Croki 2022

Ljetna škola hrvatskog jezika u Puntu okupila 21 dijete iz Belgije, Njemačke i Luksemburga

Mladen Trinajstić

Foto: N. MANZONI

Foto: N. MANZONI

Uz sudjelovanje u radionicama koje polaznicima ovog ljetnog programa pomažu u usavršavanju materinskog jezika, djeca u dobi između 8 i 14 godina imala su se priliku upoznati i sa srednjovjekovnom poviješću otoka Krka i KvarneraPUNAT – I ovog je ljeta, već po treći put, u Puntu održana Ljetna škola hrvatskog jezika Croatian kids – Croki 2022. Događanje iza kojeg organizacijski stoje predstavnici Hrvatskog kulturnog društva Bruxelles, ove je godine okupilo 21 polaznika, mališane u dobi između 8 do 14 godina, podrijetlom iz Hrvatske, ali s boravištem u Belgiji, Njemačkoj i Luksemburgu.


Projekt je sufinanciran sredstvima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a polaznici škole, mahom mališani čiji roditelji rade u uredima, službama i tijelima koja našu zemlju predstavljaju u organizacijskim strukturama Europske unije, i ovog su puta bili smješteni u hostelu Kantun gdje im je bio pripremljen bogat i sadržajan program, za provedbu kojeg su bile zadužene Nadia Manzoni i Dina Valković, uz pomoć animatorica Tene Mufić, Lucije Bonifačić i Ivane Bonifačić.


Bogat program


– Polaznici su u pet dana trajanja ove ljetne škole imali priliku sudjelovati u bogatom programu u fokusu kojeg je bila povijesna ostavština Frankopana, pomorska baština, ali i ekološke teme poput projekata i programa okrenutih očuvanju mora i okoliša – otkriva nam Nadia Manzoni.
Uz sudjelovanje u radionicama koje polaznicima ovog ljetnog programa pomažu u usavršavanju materinskog jezika, djeca su se imala priliku upoznati i sa srednjovjekovnom poviješću otoka Krka i Kvarnera, uz ostalo i kroz posjete krčkom Frankopanskom kaštelu i Interpretativnom centru Frankopan u Kraljevici.


Također, povijest ovog dijela njihove rodne zemlje oživljena je i kroz igrokaz o Frankopanima te dramske, likovne i medijske radionice, ali i zabavnu simulaciju streličarstva. Također, sudionici i sudionice edukacijskih programa zabavljali su se upoznavajući sve čari života na otoku, a posebice kroz obradu ekoloških tema zaštite mora i okoliša, ali i brodogradnje te očuvanja maritimne baštine.


Škola glagoljice


Voditeljica i organizatorica Ljetne škole Croki predstavila nam je i da je u sklopu tih nastojanja za sudionike ovog zanimljivog programa bio organiziran posjet nedavno u Puntu ustrojenom institutu za biologiju mora MareMundi, ali i razgled Interpretacijskog centra maritimne baštine DubOAK u Malinskoj.


Mališani su k tome svoj boravak na Krku obogatili bogatim sportsko-rekreativnim sadržajima, a u večernjim satima i malom školom glagoljice.


– Djeca su završnom priredbom okrunila svoj sadržajima bogat tjedan na otoku Krku. Izložili su svoje modele frankopanskih kaštela izrađene od glinamola, a od načelnika općine Punat Danijela Strčića prigodno su primili i zaslužene diplome za uspješno završenu školu glagoljice.


I roditelji, i voditeljice, ali i sama djeca ponosni su na ovih lijepih i sadržajnih u Puntu provedenih tjedan dana tijekom kojih je stvoreno puno lijepih uspomena i prijateljstava – istakla je svime što se proteklih dana događalo u okrilju Ljetne škole hrvatskog jezika Croki 2022 i više no zadovoljna Nadia Manzoni