Otočna demografija

Lani u Krku rođeno svega 54-ero djece, najmanje od 2010.

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Lani je na svijet došlo 30 djevojčica i 24 dječaka, što je u odnosu na 2018. godinu, čak 17-ero djece manjeKRK – Jedna od onih zanimljivih statistika s kojima se, negdje upravo u ovo doba godine, u Krku sad već tradicionalno »izlazi u javnost« jest i ona koju slijedom svojih službenih podataka i evidencija objavljuje gradski Odsjek za društvene djelatnosti. A ta se statistika tiče brojnosti i strukture mališana rođenih u prethodnoj godini na području Grada Krka. Tako smo i ove godine posredstvom spomenute službe doznali da je 2019. godina, u smislu broja novorođenih Krčanki i Krčana, bila debelo ispodprosječna, s »tek« 54-ero djece.


Od tog je broja, osjetno nižeg od desetogodišnjeg prosjeka (koji se, uključujući i lanjski broj, sad spustio na »generacijski broj« od 66-ero mališana op.a.), lani na svijet došlo 30 djevojčica te 24 dječaka. U odnosu na 2018. godinu, u Krku je lani rođeno čak 17-ero djece manje. Gledano prema naseljima, najveći je broj lani rođenih mališana zabilježen u gradu Krku, njih tridesetero. U Vrhu ih je rođeno osmero, u Korniću šestero, a u naseljima Bajčići, Milohnići, Skrpčići i Pinezići po dvoje. Naposljetku, u naseljima Žgaljići i Nenadići na svijet je došlo po jedno dijete.


Zanimljivi su i pokazatelji koji govore da je dvadesetero, od sveukupno 54 bebe iz generacije 2019., na svijet došlo kao prvo dijete u obitelji. Njih 31 drugo je dijete u njihovim obiteljima, a tek troje mališana su trećerođenci. Zanimljiv je i podatak da je lani zabilježeni broj novorođene djece zapravo najmanji takav pokazatelj još od 2010. godine. U tom je razdoblju dosad »najtanja« bila generacija iz 2013., kad je u gradu Krku i okolnim mjestima na svijet došlo 56-ero mališana. Već spomenuta 2010. bila je pak ona godina u kojoj je u posljednjoj deceniji Krk dobio svoju najbrojniju generaciju podmlatka, koju je tad »popunilo« čak 74-ero klinaca i klinceza.
Ipak, treba reći i da je, barem dosad, nakon svake brojnošću novorođenih mališana »slabije« godine, redovito uslijedilo i razdoblje od nekoliko barem prosječnih, a najčešće i iznadprosječnih godina pa se, unatoč (ili baš zahvaljujući) situaciji u kojoj živimo, istome treba nadati i u 2020. godini.