Ubrzo realizacija

Ljepša vizura: Ovako će ubuduće izgledati riva u Baški

Mladen Trinajstić

Vizualizacija budućeg izgleda rive u Baški

Vizualizacija budućeg izgleda rive u Baški

Devet stotina metara dug priobalni, ujedno i najatraktivniji dio naselja Baška, trebao bi se urediti i opremiti na znatno kvalitetniji i ljepši načinU prostoru bašćanske galerije Zvonimir upriličeno je javno predstavljanje projekta “Uređenje obalnog pojasa naselja Baška” – plana kojim bi se u skorijoj budućnosti čak devet stotina metara dug priobalni, ujedno i najatraktivniji dio naselja Baška, trebao urediti i opremiti na znatno kvalitetniji i ljepši način.


Prezentaciju je vodio arhitekt Marin Mikelić iz zagrebačke arhitektonske tvrtke Mikelić Vreš arhitekti (MVA), koja je ujedno i autor prvonagrađenog rada na pred koju godinu provedenom međunarodnom natječaju za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja obalnog pojasa naselja Baška.


Stiže građevinska


Na natječaj je, podsjetimo, pristiglo ukupno 12 radova, od kojih 10 hrvatskih te dva austrijskih autora.
Ocjenjivački sud Društva arhitekata Rijeka kao najbolje, najkvalitetnije i najcjelovitije rješenje proglasio je rad spomenutog zagrebačkog arhitektonskog ureda čijim je predstavnicima potom povjerena izrada projektne dokumentacije nužne za početak oživotvorenja projekta od kojeg Bašćani puno očekuju te za kojeg je Općina Baška u međuvremenu ishodila pravomoćnu lokacijsku dozvolu.


Vizualizacija budućeg izgleda rive u Baški


S obzirom na to da je lokalna uprava sad pred ishođenjem konačnog akta o gradnji nužnog za začetak građevinskog interveniranja u obalni pojas, ovog tjedna upriličena prezentacija bila je prilika da svoje “završno mišljenje” o arhitektonskoj razradi idejnog rješenja još jednom daju općinski vijećnici, ali i lokalni turistički djelatnici, komunalci, ugostitelji, kao i svi ostali žitelji tog otočnog mjesta koje bi uskoro, kako je u uvodnom dijelu prezentacije ustvrdio općinski načelnik Toni Juranić, trebalo dobiti novu, još skladniju i ljepšu obalnu vizuru.


Tri zasebne etape


Predstavljajući nam glavne značajke Bašćanima predstavljenog projekta, arhitekt Marin Mikelić napomenuo je da se u izradi projekta strogo vodilo računa o činjenici da je središte Baške zaštićeno nepokretno kulturno dobro zbog čega, u svakoj intervenciji, “glavnu riječ” ipak vode konzervatori.


– Razrađeni projekt ne predviđa nikakve velike i drastične promjene osjetljivog područja obalne zone, već uglavnom ide za kvalitetnijim i funkcionalnijim oblikovanjem područja kojemu će glavna namjena i nadalje biti pješački promet, odnosno okupljanje i druženje ljudi, naglasio je Mikelić.Doznali smo i da se, u odnosu na prvotno rješenje, u ovom finalnom (u dogovoru s općinskom upravom) odustalo od izrade plutajuće pozornice koja je trebala služiti izvođačima na manifestacijama koje će se na Paladi i u budućnosti održavati.


Naš sugovornik dodaje i da će se uređenje partera uglavnom oslanjati na kombinaciju kamenih ploča i oblutaka, a u manjoj mjeri nekih drugih materijala.


Promet vozilima podrazumijeva samo interventna, a u manjoj mjeri i vozila stanara tog područja, a radi pojednostavljenja realizacije, projekt je podijeljen u tri zasebne etape koje će se, ne oviseći jedna o drugoj, moći ostvarivati kroz dulji vremenski period.


Vizualizacija budućeg izgleda rive u Baški


Pritom se zona koja je obuhvaćena ovim projektom proteže od zgrade sjedišta općinske uprave s jedne, pa do početka Vele plaže s druge strane, a u razradi (pre)oblikovanja tog prostora predano se radilo i na osmišljavanju izgleda elemenata urbane opreme, kao i uređenja parkovnih i drugih segmenata zelenih površina.


Juranić: Prvotni iznos od 28 milijuna kn sigurno će porasti


Prvotno procijenjena vrijednost ovog projekta kretala se oko iznosa od 28 milijuna kuna, a sadašnja, s obzirom na drastičan porast cijena pojedinih građevinskih materijala, tek treba biti kvantificirana, ustvrdio je Juranić ocijenivši da će ona zasigurno biti veća od prvotno planirane.


Ipak, na ruku nam ide mogućnost etapnog izvođenja radova, završio je Juranić dodavši da se početak prvih zahvata, dio kojih će se odnositi i na korekcije današnje trase obalnog zida, očekuje u “bližoj budućnosti”.