BRASS PALMAS

Krkom odzvanjala limena glazba. Više od 2000 njemačkih i austrijskih puhača napunilo Bašku

Mladen Trinajstić

Foto: Julian Quirchmair

Foto: Julian Quirchmair

Proslava ljubavi, mira i limene glazbe uz moreBAŠKA – Bašku su i u završnici ove sezone okupirali njemački i austrijski »limenjaci«, članice i članovi limenih glazbi iz spomenutih dviju zemalja koji, osim kroz djelovanje svojih sviračkih udruženja i orkestara, tu vrstu glazbenog izričaja njeguju i promiču i kroz velika, posjetiteljima uvijek masovna okupljanja.


Upravo takvo je i »Woodstock der Blasmusik festival« koji se, uz sudjelovanje i do sedamdesetak tisuća puhačica i puhača, svake godine krajem lipnja održava u Austriji.


A još od 2018. godine mini verziju takvog skupa, nazvanu »Brass palmas festival«, predstavnici dviju austrijskih agencija upriličuju i u Baški, popularnom otočnom ljetovalištu koje je, zahvaljujući projektu koji ondje ugošćuju i logistički omogućavaju Valamarovi hotelijeri, s vremenom također izraslo u nezaobilazno i popularno okupljalište onih uglavnom mladih, dobre zabave i druženja željnih njemačkih i austrijskih sviračica i svirača.


Stalna svirka
Ove je godine u tom netom završenom festivalu sudjelovalo oko 2,3 tisuće Nijemaca i Austrijanaca, ljubitelja puhačkih instrumenata koji su »okupirali« naš zlatni otok i Bašku, a sve kako bi proslavili »ljubav, mir i limenu glazbu uz more«, kako bi u slobodnoj interpretaciji glasilo geslo tog umnogome neobičnog turističko-glazbenog projekta, predstavila nam je Ivana Topić, direktorica Turističke zajednice općine Baška.


Od jutarnje šetnje plažom pa do zalaska sunca u beach clubu, gosti festivala i glazbenici zajedno su tako proteklih dana slavili, svirali, družili se i provodili vrijeme u idiličnom okruženju ranojesenje Baške, u čemu im nisu smetale ni promjenjive vremenske prilike koje su ove godine pratile njihovo okupljanje.


Na ukupno četiri unutar Valamarovih smještajnih kompleksa postavljene pozornice nastupilo je 15 glazbenih sastava s ukupno 105 izvođača, a oni su redom bili Fäaschtbänkler, da Blechhauf’n, Kaiser Musikanten, Viera Blech, WüdaraMusi, Keller Steff Big Band, CubaBoarisch 2.0, Alpenblech, Schnopsidee, Blech&White, BradlBerg Musig, Blusnknepf, Junger Swing, Obikrainer i DJ Martinez.


Jutarnji program započinjao je u Porto Beach Clubu na samoj Veloj plaži, uz koktele i plesnu glazbu, a u poslijepodnevnim se satima nastavljao na Pool stageu u Baška Beach Camping Resortu. U večernjim su se satima gosti Brass palmas festivala okupljali i do kasno u noć družili na »dnevnim finalima« uz glavnu pozornicu podignutu pod šatorom pored Corinthia Baška Sunny Hotela.


Gostujući glazbenici svoje su veselo i masovno »morsko« druženje obogatili programima koji su se odvijali na party brodu te tzv. Brass Bayu u drugom bašćanskom kampu – Bunculuka Camping Resortu.Popunili kapacitete


– Gosti festivala popunili su gotovo sve kapacitete bašćanskih kampova i hotela, a dio ih je također boravio i u privatnom smještaju, u apartmanima ovdašnjih iznajmljivača, pa se zahvaljujući tom višednevnom programu zvuke limene glazbe i alpskih folklornih skladbi u Baški moglo čuti doslovce na svakom koraku, zaključila je odjecima i rezultatima tog neobičnog festivala i više no zadovoljna čelnica lokalne turističke zajednice.


Turistička zajednica i Općina Baška, jednako kao i brojni ugostitelji, od prvog dana podržavaju i svakog rujna željno iščekuju ovaj zabavni festival koji se svake godine održava upravo u razdoblju posezone, na samom koncu rujna, a što svakako pridonosi ostvarenju još boljih turističkih rezultata, kaže Ivana Topić.


Podsjetila nas je i na to da će nakon »limenjaka« Bašku već za koji tjedan svojim masovnim dolaskom »okupirati« i ništa manje brojni sportski rekreativaci, ljubitelji outdoora odnosno sudionici i posjetitelji Baška Outdoor Festivala koji je planiran za sredinu listopada.


Turistički rezultati i više nego dobri


Ivana Topić nam je predstavila i da su turistički rezultati dosadašnjeg dijela 2023. godine u Baški i više no dobri


– Ukupna ostvarena noćenja komercijalnog smještaja od početka godine do današnjeg dana dosegla su brojku od 963 tisuće, a što je na razini 98,1 posto ostvarenja istog razdoblja 2022. godine. Ukupan broj ostvarenih dolazaka, sa 171.102 na bašćanskom području do sad registriranih turističkih posjetitelja, dosegnuo je 99,46 posto lanjskog ostvarenja – zaključila je direktorica TZO-a Baška.