Javna rasprava

Lopar sprema strategiju razvoja za idućih deset godina, u centru rasprave – kućna radinost

Hrvoje Hodak

Veći broj sudionika u raspravi na prvoj radionici tražio je da se u konačnom tekstu Strategije naglasak stavi na smještaj u kućnoj radinosti jer je on, kako je rečeno, dominantan u LoparuLOPAR – U dobro popunjenom prostoru Vijećnice Općine Lopar održana je prva radionica na kojoj se raspravljalo o Strategiji razvoja Općine Lopar u idućem desetogodišnjem razdoblju. Pripremljeni početni materijal Strategije, u ime izrađivača »Mentor savjetovanje« iz Vukovara, prisutnima je prezentirala i s određenim prijedlozima dopunjavala Karmen Orlović-Mudri.


Uz predsjednika Općinskog vijeća Lopara Dinu Ivanića, općinskih službi predvođenih načelnikom Općine Josipom Borićem i zamjenikom Dominikom Paparićem, prezentaciji su nazočili i u raspravi sudjelovali predstavnici pojedinih udruga Općine Lopar, Turističke zajednice općine Lopar, Centra za kulturu Lopar, komunalnih društava i drugi.


Najviše rasprave izazvao je dio strategije koji određuje mjere i ciljeve do 2030. godine. Na temu smještajnih kapaciteta, veći broj sudionika u raspravi tražio je da se u konačnom tekstu Strategije naglasak stavi na smještaj u kućnoj radinosti jer je on, kako je rečeno, dominantan u Loparu. Tijek rasprave pokazao je da su žitelji Lopara svjesni da raspolažu s najvećim, najbrojnijim i najljepšim pješčanim plažama na Jadranu, koje ipak treba obogaćivati određenim sadržajima, posebno za djecu. Bilo je govora i o značajnijim potencijalima Lopara u poljoprivredi, a dijelom i u stočarstvu. Tu su se u prvom redu spominjale dvije poznate loparske poljoprivredne kulture, rajčica i krumpir, a nisu zanemarive niti mogućnosti koje se nude vezano uz daljnji razvoj ovčarstva.
S obzirom na to da je samo u Loparu, na postojećoj karti Geoparka, zahvaljujući ponajviše djelovanju udruge ProGEO-Hrvatska, moguće pronaći pedesetak obilježenih geotočaka, te imajući u vidu bogatstvo geoloških i geomorfoloških značajki Lopara, ključnih za čovjekov boravak na otoku Rabu od pretpovijesnih vremena, istaknuta je i mogućnost proglašenja čitavog područja Lopara geološkim parkom.
Ovo je prva radionica održana prije donošenja konačnog teksta Strategije koji treba usvojiti Općinsko vijeće Lopara. S tim bi dokumentom, kazao nam je načelnik Josip Borić, ako bude usvojen na vrijeme, Općina Lopar mogla aplicirati za sredstva sljedeće financijske omotnice koja će na razini Europske unije biti donijeta za razdoblje 2020. – 2027.