Moć mirisa

Lavanda povezala Cres i Hvar, a dvije fascinantne priče spojila u jednu

Walter Salković

Foto Walter Salković

Foto Walter Salković

U svojoj destileriji u Martinšćici na otoku Cresu, otac i sin Linardić stvarali su proizvod tražen i prodavan diljem svijetaCRES/HVAR – U sklopu 12. festivala lavande na otoku Hvaru postavljena je izložba Creskog muzeja »Miris pobjede« o iznimnom poduzetničkom poduhvatu oca i sina Linardić koji su početkom 20. stoljeća u svojoj destileriji u Martinšćici na otoku Cresu proizvodili vrhunska eterična ulja i prodavali ih širom svijeta.


Izložba je postavljena u prostorijama Poljoprivredne zadruge u pitoresknom etno-eko selu Velo Grablje, a na otvorenju su govorile njezine autorice Irena Dlaka i Inge Solis, te Sonja Pokupec Salković, predsjednica Odbora za suradnju s jedinicama lokalne samouprave Grada Cresa.


– Ovom izložbom povezujemo dva otoka i dvije fascinantne priče. Godine 1902. Linardić je pročitao u novinama da je Velo Grablje nabavilo iz Drezdena stroj za industrijsko destiliranje i osobno je došao na Hvar kako bi vidio taj stroj. Iste godine Linardić kupuje takav stroj i pokreće destileriju na Cresu, opisala je Inge Solis vezu Cresa i Hvara, ujedno i početke proizvodnje eteričnih ulja na području Hrvatske.
Irena Dlaka pak kaže:


– U jednoj sam knjizi 2015. godine pronašla podatak da je prvo eterično ulje od kadulje na svijetu proizvedeno na otoku Cresu. Nastavila sam istraživati tu priču, priču o Linardićima, a rezultat je ova izložba koja može biti poticaj novim generacijama poduzetnika da od lako dostupnih, autohtonih otočnih biljaka, proizvode vrhunska eterična ulja, a sam bi Linardić danas sasvim sigurno od njih proizvodio parfeme.
Sonja Pokupec Salković prenijela je pozdrave creskog gradonačelnika Kristijana Jurjaka i njegovog zamjenika Marina Gregorovića te izrazila nadu da će se nastaviti započeto prijateljstvo između dva otoka i dva grada, Cresa i Hvara.


Goste sa Cresa i Lošinja, odakle je Irena Dlaka, pozdravio je Ivan Zaninović, predsjednik Udruge za zaštitu i revitalizaciju sela Velo Grablje »Pjover«.


– Prije više od stotinu godina Linardić je sa Cresa došao na Hvar kako bi osobno proučio stroj koji se ovdje koristio. Danas su opet Cresani na Hvaru da s nama podijele tu nevjerojatnu priču, rekao je Zaninović, a u nastavku večeri predstavio 15 godina rada udruge Pjover.
U sklopu izložbe »Miris pobjede« mogao se isprobati i kupiti parfem Victory koji je od otočnih mirisa stvorio kreator parfema Dejan Levačić.


Tijekom boravka na Hvaru delegacija Cresa sudjelovala je u tradicionalnoj žetvi lavande, te u drugim aktivnostima u sklopu Festivala.