su od ranije već uvršteni i pokladni ophod zvončara na području Kastva, Novljanski mesopust, pokladni običaji crnoluških pesniki, ali i tradicijski plesovi otoka Krka, grobnička čakavština, umijeće pripreme rapske torte, govor otoka Suska, kao i drugi tradicijski običaji i vještine iz našeg kraja.