Lošinjska jedra

Regata tradicijskih barki u Nerezinama: Lijepo i kad je prognoza kriva

Bojan Purić

Ovom je regatom, popraćenom kulturno-zabavnim programom, završio festival »Lošinjskim jedrima oko svijeta«, održan po peti put u organizaciji Turističke zajednice LošinjaNEREZINE – Osamnaest posada iz standardnog kruga zaljubljenika u ovaj način jedrenja s istarsko-kvarnerskog područja okupilo se na 45. po redu Nerezinskoj regati, koja je unatoč gotovo posve suprotnoj prognozi vremena, održana po sunčanom, tek povremeno poluoblačnom vremenu, najprije po bonaci, a potom po maestralu.


Prema ustaljenom običaju, posade barki bile su podijeljene u kategorije prema tipovima plovila, pa su tako na kraju proglašeni najuspješniji u kategoriji pasara do 4,5 metra, pasara preko 4,5 metra, guceva do i preko pet metara, zajedničkoj kategoriji za gajete i leute te kategoriji batela, a povrh toga još su nagrađeni i najbolji natjecatelji s markoni-jedrima.


Tako je pobjednik u kategoriji manjih pasara postao Nedo Marasović na »Bambuji«, u kategoriji većih pasara Ema Krstačić na »Primaveri«, u kategoriji manjih guceva Robert Mohović na barci oznake MD 551, u kategoriji većih guceva Petar Španjol na Peinki, u gajetama i leutima Radovan Nikolić na barci »Koki«, a u batelama Ivica Baradić na »Regini«. Kao najuspješnija posada s markoni-jedrima nagrađena je posada »Primavere«.

Ovom je regatom, popraćenom kulturno-zabavnim programom, završio festival »Lošinjskim jedrima oko svijeta«, održan po peti put u organizaciji Turističke zajednice Lošinja.


Sama Nerezinska regata ima kudikamo značajniju tradiciju – prvi put održana je davne 1920. godine, i tako do 1941. godine, nakon čega je natjecanje obustavljeno zbog rata. Nakon neposrednog poraća, regata je obnovljena 1954. godine i održavana do 1965. godine, nakon čega je uslijedio novi, ovaj put mnogo dulji prekid. Sportsko društvo »Škarpina«, aktivno i u sportskom ribolovu i u jedrenju, regatu je obnovilo 2011. godine i otada je organizira redovno, svake godine u rujnu.